Rudeninio tręšimo aktualijos

  Žemės ūkio ministerija primena, kad nuo lapkričio 15 d. įsigalioja draudimas tręšti laukus mėšlu ir srutomis. Tačiau ūkiams, kurie negalėjo laiku atlikti tręšimo darbų, nes yra ekstremalią situaciją dėl stipraus lietaus patyrusiose savivaldybėse, bus ieškoma galimybių padėti.

Draudimo tręšti žemę laikotarpis nebus keičiamas

  Žemę tręšti mėšlu ir srutomis draudžiama nuo lapkričio 15 d. iki kovo 20 d. Šis draudimo laikotarpis keičiamas nebus.

  Draudimo bet kokiu atveju tręšti žemę – įmirkusią, įšalusią ar apsnigtą – mėšlu ir srutomis laikas nustatytas atsižvelgus į mokslininkų pateiktus duomenis bei įvertinus ilgamečius hidrometeorologinius duomenis.

  Augalų vegetacijos pradžia Lietuvoje laikytina III kovo dekada, o pabaiga – spalio III dekada, todėl tręšimo mėšlu ir srutomis laikotarpis nustatytas nuo lapkričio 15 d. iki kovo 20 d., numatant galimybę pavasarinį tręšimą pradėti anksčiau, jei hidrometeorologinės sąlygos tai leidžia. Vidutinei paros oro temperatūrai nukritus žemiau nei 5°C, augalų vegetacija nevyksta ir jie neįsisavina maisto medžiagų (azoto, fosforo ir kt.) iš laukuose skleidžiamo mėšlo ir (ar) srutų, todėl tręšimas tokiomis sąlygomis padidina maisto medžiagų išsiplovimą į vandenis.

Ieškos galimybių padėti nukentėjusiems ūkiams

  Šiemet ruduo yra itin lietingas. Gausūs krituliai, įmirkusi dirva apsunkino arba padarė neįmanomą srutų išvežimą į laukus bei tręšimo darbus juose. Beveik visuose Lietuvos regionuose buvo viršyta daugiametė vidutinė spalio mėnesio kritulių norma, o Rietavo, Kaišiadorių ir Tauragės savivaldybėse ji viršyta daugiau nei du kartus. Lapkričio mėnesio pirmasis dešimtadienis buvo ypač lietingas Plungės ir Kretingos savivaldybėse – iškritusių kritulių kiekis beveik 4 kartus didesnis nei įprastai. Rietavo ir Telšių savivaldybėse įprastas daugiametis kritulių kiekis šiuo laikotarpiu viršytas beveik 3 kartus, o Klaipėdos, Šilutės, Tauragės bei Skuodo savivaldybėse  – beveik 2 kartus.

  Dėl gausių kritulių ir pakilusio vandens lygio ekstremali situacija paskelbta Kretingos savivaldybėje bei Klaipėdos savivaldybės Priekulės seniūnijoje.

  Atsižvelgiant į susidariusias hidrometeorologines sąlygas bei aplinkybes konkrečiuose ūkiuose, kurie negalėjo išvežti srutų ir atlikti tręšimo darbų, Žemės ūkio ministerija kartu su savivaldybių ekstremalių situacijų operacijų centrais ieškos mėšlo ir (ar) srutų sutvarkymo galimybių.

  Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašą, patvirtintą 2005 m. liepos 14 d. aplinkos ministro ir žemės ūkio ministro įsakymu Nr. D1-367/3D-342, galima rasti  čia:

Žemės ūkio ministerijos informacija pagal sutartį