Neįgaliųjų reforma. Ką apie ją manote Jūs?

   Seimui yra pateiktas svarstyti naujos redakcijos Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymas. Jis dar kitaip vadinamas Neįgaliųjų reforma. Jame labai daug diskutuotinų klausimų, kurie turės įtakos neįgaliųjų gyvenimui.

   Žmonės su negalia sudaro 8 proc. visų šalies gyventojų. 147 tūkst. darbingo amžiaus gyventojų turi negalią. Tik 34 proc. žmonių su negalia pasinaudoja socialinės integracijos priemonėmis. Tik 13 proc. žmonių su negalia 2020 gavo paslaugas savivaldybėse. 65 proc. žmonių su negalia dėl aplinkos neprieinamumo patiria sunkumų savarankiškai gyvendami, naudodamiesi viešosiomis paslaugomis ir įsigydami prekes ar paslaugas.

   Tai tokie iškalbingi skaičiai.

   Įdomu sužinoti, ką apie tokią situaciją manote Jūs, ar susiduriate su sunkumais? Kokiose srityse labiausiai jaučiate diskriminaciją (jei ją jaučiate), ar tinkamai užtikrinamos Jūsų teisės sveikatos, užimtumo, švietimo, kultūrinės veiklos srityse, ar prieinama informacija? Ar sąvokos „neįgalusis“, „neįgalumas“ pakeitimas į „asmuo su negalia“, „negalia“ labiau užtikrintų Jūsų nediskriminavimą.

   Labai laukiu Jūsų pamąstymų el. paštu alyteskeberiene@gmail.com