Demokratijos laidotuvės Širvintose

Saulius Voveris

SAULIUS VOVERIS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nu LSDP

  Keliavau pasisemti patirties į savo pirmąjį rimtą savivaldybės tarybos posėdį kaip į demokratijos šventę, bet pataikiau į demokratijos, garbės, sąžiningumo ir pagarbos laidotuves…

   Taip, patirties pasisėmiau, ir su kaupu! Deja, bet tai įvyko veidmainiškumo, pasityčiojimo iš rinkėjų ir melo fiestoje.

  Regionų partija, turinti labai solidžią daugumą Taryboje, tuo nepasisotino – jai prireikė visko. Sukurta pseudoopozicija leido visiškai pasityčioti iš „ne taip“ balsavusių rajono gyventojų bei iš jų išrinktų tikrosios opozicijos narių atimti visus Vietos savivaldos įstatymo numatytus įrankius. Taip Regionų partijai atiteko ir įstatyme opozicijai numatyti Opozicijos lyderio, Kontrolės komiteto, Etikos komisijos ir Antikorupcijos komisijos pirmininkų postai. Vien tik iš „regionininkų“ sudaryta Savivaldybės Kolegija. Viskas.

  Nesuprantantiems kas įvyko paaiškinsiu: valdančiųjų sukurta „opozicija“ neleido tikroje opozicijoje esantiems Tarybos nariams gauti savivaldybės darbą nors kažkiek kontroliuoti leidžiančių įrankių. Taip buvo sukurtos prielaidos veikti nieko nekontroliuojamai: kas gali paneigti, kad tuo nebus pasinaudota ir rajone nesuklestės savivalė, savivaldžiavimas, nepotizmas, mobingas, korupcija ar dar blogesni dalykai?

  Galima pamanyti, kad tai buvo stiprus ir gražus politinis žaidimas? Nemanau. Vis dar tikiu, kad politikoje yra vietos tokiems dalykams kaip sąžinė, garbė, pagarba rinkėjui ir jo nuomonei. Nesutinku, kad beveik penktadalis rajono gyventojų nuomonė ir balsai būtų sutrypti vardan absoliučios valdžios.

Man šlykštu ir nesuprantama, kaip iš pažiūros padorūs žmonės gali išsityčioti iš savęs ir „neteisingai“ balsavusiųjų, nepriklausomai nuo to kokie ir kas jie yra. Kaip jaučiatės „opozicionieriai“? Ar prisimenate prieš kelias savaites duotos priesaikos žodžius “… sąžiningai ir garbingai…”?

  Posėdžio metu pagalvojau, kaip jie dabar gali pažiūrėti į akis? Pasirodo gali. Lengvai. Tiesa, „opozicijos lyderis“ buvo kiek paspalvintas raudonio, matyt, garavo paskutiniai savigarbos likučiai.

  Nors tos personalijos, galbūt, nėra dėl to kaltos: galbūt, tokia jau jiems paskirta rolė ir „zadanije“. Nežiūrint į tai, norisi paklausti: nejaugi manote, kad visi rajono gyventojai yra kvaili ir nieko nesupranta?

  Ko, galbūt, galėjo pasiekti valdančioji dauguma jau pirmame posėdyje? Kad man, kaip jaunam ir nepatyrusiam politikui nusvirtų rankos ir liktų tik nusivylimas. Bet čia, žinau, jie tikrai apsiskaičiavo: noriu dar daugiau ir intensyviau dirbti, išgirsti kiekvieną žmogų, net jei ir tektų dirbti pogrindyje. Tikiu, kad Širvintose, anksčiau ar vėliau, klestės demokratija, žmonės nebus skirstomi į savus ar svetimus. Tikiu, kad Širvintose yra ir bus laisvų bei mąstančių žmonių, kuriems nesvetimi laisvė, pagarba, demokratija. Tikiu šviesia krašto ateitimi, bet, panašu, laukia sunki ir ilga kova…

12 thoughts on “Demokratijos laidotuvės Širvintose

  • 2023-05-05 at 12:56
    Permalink

    Partijų skyrių nariai dėl asmeninių nepatogumų atsisako veiklos savivaldybės politikos lygyje? Tai kas jiems belieka: būti aptarnaujančiu personalu partijų vadovaujantiems organams, partiją atstovaujantiems seimo nariams, padidinti balsų skaičių respublikinių rinkimų metu….? Už tai sulaukti vienokio ar kitokio atlygio (ypač po palankių seimo rinkimų)? O gal klystu?

  • 2023-05-05 at 12:14
    Permalink

    Niekas nenori imtis lyderystės šioje situacijoje. Ponią jau per tiek metų pažįstame. Vieną kartą paprieštaravai, amen visam likusiam gyvenimui ir tau, ir tavo šeimai. Kiek suprantu, yra politikų opozicijoje, kurių artimieji dirba savivaldybės biudžetinėse įstaigose. Taip kad … nereikia nieko tikėtis. Gal galėtų tie, kurie jau nedirba Širvintose, pasijudinti. Juk neturi ką prarasti ….

  • 2023-05-05 at 11:35
    Permalink

    O kaip su jaunųjų socialdemokratų politiniu aktyvumu? Ar sugeba pasinaudoti Susirinkimų įstatyme numatytomis galimybėmis?

  • 2023-05-05 at 09:04
    Permalink

    Ai, darykit ką norit. Buvo auksinė proga išeiti į respublikinę žiniasklaidą, pritraukti dėmesį į Širvintų problemas. Nepasinaudojote – tai Jūsų reikalas.
    Kitų miestų partijų skyriai tikrai nesėdėtų ir neieškotų priežaščių kodėl palikti viską kaip yra.
    Čia ne vien Širvintų klausimas. Jei niekas nekels iš to problemos, nesikeis ir įstatymas.

  • 2023-05-05 at 08:31
    Permalink

    Dainiau, įstatymas nepažeistas. Niekas ir nevažiuos. Taip, opozicija suformuota neetiškai, bet teisėtai. Deja. Tad ir rėkimas nepadės

  • 2023-05-04 at 18:20
    Permalink

    Mielieji, kvieskitės reporterius, eikite į TV laidas kol viskas dar šviežia. Įvykis vertas dėmesio visos Lietuvos mastu. Tegul pamato, kad Širvintose ne tik viena ponia gali pakalbėti TV studijose. Praleiste galimybę, tikrai gailėsitės

  • 2023-05-04 at 15:07
    Permalink

    Mano žemė, mano rojus – Širvintos. Pinskų himnas. Kuo daugiau norite.
    Atidavė žmonės biudžetą į tokias rankas, tą ir turite. Kontrolės jokios nėra iš valdžios, o mūsų paprastų žmonių niekas nepripažįsta.
    Kurie rajonai išsirinko rajono tikrus šeimininkus, tie ir klesti ir gyvena.
    O pas mus įsisuko vilniečiai, kurie Širvintų rajoną laiko provincija ir ką nori tą ir daro. Visur savi, savi, savi, savi, savi, savi, savi, savi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O pinigų biudžete yra. Šoku, dainuoju.

  • 2023-05-04 at 13:21
    Permalink

    Turite skyriaus globėją A. Sysą, o ir tarybos narė dirba Seime. Seimas gali pataisyti įstatymą: reikia, kad priimant įstatymo pataisą dalyvautų ne mažiau 71 seimo nario. Seimo narių neapsižiūrėjimas leidžia susiformuoti tokiai situacijai.

  • 2023-05-04 at 11:35
    Permalink

    Jums nepatinka bezpriedielas – išeikit kitur. Liksim, tie, kam patinka. Nes klusniesiems gerai. Mus apdovanos visokiomis gėrybėmis. O kitaip galvojančius vešim Sibiran. Istorija kartojasi

  • 2023-05-04 at 11:10
    Permalink

    Nepatinka? Eik dirbt į maximą. Užtenka kniaukti kaip kaip katėms per morčių. Dirbti reikia , o ne straipsnius užsakynėti. Nepatinka darbas, apsisuki ir eini toliau, ieškai ten, kur patinka.

  • 2023-05-04 at 10:29
    Permalink

    Citata: “Ir taip bus tol, kol jai pačiai neatsibos meriauti”

    Netiesa. Gili saviapgaulė.
    Merė anksčiau ar vėliau paliks šį postą. Manote, tuomet viskas pasikeis tarsi mostelėjus burtininko lazdele? Juk žmonės, rinkėjai, tai liks TIE PATYS. Na, išsirinks kloną nr.2, ir ką?

    Turi pasikeisti karta, o gal net dvi, kad, kaip Saulius rašo, Širvintose klestėtų demokratija, žmonės nebūtų skirstomi į savus ar svetimus.

    Esu optimistas, bet greitų pokyčių nesitikiu, nes problemos visų pirma yra MŪSŲ galvose

  • 2023-05-04 at 10:06
    Permalink

    Demokratijos agonija prasidėjo dar 2007 m. rinkimų metu, kai konservatorių deleguotas rinkimų komisijos pirmininkas niekaip nereagavo į girtų, pirmą kartą balsadėžes matančių rinkėjų “pilietinimą” – masinį vežimą balsuoti, ypač per išankstinius balsavimus. Šaukėme iš visų pusių, pirštu rodėme į surašytus skaičiukus tų “rinkėjų” rankose, o pirmininkas tik šypsojosi. Tada ir buvo “įleista kiaulė į bažnyčią”. Tiesa, nelabai ilgam, bet procesas prasidėjo… O 2015-siais “mirė” ne tik demokratija, bet ir Širvintos, nes buvo pasakyta, kad iki 2015 m. jų nė nebuvo ir tik dabar atėjo mesijas ir užgims rajonas iš naujo. Tada prasidėjo masinis ne taip kalbančių galvų “kapojimas”, visuotinis visų pavaldžių institucijų “valymas”, miesto trinkelizacija, grandioziniai projektai ir šventės į skolą ir mesijo virsmas visų medijų žvaigžde. Ir taip bus tol, kol jai pačiai neatsibos meriauti, net pusė rajono rinkėjų nepakelia užpakalių nuo sofos ir nesiteikia nueiti į rinkimus, tik komentaruose vis paburnoja. Tokia, deja, pilietinio abejingumo kaina.

Comments are closed.