„Reikia nuo kažko pasitraukti, kad galėtum prie kažko prieiti“ (J. Marcinkevičius)

   Keista, bet po visko (po balsavimo rajono Taryboje) mūsų, LSDP frakcijos narių Širvintų rajono savivaldybės taryboje, žmonės ne kartą teiravosi kodėl mes palaikėme „pinskuvininkų“ sprendimą dėl ketinimo statyti paminklą Justinui Marcinkevičiui Širvintose?

   Keista dėl to, kad mes palaikome šią idėją visapusiškai, nepriklausomai nuo to kas ją pasiūlė.

   Nematome prasmės ginčytis dėl to ar ši iškili ir itin reikšminga Lietuvai asmenybė verta būti taip pagerbta ir įamžinta. Nematome prasmės, nes atsakymas mums yra akivaizdus.

   Abu mes esame iš tos kartos, kuri dar prisimena atgimstančią Lietuvą, pirmuosius Sąjūdžio mitingus… Esame iš tos kartos, kuri pamena ir neįsivaizduoja Atgimimo, „dainuojančios revoliucijos“ be Justino Marcinkevičiaus eilių virtusių Laisvės dainomis, tiesiog eilių, jo kalbų mitinguose, straipsnių. Esame iš tų, kurie pamena, brangina ir vertina širdyje išlikusią „L ir IE bus LIE“.  Esame iš tų, kurie brangina “T ir U bus TU“. Esame iš tų, kurie vertina „V ir A bus VA“. Esame iš tų, kurie buvo, yra ir bus LIE-TU-VA.

   Tiesa, keista, kad to nesupranta žmonės, kurie kažkada su juo stovėjo petys petin, kurie žiūrėjo į tą pačią pusę ir, rodos, turėjo tą patį tikslą… Keista, kad tų, kurie jį puolą labiausiai, praeitis tarybmečiu taip pat kelia daug klausimų. Sako: „geriausia gynyba – puolimas“? Gal…

   Taip nenorom ateina mintys, kad kai kam LIE-TU-VA tapo LIE-VA… Raides T ir U, galimai, išstūmė asmeninės ambicijos, beprotiškas valdžios ir garbės troškimas, pavydas, nepagarba bet kam (net sau patiems), noras būti reikšmingesniais, nei yra iš tiesų… Noras būti nors dalelę tokiais, kokiu buvo Justinas Marcinkevičius…

  Mums nekyla klausimų ar Justinas Marcinkevičius vertas tokios pagarbos. Vertas! Ir vertas dar daugiau!

  Ne veltui straipsnio pavadinimas – tiksli poeto citata: “Reikia nuo kažko pasitraukti, kad galėtum prie kažko prieiti”. Mes siūlome šalia numatomos paminklo statymo vietos esančią P. Cvirkos gatvę pervadinti JUSTINO MARCINKEVIČIAUS vardu. Jis tikrai to vertas!

  Kaip tyčia, visai neseniai Širvintų visuomenė buvo pakviesta apklausai dėl J. Janonio, L. Giros ir P. Cvirkos gatvių pavadinimo keitimo, tiesa, skatinant keisti juos į moteriškus vardus. Tikimės, kad moterims užteks kitų dviejų gatvių…

  Tikimės Širvintų visuomenės, bendruomenės, gyventojų, savivaldybės, savivaldybės tarybos palaikymo ir pritarimo.

LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje nariai

Anna Kuznecovienė ir Saulius Voveris

11 thoughts on “„Reikia nuo kažko pasitraukti, kad galėtum prie kažko prieiti“ (J. Marcinkevičius)

  • 2023-09-24 at 19:44
    Permalink

    Nieko baisiau ir sugalvoti nebūtų galima. Jau ko, ko, bet kad Širvintų ponios chebra valkiotų poeto vardą. Šito tai jau tikrai Poetas nenusipelnė.

    Ir iniciatiriai ir pritarėjai, kaži ar nors vieną eilėraštį skaitė?
    Liūdna ir gaila….

  • 2023-09-14 at 18:49
    Permalink

    Iš esmės nekeičia nieko. Tiesiog anuomet visi gyvenome taip, kaip leido sąlygos. Jūs ( jūsų tėvai, seneliai) taipogi. Juk negalėjome pasirinkti savo gimimo datos. Stovint prie staklių ar ariant žemę viešai nieko šlovinti nereikėjo, tuo tarpu kūrėjui – poetui, rašytojui, kompozitoriui, dailininkui reikėjo kažkiek prisitaikyti. Viešų disidentų buvo mažai ir tarp jų tikrai nebuvo dabar taip šlovinamų, beveik šventaisiais paskelbtųjų, pavardžių. Sakot, aukštas KP narys? Net mūsų rajone buvo aukštesnių: kombainininkai, brigadininkai, komplekso operatorės buvo ne šiaip KP nariai , o LKP ir netgi TSKP Aukščiausiosios Tarybos deputatais. O dėl krikščionybės…dabar valdantieji į ją tiesiog kojas valosi. Tai ką, dabar visus buvusius ir esamus sušaudyti? Ar tik buvusius?

  • 2023-09-12 at 20:30
    Permalink

    Lietuvos rašytojų sąjunga (LRS) neseniai paskelbė, kad daugiau kaip prieš dešimtmetį mirusiam poetui Justinui Marcinkevičiui įamžinti skirtas architektūrinio-skulptūrinio objekto konkursas, pradėtas organizuoti dar praėjusių metų lapkritį, iki pasiūlymų pateikimo termino pabaigos sulaukė 16 projektų. Paminklą poetui planuojama pastatyti greta sąjungos esančiame skvere K. Sirvydo gatvėje. Tačiau reaguodami į šią žinią kultūrininkai kelia klausimą: ar reikalingas paminklas asmenybei, kuri vertinama nevienareikšmiškai. Iš vienos pusės – Lenino dainius, aukštas Komunistų partijos narys, krikščionybės kritikas. Iš kitos – Atgimimo dalyvis, Sąjūdžio narys, tautiškumo gynėjas.
    Taip, vietoje Leninas, parašiau Stalinas. Ką tai keičia?

  • 2023-09-12 at 14:41
    Permalink

    Tamstai reikėtų pasimokyti istorijos ir pasidomėti Justino Marcinkevičiaus kūryba, nes žiauriai nusikalbėjote apie Stalino šlovinimą už labai didelius pinigus. O tie, tarnavę komunistams, ir Lietuvos prezidentais buvo renkami, ir faktiniais valstybės vadovais atgaline data skelbiami. Aišku, jeigu sąžiningai, o ne kiekvienam pritaikant kitus standartus.
    P.S. Paminklo statymui nepritariu, už Spadviliškio gražuolę nębalsuoju.

  • 2023-09-11 at 22:14
    Permalink

    crypto license in czech republic [url=https://www.cryptoexlicense.com/#how-much-does-a-casino-license-cost]payment processor license[/url].

  • 2023-09-11 at 21:18
    Permalink

    Paminklo statymas – pagrindinis darbas Širvintų rajone. Juk pas mus rimtų darbų niekas nesiima. Gyvenamieji namai šaukiasi renovacijos, medicinos įstaigos griūvančios, automobilių stovėjimo aikštelės prašosi remonto, miesto gatvelės grožisi lopais, o merė save reklamuoja feisbuke (plastinės operacijos, dirbtinė šypsena, drabužių demonstravimas,
    gėrisi, kaip žmonės skurdžiai gyvena).
    Sėkmės toliau šypsotis iš žmonių.

  • 2023-09-11 at 17:18
    Permalink

    Kiekvienam miestui po ,,Balvona,,
    Ara-aaaaaaaaa

  • 2023-09-11 at 12:18
    Permalink

    Paminklą Marcinkevičiui sugalvojo socdemai. Arba jų bendrapročiai. Rašė, šlovino Staliną už labai didelius pinigus. Buvo visiškas prisitaikėlis. Tarnavo komunistams, atėjus Sąjūdžiui, persimetė pasroviui. O ar ne vėjo pamušalai balsuoja už spadviliškio stalo gražuolę? A?

  • 2023-09-11 at 10:23
    Permalink

    ar vatnikų krašte turi stovėti paminklas J.Marcinkevičiui ❓️❓️❓️

  • 2023-09-11 at 06:31
    Permalink

    Ir man neaišku. Kuo Cvirka netinka?

  • 2023-09-10 at 21:47
    Permalink

    P.Cvirka, J.Marcinkevičius neabejotinai yra tarybinių laikų aukso fondo rašytojai. Todėl gan keista, kad vieną tų laikų rašytoją norima pakeisti kitu.

    Tais laikais sunku buvo tapti garsiu kūrėju nepataikaujant partijai. Tad šių rašytojų biografijose būta visko.
    Pvz. P.Cvirka pasirašė keturias Liaudies Seimo deklaracijas, panaikinusias konstitucinę šalies santvarką Lietuvoje, o J.Marcinkevičius 1961–1963 m. buvo kandidatas į LKP CK narius / Wikipedia

    J.Marcinkevičius tema ne tik sudėtinga, bet ir be galo politizuota. Šio labai gabaus rašytojo vardu politikai dirbtinai kelia priešpriešą ir darosi sau priešrinkiminę reklamą.
    Istorikai, o ne politikai turėtų vertinti poetų indėlį ar valstybės vadovų statusą, Nes, pasikeitus partijoms valdžioje, vėl matysime paminklų, gatvių pavadinimų ir valstybės vadovų statusų kaitaliojimus

Comments are closed.