Kokių mažiausiai 8 darbų Širvintose per 8 metus taip ir nepadarė rajono merė?

ANNA KUZNECOVIENĖ, Širvintų rajono savaivaldybės tarybos narė, LSDP Širvintų skyriaus pirmininkė

/ANNA KUZNECOVIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, LSDP Širvintų raj. skyriaus pirmininkė /

  Jau visai netrukus – savivaldos rinkimai. Rinksime, tikiuosi, naują Širvintų valdžią – savivaldybės tarybą ir merą. Pastarąsias dvi kadencijas Širvintas valdė Živilė Pinskuvienė ir jos komanda.

  Rašau, valdė, nes mūsų miesto ir rajono merė jau nuo pat savo valdymo pradžios 2015 metais yra linksniuojama kaip „caraitė“ ar „carienė“ šalia kitų Lietuvos merų – „carų“, kurie garsėja savo autoritarizmu bei dėmesiu išoriniam blizgesiui ir reprezentacijai, t.y. kaip gerai savivaldybė atrodo svečiams ir turistams, o ne kaip patogiai joje gyvena jos gyventojai.

   Pavyzdžiui, Druskininkuose yra slidinėjimo arena, bet nuošalesnėse gatvėse iki šiol nėra šaligatvių. Panašiai ir Širvintose – pagrindinė aikštė tiesiog blizga, fontanai veikia, bet ten, kur miesto svečiai nesilanko, gatvės ir keliai – nesutvarkyti, o žmonės jaučiasi pamiršti ir nereikalingi.

   Sąrašas galėtų būti ilgesnis, bet aš vienu ypu pažymėjau 8 problemas, kurių per 8 savo valdymo metus taip ir nesugebėjo, o turbūt nelabai ir norėjo ar stengėsi išspręsti kadenciją baigianti merė ir jos komanda.

  Ligoninė. Širvintoms, kaip mažam miestui, labai pasisekė, kad jų nepalietė skaudi šalies sveikatos sistemos įstaigų centralizacija, ir Širvintų ligoninė nebuvo uždaryta. Deja, nueinančiai Širvintų valdžiai tai buvo nė motais. Kai kiti maži miestai, kur ligoninės irgi nebuvo uždarytos, verčiasi per galvas, kad pritrauktų kvalifikuotus gydytojus, Širvintų ligoninė yra morališkai pasenusi. Ar mūsų rajono gyventojai, mokėdami tokius pačius mokesčius, kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, neturi teisės gauti pačias geriausias paslaugas?

  Vaikų darželiai. Jau ne kartą apie šią problemą kalbėjau ir rašiau. Širvintos dėl savo strategiškai geros geografinės vietos netoli sostinės tapo labai patrauklios dabartinės kartos jaunoms šeimoms, kurios vis labiau nuo didmiesčio šurmulio nori pabėgti arčiau gamtos. Į mūsų rajoną gyventi atvyksta vis daugiau jaunų šeimų, o vaikų darželių, deja, labai trūksta. Tai yra labai opi problema – kai kurios šeimos vežioja vaikus į Vilniaus mieste ar rajone įsikūrusius vaikų darželius. Beje, su vaikų darželių trūkumu kiti maži miestai, į kuriuos irgi plūsta gyventi jaunos šeimos, paprastai lengvai susitvarko. Ar ne gėda Širvintoms, kad šitaip nuvilia čia atsikėlusias jaunas šeimas?

  Viešasis transportas. Labai prastai išvystytas viešojo transporto tinklas. Širvintų rajonas užima palyginus didelę teritoriją, tačiau tikrai ne visur kursuoja autobusai arba nėra tinkamas jų grafikas. Todėl labai sudėtinga žmonėms yra nuvažiuoti į didesnius miestus susitvarkyti reikalus, o rajono pakraščių gyventojai jaučiasi izoliuoti.

  Kaimai. „Carinio“ valdymo aksioma – centras blizga, periferija kenčia. Tokia socialinė nelygybė akivaizdi, deja, ir Širvintose. Nors miestas vis gražinasi, bet kaimuose dar yra daug nesutvarkytų erdvių, kelių, objektų. Ne visur iki šiol sutvarkyta kanalizacija, įvestas vandentiekis, trūksta apšvietimo gatvėse.

  Bankas. Tiksliau nepavadinsiu – dykuma! Širvintose su tokia, regis, apsukria mere neturime nė vieno banko skyriaus, jokio elektros ar dujų tinklų padalinio, kur žmonės galėtų fiziškai atsiskaityti už paslaugas ar išspręsti iškilusias problemas. Žmonės priversti važiuoti į didesnius miestus, į kuriuos irgi, kaip minėjau, nėra labai paprasta nuvažiuoti.

  Investicijos.  Ar galite patikėti, kad per paskutinius metus Širvintų savivaldybė nesugebėjo pritraukti nė vieno naujo investuotojo? Atvirkščiai, net jų atsisakė, lyg Širvintose, į kurias norėtų atvykti gyventi daugiau jaunų žmonių, nereikėtų naujų darbo vietų. Realus pavyzdys – tik dėl ponios merės protu nesuvokiamo nenoro pernai rudenį Kęstučio Pakalnio vadovaujama „UHB Group“ pasirašė sutartį ne su Širvintų, bet su Vilkaviškio rajonu, kuriam vadovauja socialdemokratas Algirdas Neiberka, ir ten investuos 15 mln. ir sukurs 100 darbo vietų. Bravo, Živile!

  Kraštotyros muziejus.  Čia jau kliūva net ir turistams bei miesto svečiams. Širvintose yra daug sporto ir treniruoklių salių, baseinas, kitų pramogų ir laisvalaikio praleidimo formų, bet krašto muziejaus iki šiol nėra. Ar Širvintos neturi savo istorijos, kultūros ir bendruomenės?

  Valdymo stilius ir Širvintų įvaizdis. Nors turbūt tai jau – dvi didelės problemos.

  Ko tikrai nenorėjo ir nesistengė pakeisti merė Ž. Pinskuvienė – tai savo autoritarinio valdymo stiliaus. Pakeisti jį būtų didelis ir sunkus, bet labai naudingas ir geras darbas. Moksliniai tyrimai vienareikšmiškai rodo, kad iš demokratiškesnio lyderystės būdo laimi tiek bendruomenė, tiek patys politikai, nes labiau atsižvelgiama į įvairius interesus ir nuomones, daugiau sukuriama bendros gerovės ir pasiekiama socialinės lygybės.

  Beje, moterims dažniau būdingas demokratiškesnis, taip vadinamas horizontalesnis vadovavimo stilius, nes moterys būtent savo lankstumu, gebėjimu prisitaikyti ir novatoriškumu sugeba pasiekti puikių rezultatų. Labai keista ir apmaudu, kad Ž. Pinskuvienė nesiekia lyderystės inovacijų ir toliau remiasi itin konservatyviu vadovavimu stiliumi.

  Nesu tikra, ar kadenciją baigianti Širvintų merė norėtų pakeisti Širvintų įvaizdį, nes galbūt jai atrodo, kad viskas su juo gerai, kadangi jis tiesiogiai yra susijęs su jos valdymo stiliumi. Tačiau, deja, nors ir iščiustyta pagrindinė miesto aikštė, ir fontanai veikia, bet Širvintos iš šalies neatrodo jau taip labai gerai.

  Apie Širvintas Lietuvoje dažnai kalbama kritiškai ir net su sarkazmu. Kodėl? Būtent dėl to, kaip jos yra valdomos, kaip valdžios bendraujama su gyventojais ir politiniais oponentais, koks yra merės požiūris į žmogų, į bendruomenę. Manau, tai yra labai gerai tema Ž. Pinskuvienės apmąstymams, nepriklausomai nuo to, ar ji bus perrinkta mere, ar ne.

  Labai noriu, kad su šiais savivaldos rinkimais į Širvintas ateitų teigiami pokyčiai. Ir būtų sprendžiamos daugiau nei 8 mūsų miesto ir rajono problemos. Aš su savo komanda esu pasiruošusi jas išspręsti.

P.S. Nors straipsnis ne apie kandidatę, o tiesiog apie šiuo metu einančią rajono mero pareigas ir jos darbus, tačiau prašau pažymėti kaip politinę reklamą.

Ateikite kovo 5 d. į rinkimus ir balsuokite už Socialdemokratus Nr.5.

Politinė reklama, bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos pagal sutartį ŠS 23-03. Užsakymas ŠS 23-14-39KŽ