Gausus rudeniškas kermošius Čiobiškyje

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

   Su pliūpsniu juoko, trankia muzika ir šokiais, su puikiai rudenine muge ir gardžiu šiupiniu čiobiškiečiai paminėjo rudens metą, pasidžiaugė derliaus gausa. O derlius, panašu, Čiobiškio krašte neprastas buvo – nuo bulvių iki uogų, nuo medaus iki įvairiausių skanumynų. O jau mezginių, kiek darbščios moterys primezgė! Jų pakako visiems šventės dalyviams apdovanoti. Vida Dambrauskienė kiekvienam dalyviui įteikė po megztų kojinių porą, sakydama, kad dainininkui labai svarbu neperšalti kojų, kad dainos skambėtų.

   Šventės svečiai ir viešnios pasitikti dar kieme, kur šurmuliavo rudens gėrybių mugė ir smagiai skambėjo akordeono garsai, skleidžiami jauno Musninkų kultūrininko ir būsimo muzikos mokytojo Tado Imbraso.

  Atvykusius svečius gardžia šiupinine vaišino Čiobiškio bendruomenės pirmininkė Laimutė Dzedzevičienė ir Čiobiškio kaimo seniūnaitis Vidmantas Raudeliūnas. Jie išvirė net 40 litrų gardaus maisto, kuriam suskuto kibirą bulvių. Seniūnaitis Vidmantas pasakojo, kad žirnius užmerkė iš vakaro, mėsą, morkas ir kitas daržoves supjaustė vakare, o bulves skuto vakare, bet pjaustė ryte. Bendruomenės pirmininkė Laimutė visus vaišino ir ragino ragauti. Ji atviravo, kad vieną indą bendruomenė nusipirkus, o antrą šiemet gavo Širvintų rudens šventėje dovanų. Tad reikės ir jį išbandyti.

   Čiobiškio filialo vadovė Vida Dambrauskienė seniūnijos šventę „Perku, parduodu, dovanoju“ pradėjo eilėmis ir džiaugėsi, kad čiobiškiečiai nepatingėjo ir pilna salė svečių sugužėjo. Širvintų kultūros centro Čiobiškio filialo moterų vokalinis ansamblis „Lyra“ (vadovė Inga Strakauskienė) dovanojo nuotaikingų dainų.

    Visus susirinkusius pasveikino laikinai seniūno pareigas Čiobiškyje einanti Jovita Šakinytė. Ji džiaugėsi, kad į Čiobiškį atvyksta kitų rajonų ir kitų seniūnijų saviveiklininkai, tai reiškia, kad Čiobiškis nėra užkampis, o gražus ir traukiantis svečius.

   Musninkų filialo teatriukas parodė spektaklį Pagal Žemaitės apsakymą „Trys mylimos“. Tai juokėsi žiūrovai iš Liudvikėlio gudrių laviravimų tarp trijų moterų. O tas šelmis, visoms tik meilę žadėjo ir nuo vestuvių išsisukinėjo bei pinigėlių prašinėjo. Vaidino Musninkų teatro mėgėjai: Rita, Justina, Janina, Tadas ir Edgaras. Režisierė Dalia Kiauklevičiūtė.

   Tuomet į sceną stojo tolimiausi svečiai – Molėtų kultūros centro Verbiškių krašto liaudiškos muzikos kapela „Prie Virintų“ (vadovai .. ir Laimutis Gaižutis). Taip smagiai svečiai grojo, kad žiūrovams net kojos ėmė kilnotis. Atsirado ir šokančių porų.

  Štai taip linksmai prisijuokę, prisidainavę ir net prisišokę čiobiškiečiai apžiūrėjo dvi parodas. Tai: Čiobiškio ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikų rudens gėrybių skulptūrų parodą ir Družų kaimo bendruomenės moterų karpinių parodą. Norintys galėjo čia pat paaukoti paminklo „Čiobiškio ąžuolas“ statybai, skirtai pokario Lietuvos laisvės kovotojams atminti. Svečiai turėjo galimybę išbandyti laimę loterijoje, kurią organizavo Lapelių kaimo bendruomenė su  bendruomenės pirmininke Daiva Drazdauskiene.

   Po šventės Vida Dambrauskienė visus pakvietė paragauti Čiobiškio moterų keptų rudenimi dvelkiančių pyragų. O jų gausa ir įvairovė stebino visus. Beragaujant pyragus ir vėl dainos kilo.

   Daugiau nuotraukų ir net dainų rasite Krašto žinių facebook profilyje https://www.facebook.com/krastozinios.lt