A. Sysas užregistravo naują siūlymą didinti pensijas: „Vyriausybė sprendžia savo problemas senjorų sąskaita

  Vyriausybė linkusi senatvės pensininkų sąskaita spręsti biudžeto drausmės problemas, mano socialdemokratai.

  Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas įspėja, kad dėl senjorų skurdo dramatiškai didėja valstybės išlaidos išmokoms ir kompensacijoms.

  Parlamentaras Seime įregistravo naują pasiūlymą didinti individualiai pensijų daliai taikomą indeksavimą.

  „Sodra“ šiemet planuoja 700 mln. eurų perteklių savo biudžete. Iš šio riebaus pertekliaus pensijų indeksavimui būtų galima skirti bent 93 mln. eurų. Pagal įstatymą iš perviršio galima skirti iki trijų ketvirtadalių, t. y. 75 proc. lėšų, individualios pensijų dalies didinimui“, – argumentuoja A. Sysas.

  Pasak jo, Vyriausybės argumentas, esą reikia prikaupti kuo daugiau pinigų „visokiems nenumatytiems atvejams“ yra miglotas – Vyriausybė nori pensininkų sąskaita spręsti savo fiskalinės drausmės problemas.

  „Lietuvoje yra apie 616 tūkst. senatvės pensijos gavėjų ir apie 7,5 tūkst. išankstinės senatvės pensijos gavėjų. Pernai didėjo senatvės pensininkų skurdas. Bet socialinei apsaugai Lietuvoje skiriama nenormaliai mažai lėšų – vos apie du trečdalius Europos Sąjungos (ES) vidurkio. Pagal šį rodiklį Lietuva – ES uodegoje“, – komentuoja A. Sysas.

  „586 tūkst. Lietuvos gyventojų gyvena žemiau skurdo rizikos ribos, o 106 tūkst. – žemiau absoliutaus skurdo ribos. Senjorai nuo 65 metų – pažeidžiamiausia grupė. Mūsų visuomenė sensta ne dienomis, o valandomis, taigi senatvės pensininkų gretos gausėja.

  Žmonių pajamas ir santaupas naikina infliacija – kainų augimas ir pinigų nuvertėjimas. Dėl to realios žmonių pajamos ir perkamoji galia menksta. Skurdo rizikos lygis auga.

  Todėl būtina rasti geresnį balansą tarp kaupimo rezervui ir lėšų pensijų didinimui“, – įsitikinęs socialdemokratas A. Sysas.

  Jis pažymi, kad šalyje didėja atotrūkis tarp turtingiausių ir skurdžiausių gyventojų – pernai pasiektas rekordas: 6,4 karto skirtumas.

2 thoughts on “A. Sysas užregistravo naują siūlymą didinti pensijas: „Vyriausybė sprendžia savo problemas senjorų sąskaita

  • 2023-10-26 at 08:05
    Permalink

    tikras populistas, tik kad balsavimai seime rodo ka kitka, didvyris sitas balsavo uz nekilnojamojo turto mokesti visiems, kaip ir kiti socialdemokratai, tai kam ta pakazucha???

  • 2023-10-24 at 17:42
    Permalink

    Ne nuo to galo imatės problemos. Pirma algos turi būti geros, tada mokės ius didesnius mokės, nuo jų bus galima pensijas kelt. Išvis, reik pašalpas ilgalaikiams bedarbiams mažinti. Per metus galima darbą susirasti. Neranda tik tinginiai

Comments are closed.