Laukuose vyksta ūkininkų technikos patikrinimai

Širvintų rajono ūkininkai jau daugiau kaip savaitę dirba javapjūtės baruose. Kol kas, dėl netvarkingų kombainų, rajone gaisrų nefiksuota. Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, kaip ir kasmet, liepos – rugsėjo mėnesiais vykdo prevencinę akciją – „Saugi javapjūtė“, kurios metu tikrinama, ar laukuose dirbanti žemės ūkio technika aprūpinta pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis.

Javų kombainams keliamas reikalavimas turėti ne mažiau kaip 2 ugnies gesintuvus su 4 kilogramais gesinamosios medžiagos ir 1 nedegų audeklą. Gesintuvai turi būti tvarkingi, tinkamo galiojimo, lengvai pasiekiamoje vietoje. Patartina turėti ir kastuvą, kad, gaisrui plintant į pasėlius, būtų galima iškasti apsaugos juostą.

Patikrinimų metu, nustačius priešgaisrinės saugos pažeidimus, gali būti skiriama bauda iki 600 eurų

Gaisrai dažniausiai kyla dėl ant kombaino agregatų susikaupusių dulkių ir tepalų nuosėdų. Grįžus iš laukų po javų kūlimo, kombainus reikėtų nuplauti, nuvalyti, nenumoti ranka net į mažiausią tepalo dėmelę. Dirbant kombainas labai įkaista, o jei dar ir oras karštas, tereikia nedidelės kibirkštėlės, kad įsiliepsnotų ugnis. Patariame į laukus važiuoti tik su tvarkinga technika, nes ugnis gali suniokoti ne tik kombainą, bet ir derlių.

Širvintų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba