Savaitės klausimas. Praeitos savaitės atsakymas – Čekija

   “Auksinio proto” ir Protų Lygos arba “Ko nežino Kazys” gyvų žaidimų Širvintose organizatorius pristato naują klausimų ciklą “Savaitės klausimas”, kuris vyks iki pat rudens. Taip siekiame platinti protmūšių virusą Širvintose ir norime jums paįvairinti vasarą.

  Jums tereikia atsakyti į vieną klausimą ir, jei pasiseks, pasiimti geriausio protmūšių Širvintose draugo MB Draustukas prizą (žinoma, mielai steigsime prizus ir iš kitų rėmėjų): turbūt geriausią kada nors išleistą protmūšių klausimų knygą “Krutink pilkąsias ląsteles”, kurios autoriai – geriausių protmūšių Lietuvoje (tarp jų ir “Auksinis protas”) kūrėjai Artūras Vyšniauskas ir Ignas Ligionis. Trumpai apie knygą:

   Keista, vis dar atsiranda klaidingai manančių, kad protų mūšis – pramoga labai habilituotiems akademikams, esą reikia atmintinai žinoti visus iš eilės Italijos premjerus arba vidutinį afrikinio dramblio uodegos ilgį, arba kelintais metais Jonas Jablonskis metė raudonos spalvos knygą į kampą, pavargęs kurti gramatiką.

   Šioje knygelėje – kitaip: siūloma einant nuo minties prie minties, ieškant užuominų, papildant vienam kitą, diskutuojant, įminti gudrią šiuolaikinę mįslę. Tad, jeigu perskaičius klausimą pirmiausia šaus į galvą mintis „nežinau!”, atidžiai peržvelkite klausimo formuluotę, ir galbūt pamatysite užuominų, idėjų, variantų, sąsajų, kurių iš pirmo karto nepastebėjote, – juk tai ir yra atradimo džiaugsmas!

  Spręskite vieni, su draugais, su šeima, su kolegomis ar net su naminiais gyvūnais (iš esmės vieni, tik su moraliniu palaikymu)!

  Praėjusios savaitės (septintasis) klausimas ir atsakymas:

    Šalies, kurioje gaminamas TOKS JIS, gyventojai pirmauja pasaulyje pagal JO suvartojimą vienam gyventojui, 2021 metų duomenimis, vidutinis šios šalies gyventojas kasmet suvartoja apie 140 litrų. Keista, kad antroje vietoje liko Namibija, o trečioje – Austrija.TOKIO JO kokybė, anot legendos, buvo tikrinama originaliai: JO gamintojas į vietinį magistratą ateidavo su odinėmis kelnėmis ir su JUO. JIS buvo pilamas ant suoliuko, ant kurio sėdėjo pats gamintojas. Jei po kurio laiko kelnės prilipdavo prie suoliuko, tai buvo aukštos kokybės ženklas.Šios šalies sostinėje netgi yra „JO tramvajus“, kuriame galima ne tik pasigrožėti puikiais vaizdais, bet ir pasimėgauti JUO. JĮ tiesiog dievino ir, turbūt, šauniausias pasaulyje kareivis. Tiek daug informacijos gal ir susuko jums galvą, bet vis tiek atsakykite apie kurią valstybę mes kalbame?

Atsakymas: ČEKIJA

   Gauta 12 teisingų atsakymų. Laimingąjį išrinksime artimiausią trečiadienį vykstančio gyvo protmūšio „Ko nežino Kazys?“ metu, sukdami numylėtąjį „Laimės ratą“. SVARBU: Laimėtojo nuotrauka su prizu – privaloma.

etv***@***.**mrai***@***.**msve***@***.**mdal***@***.**mrem***@***.**mzyd***@***.**mjug***@***.**mric***@***.**mbom***@***.**mdan***@***.**maud***@***.**makv***@***.**mjan***@***.**m

   Taip pat pristatome penktojo klausimo (apie sudegintus rublius) laimingąją laimėtoją Rūtą.

    Šeštojo klausimo (apie šachmatų laikrodį) laimingajam laimėtojui priklauso el.paštas mij***@***.**m, (antrą kartą iš eilės!) susisieksime!

Šios savaitės (aštuntasis) klausimas:

   Arthuras Conanas Doyle’as apie Šerloką Holmsą parašė apie 60 kūrinių, kurie jam atnešė ne tik šlovę, bet ir turtus. Tačiau, jau po šešto kūrinio jis norėjo, kad jo herojus taptų TOKS, ko bijojo ne tik leidėjai ar skaitytojai, bet ir jo paties motina. Po įvykių sekančioje istorijoje „… Holmso byla“, daktaro Vatsono bičiulis stebuklingai tapo antonimu žodžiui TOKS.Ką su savo herojumi norėjo padaryti autorius?

   Atsakymus pateikti iki liepos 8 dienos. Google Formoje: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc2bWq4jxc92fo9pXjIx6lqY8IaHjqf5uPJmg3t7mBm6e4fxQ/viewform?usp=sf_link

   Teisingas atsakymas ir teisingai atsakiusieji – kartu su kitos savaitės klausimu. Laimingąjį išrinksime artimiausią trečiadienį vykstančio gyvo protmūšio „Ko nežino Kazys?“ metu, sukdami numylėtąjį „Laimės ratą“. SVARBU: Laimėtojo nuotrauka su prizu – privaloma.

   Primename, kad gyvi protmūšių žaidimai Širvintose vyksta kiekvieną trečiadienį gero maisto namuose „Hungry Moose“ („Alkanas Briedis“), Plento g. Norite dalyvauti? Susisiekime draustukas@gmail.com arba telefonu 8 614 52549. Arba teisiog nurodytu laiku būkite nurodytoje vietoje 🙂