Įspėjamieji požymiai, kad sinusų infekcija tampa rimta

  Sinusų infekcija – kitaip vadinama sinusitu – yra sinuso ir nosies gleivinės uždegimas, kurį gali sukelti virusai, bakterijos, grybeliai arba alergijos. Kuomet virusas ar bakterija sukelia kvėpavimo takų gleivinės paburkimą, tai gali sutrikdyti ir sinusų drenažą, leidžiant bakterijoms ar virusams prasiskverbti į sinusus ir sukelti uždegimą. Dėl šios priežasties neretai sinusitas gali prasidėti dėl peršalimo.

  Nors peršalimo ir sinusų infekcijos simptomai gali būti panašūs – sloga, galvos skausmas – šie du sutrikimai turi ir svarbių skirtumų, tokių kaip sirgimo laikas ir galimos negydomos ligos pasekmės. Apie slogos simptomus ir galimas komplikacijas skaitykite čia: dropsclinic.lt/naujienos/slogos-gydymas-priezastys-ir-eiga/.

  Būtent laiku neatpažinta ir nepradėta gydyti sinusų infekcija gali tapti rimta problema. Dėl to svarbu žinoti apie pagrindinius sinusito įspėjamuosius požymius, kurie gali padėti pamatyti, ar jūsų sinusų infekcija prastėja.

Ilgalaikis simptomų pasunkėjimas arba neatleidimas

  Peršalimas dažniausiai yra lengva ir savaime praeinanti būklė, kurios metu, paprastai, simptomai retėja ir mažėja. Dėl to pastebėtas simptomų pasunkėjimas arba jų neatleidimas gali būti vienas iš svarbiausių įspėjamųjų požymių, kad sinusų infekcija tampa rimta.

  Jei bėgant laikui nemažėja nosies gleivinės sekreto kiekis, nosies paburkimas bei nelengvėja kvėpavimas, tai gali signalizuoti sinusų infekciją. Be to, slogos simptomai, kurie tęsiasi ilgiau nei 12 savaičių, taip pat gali būti lėtinio sinusito ženklas.

  Jei pastebite, kad jūsų ligos simptomai tęsiasi ilgai ir per kelias savaites nepagerėja arba galbūt net pablogėja, svarbu kreiptis į gydytoją siekiant užtikrinti tinkamą ir efektyvų gydymą.

Aukštas karščiavimas ir galvos skausmas

  Karščiavimas yra vienas iš pirmųjų imuninės sistemos apsaugos mechanizmų, signalizuojantis uždegimą. Tačiau ilgalaikis, labai aukštas arba didėjantis karščiavimas gali būti ženklas, kad organizmas kovoja su kur kas rimtesne infekcija, su kuria kovoti padėti gali gydytojo įsikišimas.

  Be to, nemalonus ir su laiku stiprėjantis spaudimas ar skausmas kaktos, nosies ir akių srityje taip pat gali įspėti apie prastėjančią sinusų infekciją. Svarbu sekti, kaip keičiasi skausmas pakėlus ir nulenkus galvą, ir skubiai kreiptis į gydytoją, jei skausmas tampa netoleruojamas ar pereina į kitas galvos ar kūno vietas.

Pūlingos išskyros ar kraujavimas iš nosies

  Sinusų gleivinės uždegimo metu gali padidėti sekreto ir kraujo gamyba, kuri dažnai nuteka iš nosies. Sinusito metu nosies gleivinės sekretas dažnai būna tirštesnis ir gausesnis, neretai tampa žalsvos, gelsvos ar pilkos spalvos, turi nemalonų kvapą ir yra pilnas pūlių. Visi šie nosies gleivinės sekreto pokyčiai signalizuoja apie kvėpavimo takų ertmėje vykstantį uždegimą ir imuniteto atsaką į uždegimą sukėlusį mikrobą.

  Taip pat sinusų uždegimas gali sukelti nosies gleivinės patinimą ir pažeidimus, dėl kurių gali padažnėti kraujavimas iš nosies. Dažniausiai tai vyksta dėl to, kad gleivinė tampa sausa ir trapi. Kraujavimas iš nosies dažnai pasireiškia kaip kraujo dryželiai ar lašeliai, tačiau kartais gali būti labai gausus.

  Svarbu pastebėti, kad nors pūlingos išskyros arba kraujavimas iš nosies gali būti sinusų infekcijos simptomai, jie taip pat gali būti susiję su kitomis būklėmis ar ligomis. Todėl svarbu kreiptis į gydytoją, kad būtų atlikta tiksli diagnozė ir nustatytas tinkamas gydymas. Gydytojas gali nustatyti, ar simptomai yra susiję su paūmėjusia sinusų infekcija ar su kitomis priežastimis, ir paskirti tinkamą gydymą pagal diagnozę.

Sąlyginai nauji simptomai

  Naujai atsiradę ligos simptomai gali būti ženklas, kad sinusų infekcija tampa rimta. Šie simptomai gali skirtis nuo tradicinių sinusų infekcijos požymių ir gali rodyti, kad būklė ūmėja arba tampa komplikuota. Staigūs kvapo ar skonio pokyčiai gali rodyti, kad sinusų infekcija plinta ar sukėlė papildomų komplikacijų.

  Be to, staigus arba didėjantis bendras silpnumas ar nuovargis gali rodyti, kad organizmas kovoja su kur kas didesne infekcija ir kad būklė tampa rimtesne. Jei pastebimi nauji kvėpavimo sunkumai arba krūtinės skausmas, tai gali reikšti, kad infekcija plinta į apatinius kvėpavimo takus ar į plaučius.

  Svarbu atkreipti dėmesį ir sekti jums pasireiškiančius sinusų infekcijos simptomus ir kreiptis į gydytoją, jei pastebite naujus ar intensyvesnius simptomus arba jei jūsų būklė laikui bėgant prastėja. Tik kvalifikuotas sveikatos specialistas gali tiksliai įvertinti jūsų būklę ir nustatyti tinkamą gydymą, kad būtų išvengta rimtesnių komplikacijų.

Užsakymas ŠS Nr. 24-18