Rajono biudžeto svarstymas: ar galimai mokėsime už vienos politinės jėgos reklamą ir agitaciją

SAULIUS VOVERIS

SAULIUS VOVERIS, LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje narys, Širvintų socialdemokratas

  Prasideda Širvintų rajono 2024 metų biudžeto svarstymas. Širvintų socialdemokratų nuomone biudžetas, švelniai tariant, turi trūkumų, todėl skelbiame straipsnių ciklą šia tema.

Ar galimai mokėsime už vienos politinės jėgos reklamą, dovanėles ir agitaciją?

  Širvintų rajono savivaldybės 2024 metų biudžeto projekte 01 programos (Valdymo tobulinimo programa) 1.3.3.3. (funkcinės klasifikacijos kodas) Įvairios veiklos išlaidoms numatyta 140 tūkstančių eurų, o tos pačios programos (Valdymo tobulinimo programa) 8.3.1.2. (funkcinės klasifikacijos kodas) Leidybos, informacijos teikimo išlaidoms numatyta 38 tūkstančiai eurų.

  Jau ne kartą esame atkreipę dėmesį, kad šioms sritims yra skiriamos milžiniškos lėšos, o pradėję domėtis tų lėšų panaudojimu negauname pilnos informacijos, kur, kaip ir kam tos lėšos panaudojamos. Maža paslaptis, kad galimai po „Įvairios veiklos išlaidomis“ slepiasi įvairios dovanėlės ir panašūs dalykai, kurie galimai gali būti panaudojami savireklamai, agitacijai ir pan.

  Norime atkreipti dėmesį, kad 2023 metais leidybos ir informacijos teikimo išlaidoms lėšų nebuvo skiriama. 2024 metais vyks treji rinkimai, todėl yra prielaidos manyti, kad toks didelis lėšų skyrimas galimai yra susijęs su ateinančiais rinkimais. Yra nuogastavimas, kad šios lėšos bus panaudotos vienos politinės jėgos reklamai ir agitacijai.

  Širvintų socialdemokratai siūlo „įvairios veiklos išlaidas“ sumažinti nuo 140 tūkstančių eurų iki 20 tūkstančių eurų, o „Leidybos, informacijos teikimo“ iš viso atsisakyti.

  Taip būtų užkirstas kelias ne tik neracionaliam Širvintų rajono gyventojų lėšų naudojimui, bet ir sutrukdyta galimai neskaidriai ir nusikalstamai politinei kampanijai.

  Žinoma, jei skaičiuojate, turėjote pastebėti, kad taip būtų sutaupyta 158 tūkstančiai eurų mūsų visų pinigų. Kur juos siūlome panaudoti skaitykite sekančiame mūsų straipsnyje: Rajono biudžeto svarstymas: ar skatinamas smulkus ir vidutinis verslas? Ar pakankamas ambulatorinis chirurginis gydymas?

  Visą LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje pasiūlymą galite perskaityti paspaudę šią nuorodą: https://sirvintos.lsdp.lt/?p=3243

  Taip pat atkreipiame rajono gyventojų dėmesį, kad remiantis Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 235 ir 236 punktais, rajono gyventojai gali teikti savo pastabas ir pasiūlymus. Kviečiame nelikti abejingais ir aktyviai dalyvauti.

  Ištrauka iš Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento:

  • Savivaldybės meras sudaro sąlygas patikslintą biudžeto projektą svarstyti Savivaldybės gyventojams paskelbiant patikslinto biudžeto projektą Savivaldybės interneto svetainėje ir informaciją apie parengtą projektą vietinėje spaudoje nurodant, kur ir kaip jie gali susipažinti su projektu. Susipažinimui ir siūlymų ar pastabų teikimui skiriama ne mažiau kaip 7 kalendorinės dienos nuo viešo paskelbimo nurodytais būdais. Savivaldybės gyventojai šiuo laikotarpiu gali teikti pastabas ir pasiūlymus dėl patikslinto biudžeto projekto Savivaldybės merui raštu, elektroniniu paštu savivaldybe@sirvintos.lt arba Savivaldybės interneto svetainėje.
  • Savivaldybės tarybos komitetai svarsto patikslintą biudžeto projektą, atsižvelgdami į Savivaldybės mero pranešimą su apibendrintais Savivaldybės gyventojų pasiūlymais (pastabomis), Savivaldybės tarybos komitetų pasiūlymus bei išvadas, ir priima sprendimą dėl biudžeto projekto teikimo Savivaldybės tarybai tvirtinti.

4 thoughts on “Rajono biudžeto svarstymas: ar galimai mokėsime už vienos politinės jėgos reklamą ir agitaciją

  • 2024-01-29 at 16:59
    Permalink

    Siūlymas copy paste praeitų metų, tik skaičiai pakeisti?

  • 2024-01-25 at 22:24
    Permalink

    Siūlymas yra labai protingas. Įvairioms veikloms išlaidos sudarytų 20 tūkst Sočiai per akis.
    Jūs kaip Tarybos nariai turite išreikalauti atsiskaityti už išlaidas.
    O jeigu slaptai yra daroma, reikalingas rimtas auditas, kad žmonės nors vieną kartą sužinotų, kur naudojama biudžeto lėšos. Negi Živilės, taip aklai visi klauso, bijo, nesuprantu. Dabar reklamavosi su žemdirbiais (padidinus ūkininkams mokesčius). Juokinga. Viešumas, žiniasklaida gali padėti.
    Kodėl jinai bijo mokytojų, gydytojų? Ogi jų diplomai tikri, žinios geros, kalba, bendravimas visai kitoks. Jai labai tinka būti socialinių tinklų atstove, galėtų pamokyti, kaip surasti sau ir savo vaikui turtingą vyrą. .

  • 2024-01-25 at 18:39
    Permalink

    Gaudykit ir gliaudykit. Jūsų valdovė tyčiojasi iš Jūsų – ne savo ir milinjono pinigėlius leidžia savireklamai, o Jūsų visų. Štai ir dabar lryto portale ponia mitinguoja su ūkininkais su šūkiu prieš oligarchus. Gal tegu pasiaiškina, kaip baigė vidurinę, kaip studijavo aplinkos inžineriją….Užvaldyti visi?

Comments are closed.