Apie naujuosius mokslo metus (ne)mokomose mokyklose, pedagogų viltis dirbti oriai ir narkotikus

Saulius Voveris, Širvintų rajono savivaldybės tarybos, LSDP frakcijos narys, buvęs mokinys

   Rugsėjo 1-ąją tradiciškai norisi sveikinti mokinius ir mokytojus su šia gražia švente, bet šiemet ši proga vis labiau primena apie griūvančią švietimo sistemą ir neišvengiamai didėjančias problemas.

   Ir šį sykį norisi parašyti ne apie rajono, o apie visos Lietuvos padėtį, žinoma, remiantis ir pavyzdžiais Širvintų krašte.

   Mokytojai vis garsiau kalba apie būsimą streiką. Atrodo, kad tai ir vėl eilinis mokytojų streikas, bet ar tikrai? Asmeniškai aš visapusiškai palaikau pedagogų reikalavimus, pretenzijas, nerimą, juk jų reikalavimai nėra nauji – prieš 5 metus jie reikalavo to paties.

   Paskutinę savaitę Lietuvos socialdemokratai surengė daug įvairių susitikimų su naujuoju švietimo ministru, su mokytojų profsąjungomis, taip pat buvo daug diskusijų partijos komitetuose ir kitur. Visą tai vainikavo atviras laiškas ministrui G. Jakštui. Jį ir visą kitą informaciją tikrai galite susirasti viešojoje erdvėje, bet aš norėčiau pasidalinti savo mintimis ir nerimu.

Kokybiškas švietimas tik turtingiesiems?

   Vykdoma mokyklų tinklo pertvarka gali privesti iki to, kad mažuose miesteliuose nebeliks gimnazijų ir jau dabar stebima tendencija, kad atsiranda „elito“ ir „atsilikėlių“ mokyklos. Panagrinėjus egzaminų rezultatus akivaizdu, kad pirmauja „elitinės“ privačios ar miestų centrų „prestižinės“ (ir galimai gaunančios didesnį finansavimą iš valstybės ar rėmėjų) mokymo įstaigos, o „kaimietukų“ rezultatai liūdina. Gabus kaimiškosios vietovės moksleivis, norintis gauti geresnį išsilavinimą priverstas keliauti į „geresnę“ mokyklą mieste. Smagu, kad mūsų rajono „kaimiškoji“ Musninkų Alfonso Petrulio gimnazija savo rezultatais gerokai išsišoka ir bando paneigti šią tendenciją.

   Jau dabar tėvai savo lėšomis turi prisidėti prie skaitmeninio turinio įsigijimo, tačiau ministras ramina, kad kitais metais bus prašoma (tai reiškia, kad ne faktas jog bus skirta) daugiau lėšų. O kaip šiais metais? Kitais metams tėvams kompensuos patirtas išlaidas?

   Panaikinus ar reorganizavus mokyklas labai padidėjo pavežamų mokinių skaičius, o tai ne tik papildomi kaštai, bet ir padidėjusi rizika, kas ypač aktualu dabar, kol nesutramdytas „vinių maniakas“.

Šliaužianti švietimo privatizacija?

   Ne paslaptis, kad mokytojai migruoja į privačias mokyklas, kurios turi akivaizdžiai geresnes sąlygas, o ministras teigia, kad tokia padėtis susiklostė „jau anksčiau“ ir artėjant kadencijai prie pabaigos, keisti finansinį modelį jau vėlu? Rimtai? Kadencija? Ne prie mūsų? Gerai, kad neparuošė vizualinės medžiagos su buvusių ministrų nuotraukomis ir sąrašu…

   Valstybinėse mokyklose klasės perpildytos, masiškai trūksta pedagogų (visoje Lietuvoje, berods, per 600), o privatus verslas klesti, šypsosi, plečiasi optimaliai sukomplektuotose klasėse… Kodėl Marytės vadovaujama mokykla turi vargti ir kentėti kai privatus Austėjos verslas lobsta ir klesti (galimi bet kokie vardų sutapimai yra visiškas atsitiktinumas)?

Už viską mokyklos turi būti atsakingos pačios?

  Susirūpinimą kelia tai, kad pačios mokyklos turi įsigyti naujus vadovėlius bei skaitmeninį turinį, bet lėšos 2023 metams sumažintos tris kartus. Koks „genijus“ taip galėjo sugalvoti? Tikrai smalsu, kaip šiems „minties galiūnams“ mokykloje sekėsi matematika? Panašu, kad jų mokymosi laikais ekonomikos pagrindų dar nebuvo…

  Šiandien (rugsėjo 1 d.) pradedama gyvenimo įgūdžių programa, bet mokytojų rengimas dar net neprasidėjo. Kaip? Panašu į pradedamas plaukimo varžybas dar net nepradėjus mokyti plaukti. Na tiek to, mūsų mokytojai tikrai talentingi ir verti kuo didžiausios pagarbos, kažkaip susitvarkys.

Narkotikų problema – ne problema?

  Šiais metais didelį susirūpinimą rajone kėlė narkotikų vartojimo mokinių tarpe problema. Buvo daug visokių pasisakymų, pasiūlymų ir, kas labai pagirtina, veiksmų. Ar jie pakankami? Ar galima kažką padaryti dar geriau? Aš nežinau, savivaldybė Širvintų socialdemokratų nekviečia į komisijas, pasiūlymų ar patarimų neprašo, bet, tikiuosi, viską daro, kad ši problema būtų sumažinta ar net visai išnyktų. Tikiuosi, nes reikia tikėti.

  Ką norėjau pasakyti? Mūsų rajone bent jau kažkas buvo padaryta (gal vis dar daroma), o Lietuvoje? Ministras dar tik ruošiasi diskusijoms ir jam „nesinorėtų“, kad mokytojai užsiimtu mokinių tikrinimu.

  Nepykite, bet „vis dar ruošimasis diskusijoms Lietuvoje“ man panašu į vis dar diskutavimą dėl naikintuvų suteikimo Ukrainai. Kol mes diskutuosime, Ukrainoje žus žmonės, o Lietuvoje… mūsų vaikai. Taip, ne iš karto, bet lėtai ir užtikrintai. Gal ne visi fiziškai, gal kai kurie tiesiog tapę priklausomi nuo šios baisybės tiesiog nustos būti žmonėmis…

  Ministrui „nesinorėtų“, kad mokytojai užsiimtu tikrinimu. Tikiu, kad ir patys mokytojai to nenori. Ir netgi labai. Taip pat tikiu, kad niekas iš tėvų nenori, kad koks klasiokas ar visai pašalinis žmogus jo vaikui atneštų narkotikų, kurių pavartojus jo vaiką tektų gaivinti reanimacijoje. Čia tiesiog tokia situacija, kai reikia pasirinkti mažesnę blogybę ir man atsakymas yra akivaizdus. Bet ne ministrui…

Valdančiųjų „nuopelnai“ švietimo sistemai

  Šioje vietoje norėčiau pacituoti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininką Andrių Navicką:

  „Vyriausybė 3 metus sąmoningai neveikė. Priėjo liepto galą. Ji – kaip moksleivis, kuris 3 metus nesimoko, o tada reikalauja pakeisti uždavinius ir reikalavimus. Ministras gąsdina visuomenę pinigų sumomis, profsąjungas – teismais. Imasi represinių priemonių, naudoja jėgą prieš tuos, kurie tik reikalauja tesėti pažadus.“

  Ir ką čia bepridėsi? Sutinku, palaikau.

Palinkėjimas pabaigai

  Mokiniams norėčiau palinkėti, kad jie gerbtų savo mokytojus ir žinotų ne tik savo teises, bet ir pareigas. Labai norėčiau, kad mokiniai suprastų kiek laiko, jėgų, sveikatos ir meilės jų mokytojai atiduoda jiems tik todėl, kad nori pasiekti vieną tikslą: išugdyti juos protingais, padoriais ir gerais žmonėmis.

  Tėveliams norėčiau palinkėti, kad jie suprastų, jog mokytojas nėra visagalis antžmogis ir jis gali tik prisidėti prie jų vaiko auklėjimo ir ugdymo, kuris, visų pirma, turi vykti šeimose.

  Mokytojams norėčiau palinkėti sėkmės, kantrybės, ištvermės, sveikatos, jėgų ir tikėjimo, kad net ir po pačios tamsiausios nakties vis tiek kažkada išauš aušra.

  Su rugsėjo 1-ąja!

Širvintų rajono savivaldybės tarybos, LSDP frakcijos narys, buvęs mokinys

Saulius Voveris

3 thoughts on “Apie naujuosius mokslo metus (ne)mokomose mokyklose, pedagogų viltis dirbti oriai ir narkotikus

  • 2023-09-03 at 19:55
    Permalink

    Kodėl nesimokoma iš užsienio? Mokyklų teritorijos turi būti rakinamos. Taip saugiau mokiniams. Ir ne tik dėl narkotikų. Bet mokyklos net nesprendžia problemos. Rajono valdžiai reiktų paaukot vieną renginį ir aprūpint mokyklas spynomis, gal kur tvoras palopyt. Tvoros juk yra

  • 2023-09-02 at 18:51
    Permalink

    Vilniuje mokyklose yra puikiu pavyzdžiu, kaip tvarkosi dėl narkotinių medžiagų ir t.t. Ar mūsų Širvintų direktorei gilinasi, semiasi gerosios patirties. Ar ramiai ir tyliai leidžia laika… Nepykite jų darbo nematau. Ir mūsų švietimas Širvintose stipriai šlubuoja.

  • 2023-09-02 at 09:13
    Permalink

    Sauliau, gerą temą užkabinote. Pagarba.

    Ar ne naivu tikėtis valstybinio švietimo gerinimo, kai valdančiųjų partijos pirmininko šeimos verslas privačios mokyklos?

    O kiek prieš rinkimus lūkesčių buvo sukelta dėl tūkstantmečio mokyklų? Praėjo jau 3 metai ir ką gero turime?

    Prieš kelias dienas “Širvintų kraštas” paskelbė apklausą: “Jei reikėtų rinktis, už kokią mokyklą Širvintose pasisakytumėt? Už vieną, kurioje vaikai mokosi nuo 1 klasės, kol baigia bendrojo lavinimo mokyklą? Kaip yra dabar, už tris atskiras – pradinę, progimnaziją ir gimnaziją ?”
    Čia kas? Trukt už pradžių, vėl iš pradžių? 2021 m. dejavu?
    O gal ir nereikėtų tuo labai stebėtis, jei taip ir nutiks, matant kaip vieningai visi ligi vieno tarybos nariai balsavo už medicinos įstaigų sujungimą. Jokių dvejonių, jokių prieštaravimų, jokių karštų diskusujų, jokių konkrečių naujo darinio projektų. Tarybos narys Virginijus Sarpauskas net parašė ilgą straipsnį, apie tai, kaip tai ekonomiškai rajonui apsimoka. Dabar tikriausiai paskaičiuos rajono mokyklų sujungimo ekonominę naudą.

Comments are closed.