Linas Kukuraitis apie pagalbą nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams: „Valdžia taupo kelis šimtus tūkstančių, šimtų vaikų gyvenimų sąskaita“

LINAS KUKURAITIS, LR Seimo narys

2023 birželio 29 diena

   Šiandien Seimas atmetė demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narių teiktą pasiūlymą dėl specializuotos psichologinės pagalbos teikimo nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams ir jų tėvams ar kitiems artimiesiems.

   Pagal likusią galioti tvarką specializuota psichologinė pagalba galimai seksualinį smurtą patyrusiems vaikams teikiama tik Vilniuje esančiame vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, centre „Užuovėja“, o toliau pagalba turi rūpintis arba pati šeima, arba jų gyvenamosios savivaldybės.

LR Seimo narys Linas Kukuraitis

 „Psichologinė trauma, kurią patiria seksualiai išnaudotas vaikas, yra sunkiai nusakoma, ji neabejotinai turi pasekmių visam tolimesniam tokio vaiko, jo artimųjų gyvenimui. Norint sušvelninti šios traumos pasekmes būtina reaguoti profesionaliai ir nedelsiant, suteikiant geriausią įmanomą pagalbą“ – sakė vienas pataisų iniciatorių Linas Kukuraitis.

  Seimo nario teigimu dėl specialistų trūkumo, brangių, ne visada šeimoms įperkamų, psichologo paslaugų, iki pusmečio trunkančių eilių gauti nemokamą psichologinę pagalbą bei aiškaus pagalbos suteikimo mechanizmo nebuvimo, nei galimai nukentėję vaikai, nei jų artimieji tęstinės psichologinės ar psichoterapinės pagalbos dažnai taip ir nesulaukia. Vaikai ir šeimos paliekami vieni tvarkytis su siaubingomis psichologinėmis prievartos pasekmėmis.

  „Seimo atlikta parlamentinė kontrolė parodė, jog net pusėje Lietuvos savivaldybių trūksta būtiniausių socialinių paslaugų. Teoriškai jos yra, tačiau žmonės negali jomis pasinaudoti, todėl valdančiųjų teiginys, jog nukentėjusiems vaikams nereikia specializuotos pagalbos, užtenka esamos, yra šviesmečiais nutolęs nuo realybės“ – kalbėjo Linas Kukuraitis.

  Jo teigimu, iš esmės valdantieji nepritarė pasiūlymui sukurti specializuotos psichologinės pagalbos vaikui ir jo artimiesiems sistemą, pagal kurią kiekvienas galimai patyręs seksualinę prievartą psichologinę pagalbą gautų laiku, kompetentingą ir nemokamą.

  Pasak parlamentaro valdančiųjų naudojamas lėšų trūkumo argumentas yra niekinis, nes per metus nukentėjusiųjų būna iki kelių šimtų, o pagalba jiems tikrai yra pakeliama finansinė našta valstybei. Šiuo metu psichologinės pagalbos dėl seksualinės prievartos reikalingi vaikai laukia bendroje eilėje arba yra priversti už gaunamą pagalbą susimokėti patys.

  „Man labai gaila, jog Seimas neprisiima kolektyvinės atsakomybės dėl neseniai Lietuvą sukrėtusio Seimo nario pedofilijos skandalo, nesiima spręsti išryškėjusių problemų. Visuomenė teisėtai yra pasipiktinusi tokiu neveiklumu ir problemos ignoravimu. Gaila, kad keli šimtai tūkstančių eurų yra branginami labiau, nei šimtų vaikų patirta žala ir tolesni gyvenimai“ – nusivylimo neslėpė pataisų iniciatorius.

  Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos duomenimis praėjusiais metais Lietuvoje seksualinį smurtą galimai patyrė 300 vaikų. Ekspertai pripažįsta, jog realus nukentėjusių vaikų skaičius gali būti ženkliai didesnis, nes dėl patiriamų baimės, gėdos, kaltės jausmų vaikai vengia apie tai pasakoti ir neieško pagalbos.

Daugiau informacijos:

Jurgita Jasiūnienė

Tel. 8 610 29934

El.p. jurgita.jasiuniene@lrs.lt