Greitųjų kreditų sąlygos, kurioms reikėtų skirti daugiausiai dėmesio

   Greitieji kreditai – finansinė paslauga, susijusi su greičiu bei procedūros paprastumu. Kreditorius, greitai išanalizavęs kliento pateiktą kredito paraišką ir, šios patvirtinimo atveju, operatyviai atlikęs pavedimą į banko sąskaitą, pastarojo tikrai neskubina. Netgi priešingai – ragina atidžiai susipažinti su kredito sutarties sąlygomis ir, tik šias gerai supratus, neturint jokių klausimų ar pretenzijų, šią pasirašyti.

   Bijote pasiklysti ilgame kredito sutarties tekste, „prifarširuotame“ ne visai aiškių terminų (primygtinai siūlome su jais susipažinti!)? Išskyrėme svarbiausius klausimus, susijusius su greitojo kredito sąlygomis, į kuriuos, analizuojant sutartį, būtina atkreipti dėmesį. Minėtos sąlygos ir yra pagrindiniai kriterijai, kuriais turėtų būti atliekamas skirtingų kreditų paskolų pasiūlymų palyginimas.

Klausimas NR. 1: kokią sumą reikia grąžinti kreditoriui?

  Atsakymą į šį klausimą slepia iš pažiūros bereikšmis raidžių kratinys – BVKKMN. Išvertus į „žmonių“ kalbą, tai – bendra vartojimo kredito kainos metinė norma. O, dar paprasčiau – visa kreditoriui privaloma grąžinti suma, apimanti ne tik paskolos sumą, bet ir palūkanas, sutarties sudarymo, administracinį ir kitus mokesčius. Šis rodiklis kliento tenkančią kainą iliustruoja nepalyginamas objektyviau, nei vien „plikos“ palūkanomis. Jei aklai vadovaujamasi tik pastarosiomis, iš kažkur išlindę nematyti negirdėti mokesčiai gali nemaloniai nustebinti. O, kaip sakoma, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia…

Klausimas NR. 2: ar galima ir kokiomis sąlygomis galima kreditą grąžinti anksčiau laiko?

  Jei dabar susidūrėte su finansiniais sunkumais ir greitasis kreditas tapo tuo pagalbos „šiaudu“, anaiptol nereiškia, jog, praėjus keliems ar keliolikai mėnesių, situacija pagerės taip, kad, per daug savęs neribojant, galėsite grąžinti kreditą, dar nepasibaigus sutarčiai. O kokios nuomonės dėl tokios galimybės laikosi jūsų kreditorius? Atsakymą į šį klausimą derėtų išsiaiškinti ne tada, kai atsirado papildomų pinigų, o prieš pasirašant sutartį.

  Kokiu būdu ir prieš kiek laiko turėsite pranešti kreditoriui apie savo pageidavimą kreditą grąžinti anksčiau laiko? Ar tai jums papildomai nieko nekainuos? Ar kredito bendrovė įsipareigoja sumažinti mokėtinų įmokų dydį? Radus sutartyje juodu ant balto pateiktus atsakymus į šiuos klausimus, objektyviau nuspręsite, kurio kreditoriaus pasiūlymas jums yra tinkamiausias.

Klausimas NR. 3: kurią mėnesio dieną yra numatytas paskolos įmokos mokėjimas?

   Atrodytų, bereikšmė smulkmena: juk grąžinti šiaip ar taip reikės, tad, koks skirtumas, 1 ar, pavyzdžiui, 10 mėnesio dieną? Priminsime faktą: už kiekvieną nesumokėtą įmokos dieną „kapsi“ delspinigiai (pastarųjų dydis taip pat įvardintas sutartyje). Tad, jei kredito sutartyje nurodytą, jog įmoką reikia sumokėti, pavyzdžiui, iki 1 dienos, o atlyginimą gaunate 10 dieną, visiškai tikėtina, kad pinigų neturėsite. Vadinasi, vėluosite sumokėti ir prie eilinės įmokos dydžio prisidės delspinigiai. Sutikite: nelabai racionalu permokėti, jei su kreditoriumi galima susitarti dėl sau tinkamiausios įmokos dienos. Jei tokia galimybė neprieinama automatiškai, tiesiog susisiekite kredito bendrovės  svetainėje nurodytais kontaktais. Net neabejojame, jog kreditorius bus suinteresuotas pasiūlyti šiuo atžvilgiu Jums tinkamiausią sprendimą.

Klausimas NR. 4: kas bus, jei nebus galimybių sumokėti kredito įmokų?

   Neseniai aptarėme, jog kredito gavėjo finansinė situacija sutarties laikotarpiu gali pagerėti. Deja, taip pat galimas ir ne toks optimistiškas scenarijus. Susidūrus su tam tikromis problemomis (nedarbingumas, nenumatytos didelės išlaidos ir pan.), sumokėti kredito įmoką gali tapti ne tik sudėtingiau, bet kai kuriais atvejais netgi neįmanoma. Priminsime, jog bandyti padengti vienus finansinius įsipareigojimus kitais – tikrai ne išeitis.

   Siekiant užbėgti už akių galimiems nemalonumams, svarbu išsiaiškinti, kokios sutartyje nurodytos sąlygos, susijusios su galimybe atidėti įmokų mokėjimą. Kreditoriai už tam tikrą mokestį neretai siūlo įmokų atidėjimą ar net vadinamąsias „kredito atostogas“, kai tam tikrą laiką (išsiaiškinkite, kiek konkrečiai) suteikiama galimybė mokėti tik palūkanas, o ne grąžinamą kredito sumą.  

Klausimas NR. 5: kokios sankcijos laukia, netinkamai vykdant sutartyje numatytus įsipareigojimus?

   Pateiktos kredito paraiškos vertinimas yra atliekamas tam, jog būtų potencialiai „atsijojami“ nemokūs klientai. Deja, net ir tais atvejais, kai, kreditorius, sutikęs išduoti paskolą, parodo pasitikėjimą klientu, gali „nutikti gyvenimas“ ir, pavyzdžiui, būti nesumokėta eilinė įmoka ar net kelios. Kokio dydžio palūkanos yra skaičiuojamos už kiekvieną pradelstą įmokos dieną, kokios sankcijos numatytos, atsiradus didesniam įsiskolinimui: visa tai rasite nurodyta sutartyje – tereikia susipažinti ir, jei sąlygos priimtinos, pasirašyti.

   Greitąsias paskolas siūlo ne vieną kredito bendrovė. Tad atidžiai susipažinti su kiekvienos iš jų siūlomomis sąlygomis gali pasirodyti iš tiesų gana sudėtinga, daug laiko reikalaujanti užduotis, o pats „greitojo kredito“ terminas tokiu atveju gali netekti prasmės. Juk nieko čia greito! Rekomenduojame išbandyti automatinių paskolų palyginimo platformų, pavyzdžiui, credit123.lt galimybes. Suvedus pageidaujamą paskolos sumą ir pageidaujamą grąžinimo laikotarpį, Jums automatiškai bus pateikiami keli individualiu atveju geriausi paskolų pasiūlymų. Beliks atidžiau išanalizuoti pastarųjų siūlomas sąlygas, užuot domėjusis visais kreditoriais iš eilės.

Užsakymas ŠS Nr. 24-31

 

Parašykite komentarą

*

code