Žiemos poveikis keliams ir itin svarbus automobilio amortizatorių patikrinimas

Įvadas

  Lietuvoje žiemos sezonas, kai mūsų aplinką apgaubia vaizdingas sniego sluoksnis, atneša ne tik estetinį pasigėrėjimą, bet ir sunkų išbandymą mūsų keliams. Žemėjanti temperatūra ir atsirandanti balta danga pradeda plika akimi mažiau matomą kovą po ja. Dėl nuolatinių užšalimo ir atšilimo ciklų kelio danga, nors ir pasislėpusi po sniegu, labai greitai susidėvi.

Nematomi pavojai po sniegu

   Lietuviškos žiemos grožis neabejotinas, tačiau po gražiu paviršiumi slypi ne tokia vaizdinga realybė. Šaltasis sezonas po savęs palieka pablogėjusią kelių būklę – dėl nuolatinio užšalimo ir atšilimo padaugėja duobių ir kitų kelio dangos defektų. Šis procesas ypač agresyvus asfalto paviršiams, kur vanduo prasiskverbia į plyšius, užšaldamas plečiasi ir sukuria didesnius įtrūkimus ar net skyles. Jos gali būti nepastebimos po sniego sluoksniu ir kaip paslėpti spąstai tyko nieko neįtariančių vairuotojų.

   Šių reiškinių padariniai nėra tik lengvi nepatogumai. Staigus susidūrimas su duobėmis gali sukelti didelę ir brangiai kainuojančią žalą transporto priemonės ratams, padangoms ir pakabos sistemai. Dar pavojingiau yra tai, kad dėl to gali staiga dingti automobilio kontrolė ir kilti tiesioginis pavojus vairuotojo ir keleivių saugumui. Nerimą kelia ne tik tiesioginis poveikis, bet ir pasikartojanti automobilio komponentų apkrova važiuojant nelygiais keliais, dėl kurios ilgainiui jie gali susidėvėti ir sugesti. Ši nematoma grėsmė pabrėžia tinkamos transporto priemonių techninės priežiūros ir pasirengimo važiuoti po žiemos pažeistas keliais svarbą.

Svarbus amortizatorių vaidmuo

  Amortizatorių reikšmės automobilio stabilumui negalima pervertinti. Šie ypatingai svarbūs komponentai ne tik užtikrina sklandų važiavimą, bet ir yra labai svarbūs saugiam transporto priemonės eksploatavimui. Amortizatoriai, slopindami spyruoklių svyravimus ir palaikydami padangų sąlytį su keliu, užtikrina tinkamą mašinos valdymą ir stabilumą, ypač esant nepalankioms sąlygoms kelyje. Tinkamai veikiantys amortizatoriai sumažina eismo įvykių riziką, nes leidžia geriau suvaldyti automobilį posūkiuose arba prireikus atlikti staigius manevrus. Jie ypač svarbūs žiemą, kai padidėja tikimybė įvažiuoti į nematomas kliūtis, pavyzdžiui, sniego užverstas duobes. Šis paslėptas amortizatorių vaidmuo labai prisideda prie bendro automobilio saugumo ir valdymo iššūkių keliančiais žiemos mėnesiais. Duomenys paimti iš svetainės automobiliudalys24.lt.

Prieš žiemą atliekamų patikrinimų būtinumas

  Ruošiantis po žiemos neišvengiamai suprastėsiančiai kelių būklei, transporto priemonių savininkams mūsų šalyje tampa labai svarbu pasirūpinti, kad prieš žiemą būtų atlikta jų transporto priemonės amortizatorių patikra. Šios patikros tikslas – ne tik įvertinti galimą komponentų nusidėvėjimą ar gedimą, bet ir patvirtinti, kad automobilis yra pasirengęs įveikti žiemos kelius.

  Atliekant transporto priemonės techninį paruošimą žiemos sezonui, amortizatorių būklei turėtų būti skiriamas toks pat dėmesys kaip padangų protektoriaus gyliui ir antifrizo lygiui. Vairuotojams svarbus prisiminti ir suprasti, kad šie komponentai atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant transporto priemonės saugą, tad prieš žiemą reikia atlikti būtinus patikrinimus bei reikiamų komponentų keitimus, nes tai gali padėti išvengti nemalonių netikėtų situacijų, kartais iškilančių dėl šaltuoju metų laiko pažeidžiamos kelio dangos. Kaip dažnai keisti amortizatorius automobilyje – peržiūrėkite šį straipsnį, kad geriau suprastumėte.

Supratimas apie keitimų intervalus

     Kaip ir bet kokie kiti automobilio komponentai, amortizatoriai taip pat dėvisi ir laikui bėgant jų funkcionalumas mažėja. Jos nuolat veikia įvairios apkrovos, kol transporto priemonė važiuoja, todėl, kaip ir variklio alyva ar stabdžių kaladėlės, kurios veikia panašiomis sąlygomis, šios dalys eksploatuojant susidėvi. Amortizatorių nusidėvėjimas gali būti gana klastingas ir dažnai lieka nepastebėtas iki tol, kol įvyksta visiškas jų gedimas arba juntamai pablogėja transporto priemonės valdymas. Šiuo komponentus reikėtų tikrinti kasmet, o keičiami jie įprastai kas 50 000-80 000 km, nors šis skaičius gali skirtis priklausomai nuo vairavimo sąlygų ir įpročių. Atsižvelgiant į sudėtingas Lietuvos kelių sąlygas po žiemos, būtų protinga dažniau tikrinti amortizatorius, kad laiku pamatyti, kada juos jau reikia keisti.

   Vieni pagrindinių nusidėvėjusių amortizatorių požymiai: netolygus padangų nusidėvėjimas, ilgesnis stabdymo kelias, kėbulo svyravimai, pakabos keliamas triukšmas ir matomas skysčio nuotėkis ant pačių komponentų. Pastebėjus tokius požymius, būtinai reikėtų atlikti profesionalią apžiūrą ir nustatyti, ar jau reikia keisti amortizatorius. Gerai prižiūrimi amortizatoriai ne tik apsaugo nuo tiesioginės žalos, bet ir prailgina transporto priemonės pakabos sistemos tarnavimo laiką, sumažina akvaplanavimo riziką ir gali padidinti kuro naudojimo efektyvumą dėl didesnio stabilumo ir mažesnio aerodinaminio pasipriešinimo.

Išvada

            Pasiruošimo žiemai Kiekvienas lietuvis žino, kad reikia iš anksto ruoštis žiemai – pavyzdžiui, pasirūpinti kietuoju kuru, šiltais drabužiais ir avalyne, ir šis ritualas yra įsišaknijęs mūsų kultūroje. Ne išimtis ir transporto priemonė – ją šaltajam metų laikui taip pat reikia ruošti iš anksto. Kaip jau buvo minėta, tikrinant kitus komponentus nepraleiskite pro akis ir automobilio amortizatorių – savalaikis jų gedimų nustatymas yra labai svarbi priemonė, padedanti apsisaugoti nuo užslėptų pavojų, kylančių apsnigtame kelyje. Artėjant žiemai nepamirškite, kad gerai prižiūrėta transporto priemonė yra neatsiejama mūsų saugumo kelyje dalis, kuri padės saugiai nukeliauti į pavasarį.