Ką galime padaryti, kad apsaugotume savo vaikus?

  Nuvilioti vaiką yra labai paprasta. Vaikai yra gan patiklūs. Deja, mus supantis pasaulis nėra labai saugus. Turime realiai su vaikais kalbėti apie jiems galimus pavojus. Pakalbėkite apie saugumą namuose, gatvėje, mokykloje.
Po pamokų prie lūkuriuojančių vaikų gali prieiti nepažįstamas žmogus pavaišinti saldainiais, pasiūlyti nuvežti namo. NIEKADA nesileisti į kalbas su nepažįstamuoju, nesėsti į svetimo žmogaus automobilį! Dažnai vaikai būdami su vyresniu nepažįstamu žmogumi, nesuvokia grėsmės sau. Mažyliai neįsivaizduoja, kas jiems gali nutikti atsidūrus nepažįstamojo suaugusiojo automobilyje, kambaryje ar dar kur nors. Tėvai, nuo mažų dienų turi savo vaikus mokyti pasirūpinti savo saugumu. Turėtų pakankamai gerai išaiškinti vaikams kaip jie turi elgtis su gerai pažįstamais žmonėmis (giminaičiais ar tėvų draugais), o visai kitaip – su svetimais. Aiškiai pasakykite, kad toks elgesys nesusijęs su baime, tai sąmoningas vengimas galimų pavojų. Atsargus elgesys būdingas išmintingiems, o ne bailiams. Paprašykite savo vaiko nekontaktuoti su nepažįstamais žmonėmis, neatskleisti asmeninės informacijos (namų adreso, laiko, kai nieko nėra namuose).
Labai svarbios taisyklės vaikui👇
📌Kai esi be mamos, tėčio ar kito tau gerai pažįstamo suaugusiojo, nekalbėk su tau nepažįstamais žmonėmis, kad ir ką tau jie sakytų.
📌Niekada niekur neik su nepažįstamais žmonėmis, kad ir ką tau jie siūlytų.
📌Iš nepažįstamo žmogaus neimk nieko, kad ir ką tau duotų.
📌Jei tau nepažįstamas žmogus imtų už rankos ir kviestų eiti kartu, įjunk savo „signalizaciją“ ir rėk iš visų jėgų. Jei esi šalia mokyklos, bėk atgal į mokyklą arba ten, kur yra daug žmonių, jeigu arti namų, kuo skubiau bėk į namus.
📌Paskambink tėčiui ar mamai ir lauk kol tavęs atvažiuos pasiimti.
Štai tokias taisykles savo mažiesiems turime kartoti nuolat. Geriausia vaiko apsauga – tai žinojimas ir įgūdis elgtis būtent taip, o ne kitaip. Sena gera patarlė – kartojimas – mokslų motina, labai tinkama ir čia. Išmokykite vaikus tinkamai apsisaugoti, neatimant iš jų tikėjimo, kad gyvenimas, dar yra ir gražus!
Kilus įtarimų, pastebėjus įtartinus asmenis ar automobilius, praneškite policijai 112 arba www.epolicija.lt

Širvintų rajono Policijos komisariato inf.