Viešame posėdyje aptartos Kernavės archeologinės vietovės ir miestelio aktualijos

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

   Visi, kam rūpi Kernavės archeologinės vietovės ir miestelio aktualijos, galėjo dalyvauti Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato  tarybos atvirame išplėstiniame posėdyje, kuris vyko muziejaus posėdžių salėje.
    Posėdyje dalyvavo  ir susijusius klausimus pristatė Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė, bei Kernavės kultūrinio rezervato taryba: Raimondas Balza – Valstybinės kultūros paveldo komisijos narys, Rūta Baškytė – Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotoja, Vidmantas Bezaras – Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius, Gintaras Džiovėnas – Kultūros ministerijos Kultūros paveldo politikos grupės patarėjas, Giedrius Grigonis – Kernavės bendruomenės atstovas, Ramojus Kraujelis – Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcijos direktorius, Deimantė Oršauskaitė – Širvintų rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir kraštotvarkos planavimo skyriaus vedėja, Justina Poškienė – Lietuvos archeologijos draugijos narė. Posėdyje dalyvavo Kernavės seniūnė Birutė Jankauskienė, muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jadvyga Purvaneckienė, parapijos klebonas kun. Marius Talutis ir kiti.
    Viešo posėdžio metu svarstyti klausimai:
atliktų Kernavės piliakalnių šlaitų avarinės būklės likvidavimo darbų apžvalga (pristatė  Direkcijos atstovai);
Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato buferinės apsaugos zonos individualaus apsaugos reglamento praktinio taikymo aspektai (pristatė Direkcijos atstovai);
 Kernavės miestelio infrastruktūros tvarkymo perspektyvos (Širvintų rajono savivaldybės atstovai);
UNESCO  Pasaulio paveldo vietovės valdymo planų rengimas (pristatė Kultūros ministerijos atstovai).
   Įdomi buvo piliakalnių šlaitų avarinės būklės likvidavimo darbų apžvalga. Apie tai parašysime plačiau.
   Nors renginyje Kernavės gyventojų būta vos keletas, bet jie gana drąsiai išsakė savo pageidavimus ir pastabas. Šį klausimą ir savivaldybės administracijos bei gyventojų diskusiją aptarsime plačiau neužilgo.
      Svarstant UNESCO  Pasaulio paveldo vietovės valdymo planų rengimą išsakyti pageidavimai, kad reikėtų įtraukti daugiau atstovų iš savivaldybės.  Pageidavimą įtraukti parapijos atstovą išsakė ir klebonas Marius, primindamas, kad dalis rezervato žemių priklausė parapijai ir nėra gražintos.
  Aptarta problema, kad dažnai žmonės pirma nusiperka žemės sklypą ar namą Kernavėje, o tik tuomet sužino apie galiojančius apribojimus ir reikalavimus. Tuomet kyla įvairiausių pykčių ir priekaištų. Tartasi, kaip plačiau paskelbti informaciją, kad ji lengviau būtų pasiekiama.
 Savivaldybei pasiskundus, kad ministerijos neskiria reikiamų lėšų Kernavės infrastruktūros gerinimui, sutarta, kad šį klausimą kels ir Kernavės kultūrinio rezervato  tarybos nariai. Taip pat prasitarta, kad ir šiais metais Kernavės muziejui, planuotam buvusios pradinės mokyklos patalpose, lėšų nebus gauta.
   Norėtųsi paraginti Kernavės gyventojus aktyviau dalyvauti tokiuose posėdžiuose, juk ginčuose gimsta tiesa ir priimami geriausi sprendimai.