Kelionė į Tryškius prie įrengto ir veikiančio 13 vėjo jėgainių parko

Dovilė Bakšanskienė

Kelionė į Tryškius
prie įrengto ir veikiančio 13 vėjo jėgainių parko
(vienos vėjo jėgainės aukštis su pakelta mente iki 220 metrų, galia 5,3 MW)
    Šių metų birželio 11 d. asociacijos „Kraštovaizdis“ nariai bei suinteresuotos visuomenės asmenys aplankėme Telšių rajono savivaldybės Tryškių miestelio bendruomenę, kad realiai savo akimis pamatytume jau pastatytą ir veikiantį vėjo jėgainių parką, išgirstume skleidžiamo triukšmo garsą bei išklausytume gyventojų nuomonę.
   Susitikome su Tryškių miestelio bendruomenės atstovais ir ūkininkais. Išklausėme įvairių istorijų, kaip vyko vėjo jėgainių parko vystymo ir statybos procesas, jo veiklos pradžia, sutarčių, sąlygų derinimai iš tų asmenų, kurie teiks nuomos paslaugas bei kaip jaučiasi gyventojai ir gyvena valdžios atstovai.
 Nuvykę į vietą, kur stovi sumontuotos vėjo jėgainės, įvertinome vizualinę taršą ir skleidžiamo triukšmo garsą. Pamatavome garso matuokliu triukšmo lygį ir patikrinome, ar neviršija triukšmo normos nustatytų ribų. Įsitikinome, kad Vyriausybės nustatytos triukšmo normos, esant už 450 m nuo vėjo jėgainės, yra viršijamos. Išgirdę ir išmatavę skleidžiamo triukšmo garsą, vienbalsiai išskyrėme du pagrindinius vėjo jėgainių skleidžiamus garsus: vienas garsas sklinda besisukant mentims (sparnams), o kitas garsas sklinda nuo turbinos (generatoriaus). Besisukančių menčių (sparnų) skleidžiamas garsas panašus į nuolat be perstojo greitkeliu važiuojančių automobilių garsą arba skrendančio lėktuvo garsą. Jausmas buvo toks, kad lėktuvas kybo virš galvos, lauki kol nuskris, tačiau, deja, jis taip ir nenuskrenda… Antrasis lygiagretus skleidžiamas vėjo jėgainės garsas kyla nuo turbinos (generatoriaus), kuri taip pat be perstojo nenutrūkstamai skleidė zvimbimo garsą. Svarbu ir tai, kad mūsų matytos jėgainės yra mažesnės už planuojamas statyti Širvintų rajone – pas mus ketinama statyti vėjo jėgaines, kurių aukštis su pakelta mente iki 280 metrų, galia – iki 8 MW.
Kalbinti gyventojai su skleidžiamu vėjo jėgainių triukšmu susitaikyti negali, nes jis yra nuolat girdimas. Kaip sako gyventojai – garso ir triukšmo stiprumas priklauso nuo daugelio faktorių ir aplinkybių. Vyraujant dideliam vėjui garsas girdimas, tačiau vėjui susilpnėjus, sklindantis triukšmas nuo vėjo jėgainių yra dar intensyvesnis ir aiškiau girdimas, kadangi nebegirdimas foninis vėjo triukšmas. Gyventojai taip pat akcentavo ir šešėliavimo ypatumus: pavasarį, kai saulė būna žemai, vėjo jėgainės sparnuotės šešėlis yra dar didesnis nei vasarą. Gyventojai baiminasi ir dėl saugumo ir prisiminė bei papasakojo įvykusios avarijos atvejį, kai lūžo vienos vėjo jėgainės sparnas, o po laukus išsibarstė stiklo pluošto atplaišos, nors tą dieną stipraus vėjo nebuvo.
   Tą dieną, kai lankėmės Tryškiuose, gyventojai pasakojo, kad anksti ryte nuo vėjo jėgainių sklido ypač didelis triukšmas. Gyventojų nuomone, tam įtakos galėjo turėti slėgis arba rūkas, nes tą rytą šis meteorologinis reiškinys buvo ypatingai didelis. Netoliese, ganyklose esantys galvijai taip pat buvo išsigandę ir elgėsi neįprastai. Kalbinti gyventojai sunerimę pasakojo ir garsą apibūdino, taip, lyg atrodytų kas būtų akmenis ridenę ir baiminasi, kad vėl nepasikartotų gedimas, kuris jau kartą buvo įvykęs, kai perlūžo vėjo jėgainės sparnas. Gyventojai taip pat yra pastebėję, kad nuo vėjo jėgainių triukšmas sklinda rezonuojančiai – vėjo jėgainės viena su kita persidengia didesniu arba mažesniu skleidžiamu triukšmo lygiu ir garsu.
   Gyventojai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad jaučiasi nesaugiai ir dėl šaltuoju metų laiku nuo vėjo jėgainių menčių (sparnų) krentančių ledo luitų. Ūkininkai yra pastebėję, kad nukritę ledo luitai žemėje palieka gilias duobes. Buvo išreikštas ir nepasitenkinimas dėl realiai sumažėjusių likusios naudojamos žemės plotų žemės sklypuose, kurie buvo išnuomoti vėjo jėgainių statybai, kadangi papildomas plotas reikalingas ir privažiavimo keliams iki jėgainių.
  Po kelionės įgyta patirtis, kad galėtume toliau reikšti savo nuomonę ir pastabas dėl planuojamo vėjo jėgainių parko Širvintų rajone.
  Atstovausime ir toliau krašto žmones, kuriems rūpi sveika ir saugi aplinka, gamta.
  Labai tikimės, kad mūsų rajone bus atsižvelgta pirmiausiai į žmogų ir gamtą, o ne teikiama pirmenybė pelno siekiantiems verslo interesams.
  Nuoširdžiai dėkojame Tryškių miestelio bendruomenės atstovams ir ūkininkams už be galo šiltą priėmimą ir malonų bendravimą.

20 thoughts on “Kelionė į Tryškius prie įrengto ir veikiančio 13 vėjo jėgainių parko

  • 2023-06-23 at 19:42
    Permalink

    Pataisymas: birželio 24 d. (šeštadienį)

  • 2023-06-23 at 19:39
    Permalink

    Kviečiu visus norinčius rytoj – birželio 23 d. – sudalyvauti prie Staškūniškio esančių (Anykščių r.) vėjo jėgainių stebėjime. Vėjo stiprumas 18-19 val. bus 18 km/h (5 m/s)

  • 2023-06-19 at 13:02
    Permalink

    Ačiū, Rimantai, Jums irgi geros dienos.

  • 2023-06-19 at 12:45
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    Jus “razborintis” vaziuokite i kaimo sokius. O cia as jums tiesiai sviesiai uzdaviau keleta klausimu, i kuriuos, kaip ir i panasius keliamus FB grupese, atsakyti tiesiog NESUGEBATE. Vienas is tokiu butu, KURIOJE PUSEJE ESATE JUS? Ir nereikia sekti pasaku, kad yra daugiau nei dvi puses – galu gale ju bus tik 2: tie, kuriems kapsi pinigai i kisene ir tie, kurie tures “dziaugtis” vejo jegainiu vaizdu ir garsu. Kitos puses nebus! Taip, tik 2 suinteresuotos puses. Ne 2,5, ne 1,5.
    2!
    Ir ar bent suvokiate savo siulomos idejos, vaziuoti ten miniai zmoniu ir matuoti viska telefonais, absurdiskuma?!
    Ir as jusu atsiprasau, kad pasakiau, jog man del jusu neramu. Atsiimu savo zodzius.
    Man neramu del visuomenes, kuriuoje jus vaiksciojate. Bet labai tikiuosi, kad jus esate tik daug kalbantis, bet nieko konkreciai negalintis padaryti, nei konkreciai atsakyti i jums uzduodamus klausimus trolis, su kuriuo testi bet kokia logika pagrista diskusija yra beprasmiska.
    Viso geriausio!

  • 2023-06-19 at 09:35
    Permalink

    Gerbiamas Virginijau,

    Siūliau visiems kartu susitelkti į šį bendrą reikalą. Nenorite tai nenorite. Yra senas geras pasakymas: per prievartą geras nebūsi.
    Tegul lieka kaip yra. Sprendimą kaip visada už visus priims vienas, visiems žinomas, asmuo

  • 2023-06-19 at 08:36
    Permalink

    O ko trepsit, kaip kaprizinga panelė? Taip pijarščikai ir politikai daro – siūlo ar žada nors žino, kad tai neįmanoma ir nebus padaryta. Įstatymai visiems vienodi. Tiek metų visiems baksnojate, bet nieko pats nesuorganizavote ir nepadarėte.
    Beje, siūlot nutraukt santykių aiškinimąsi, bet vėl ir vēl rašinėjate. Gėda.
    Stebiuosi admino kantrybe. Jau būčiau seniai jus užblokavęs.

  • 2023-06-19 at 08:15
    Permalink

    Nu, nevažiuokite, po velniais! Kabinėjasi kabinėjasi, kažką pasiūlai daryti kartu – randa priežaščių kodėl nedaryti. Nedarykite. Nebendradarbiaukite. Tegul būna taip, kaip yra.

  • 2023-06-19 at 08:06
    Permalink

    Gyvenate savo pasaulyje su savomis taisyklėmis. Paskaitykite įstatymus. Siūlote organizuoti didelį būrį važiuojančių. O leidimais pasirūpinsite? “Susirinkimo organizatoriai laisva forma praneša savivaldybės administracijos direktoriui ar jį pavaduojančiam asmeniui apie organizuojamą susirinkimą, kuriame dalyvaus ne daugiau kaip 15 žmonių.”
    Ir dar. Davę leidimą išjungs jėgaines ir gausite tą norimą išgirsti tylą. Bet ar tai bus reali situacija?

  • 2023-06-19 at 07:48
    Permalink

    Mielas Rimantas,

    Jau rašiau – neterškime viešos erdvės asmeninėmis “razborkėmis”. Prišnekėjote daug nesąmonių apie mane. Ar turiu viską paneiginėti, jei noras ne išsiaiškinti tiesą, o sudirbti, pažeminti kitaip manantį?

    Siūliau visiems besidomintiems šia tema kartu nuvažiuoti, nufilmuoti, pamatuoti, kartu aptarti triukšmo lygį prie vėjo jėgainių, kai tik bus stipresnis vėjas. Kolkas norą pareiškė tik Dovilė Bakšanskienė

  • 2023-06-19 at 00:22
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    Tai taip ir nepasakysite, kuom as jus kaltinu ir kokias as konspiracijas is kazkur traukiu? Prasau, pacituokite mane.
    Esate uz objektyvuma ir konstruktyvia diskusija? Bet patys tokiu islikti negalite.
    Is pradziu klausiate: “ką konkrečiai siūlote. Visai nestatyti? Statyti 1 km, 2 km, 5 km, 10 km, 50 km atstumu nuo gyvenamųjų namų?”, bet kai gaunate atsakyma: “2km nuo gyvenamuju namu”, nustembate ir atkertate: “Apie kokius 2km kalbate?”
    Man, zinokite, darosi del jusu neramu….

    Pagarbiai,
    Rimantas

  • 2023-06-18 at 15:14
    Permalink

    Pasiūlymas asociacijai (ir ne tik). Gal asociacija norėtų vykti matuoti, filmuoti triukšmo lygio kartu? Pakviesti dalyvauti visus, kas tik nori. Pvz. žemdirbius, namų bei sodybų savininkus, miesto gyventojus, politikus, Evecon ir savivaldybės atstovus, žurnalistus, aplikosaugininkus, kitų rajonų aktyvius žmones.

    Va, čia tai būtų objektyvumas!

    Suprantu, kad daugelis atsisakys, bet tada tai jų problemos. Parodys jų požiūrį.

    Ką manote?

  • 2023-06-17 at 15:20
    Permalink

    Mielas Rimantai,

    Apie kokius 2 km. kalbate? Tik šiandien po ilgų diskusijų sužinojau, kad asociacija “Kraštovaizdis” nori 2 kart didesnio nei oficialus minimalaus atstumas iki gyvenamųjų namų, t.y. 720×2 = 1440 m.

    3 kartus mane apkaltinote nebūtais arba neteisingais dalykais. Esate kažką girdėjęs viena ausim ir tuoj skubate mesti kaltinamojo pobūdžio apibendrinimus.

  • 2023-06-17 at 13:56
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    Atsakau i viena is jusu pirmuju iskeltu klausimu: siulau statyti 2km atstumu nuo gyvenamuju namu.
    Dabar butike malonus ir atsakykite i mano:
    1. Ka dabar ruosiates daryti su tais 2 km?
    2. Kokiaias kaltinimais as svaidausi?
    3. Ir kokias samokslo teorijas as is kazkus traukiu?
    2-as ir 3-ias klausimai yra is jusu paciu teiginiu, tad manau atsakysite nesunkiai. Bet dar idomiau, kaip atsakysite i 1-a, nes si klausima uzdavinejate vos ne visu, kur papuola. Tad, panasu, kad galu gale gaves atsakyma, isspresite problema visu rajono gyventoju naudai. Tik smalsu, kaip?
    Be galo jums aciu uz nuosirduma.

  • 2023-06-17 at 09:24
    Permalink

    Mielas Rimantai,

    Nemanau, kad tarp širvintiškių yra tik 2 pusės – 2 tiesos. Smagu, kad atsiranda žmonių turinčių drąsos ir sveiko proto suabejoti kai kuriais teiginiais ir aprašymais net FB grupėje “Dėl vėjo jėgainių Širvintų rajone”.
    Kategoriškumas ir nenoras įsiklausyti, tikrinti, tikrinti ir dar kartą pertikrinti faktus anksčiau ar vėliau atsisuks prieš Jus pačius.

    Jūsų kaltinimų jau net nebandau paneiginėti, nes matau, kad beviltiška. Traukiate vieną po kitos sąmokslo teoriją. Gaila laiko ir teršiame viešą erdvę “razborkėmis”.

  • 2023-06-17 at 01:55
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    O kodel, pakeites nuomone, istrynete visus savo ankstesnius komentarus? Ar daznai gedijates savo praeities?
    Kazkas jus kazkuom apkaltino? Bokstais kaltina? Dievuleliau – nepasiduokit! O gal jums atrodo, kad as kazkokius kaltinimus pateikiau?
    Tiesa, ar bent nutuokiate, kad norint perteikti realu vieno ar kito saltinio skleidziama garsa/triuksma, tam yra naudojama speciali iranga (kryptiniai mikrofonai, dazniu filtrai ir dar daug visokiu imantriu prietaisu). O jus IS TIKRUJU tik parodete, koki garsa sukelia lietaus lasai, barbendami i jusu laptopa. Ir tai jums sauniai pavyko. Sveikinu!
    Zmones, kovojantys pries salia ju namu suplanuotas vejo jegaines, gina savo ir kitu tokiu “nelaimeliu” interesus. O jus cia sau vienut vienutelis uz savo pinigus uzsipylete pilna baka dyzelio ir 2(!) kartus suvazinejote rinkti “triuksmo nebuvimo” irodymu. Dejote tiek pastangu, gaisote tiek laiko, kad vis kazkaip pavyktu kai kuriuos zmones pervilioti i kita barikados puse. Taip, puses yra dvi ir toje antroje yra parko planuotojai/statytojai ir kai kurie labai suinteresuoti savivaldybes darbuotojai. O jus kurioje, jei netoje, kurioje zmones priesinasi siam projektui? (klausimas, aisku, retorinis, todel nesivarginkite ir miegokiteramiai).

  • 2023-06-16 at 17:58
    Permalink

    Mielas Rimantai,

    Na va, kaip gerai – jau vienas kaltinimas dėl bokšto atkrito. Imkimės antro.

    Lankėtės FB darbo skelbimų grupėje, bet turbūt buvote nedažnas lankytojas, nes būtumėte pastebėjęs, kad savo nuomonę dėl bokštų triukšmingumo pakeičiau iš karto po to, kai apsilankiau prie Staškūniškio vėjo jėgainių. Tą dariau 2 kartus, rašiau ir filmavau. Bandžiau žmonėms parodyti, kad kokia situacija yra IŠ TIKRŲJŲ. Jie nėra tokie triukšmingi kaip bandoma teigti kai kurių suinetersuotų širvintiškių. Daugelio neįtikinau ir tebūnie. Vėliau vėjo jėgainių tema dar karts nuo karto parašydavau (įvairiais požiūriais), bet Jūs to nepastebėjote. Jei bus koks svarbus įvykis, parašysiu vėl.

    Suprantu, kad Jūs geriau žinote koks garsas yra prie Staškūniškio jėgainių, pučiant 12-15m/s vejui, nes Jūs labiau domėjotės vėjo jėgainių tema ir daugiau kartų ten lankėtės.

    Na ir tebūnie. Geros dienos

  • 2023-06-16 at 17:42
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    Mano atzvilgiu, mano komentaras vis dar skamba neblogai. Ne as gi nuomone staiga pakeiciau ir, istrynes visus ankstesnius komentarus ta tema, pradejau itikineti zmones, kad vejo jegainiu nesigirdi, puciant 12-15m/s vejui. Na ne, jums gal lengviau Ziviles gerbejas ir FB komentuotojas is Klemes, Silutes ir Druskininku bus lengviau tuo itikinti nei mane.
    Aciu uz demesi. Dirbame toliau. Geros dienos.

  • 2023-06-16 at 17:00
    Permalink

    Mielas, Rimantai,

    Kai paskutinį kartą kalbėjausi su kaimynu, tai jis savo planų statyti (450 m. atstumu) vėjo jėgainę neatsisako, jei tik savivaldybė nepersigalvos.
    Ar esate tikras ką sakote? Nes priešingu atveju Jūsų komentaras skamba nekaip Jūsų pačių atžvilgiu

  • 2023-06-16 at 16:19
    Permalink

    Mielas Dainiau,
    Ar pastaruoju matu neisakote savo nuomones ir istrynete visus savo FB irasus, kuriuose is pradziu taip arsiai kovojote pries vejo jegaines, del to, kad naujausiuose jegainiu statymo planuose jau nuimta arciausiai jums aktualios vietos planuose buvusi jegaine?
    Net neabejoju, kad tai tik sutapimas! Na kaip gi kitaip.

  • 2023-06-15 at 22:03
    Permalink

    Puiku, kad gyvai nuvykote susipažinti su realia situacija. Gaila, kad pateikėte tik aprašymą, o vaizdo įrašų ne. Dar norėtųsi išvadų ir ką konkrečiai siūlote. Visai nestatyti? Statyti 1 km, 2 km, 5 km, 10 km, 50 km atstumu nuo gyvenamųjų namų?

    Savo nuomonės nerašysiu ir straipsnio nekomentuosiu. Patys žinote dėl ko

Comments are closed.