Opozicija prieš pažeidimus Taryboje protestuoja nebalsuodami

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir garso įrašas autorės /

    Liaudies išmintis sako: trečias kartas nemeluoja, o ketvirtas – garantuoja. Deja, Širvintų rajono savivaldybės taryboje viskas kitaip. Net ketvirtą kartą siūlomi Etikos ir Antikorupcijos komisijų pirmininkai, kurių pozicijos priklauso opozicijai, nebuvo patvirti, nes taip balsavo valdančioji dauguma.

   Vystant slaptam balsavimui Vidmantas Mateika nėjo išreikšti savo valios. Jo pakviesti asmeniškai net buvo išėjęs balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas R.Zibalas.

  Čia pat Tarybos nario pasiteiravome, kodėl jis atsisakė balsuoti už Antikorupcijos komisijos pirmininką. Štai, ką jis atsakė:

– Manau, kad tai yra susidorojimas su opozicija. Ir pareikštas, manau, neteisėtas sprendimas. Opozicijai priklauso šių komisijų pirmininkų pareigos pagal reglamentą. Jie (valdantieji – red.past.) reglamento nesilaiko ir siūlo savo kandidatą iš valdančiosios daugumos. (Įrašas pridedamas)

   Tai ne vienintelis opozicijos Tarybos narių atsisakymas balsuoti. Opozicija, matydama, kad valdantieji, vadovaujami merės Ž.Pinskuvienės, daro ne vieną ir ne du pažeidimus, savo protestą rodo nebalsuodami. Tiksliau, jie atsisako baluoti klausimais, kurie jų manymu iš esmės pažeidžia teisės aktus.

   Taip buvo nebalsuota dėl eilinio laikinų mokyklų vadovų skyrimo. Merė nuolat primena, kad Tarybos narys privalo balsuoti, bet negirdi priminimų, kad pažeidžiamas net ne vienas teisės aktas.

   Kaip tokius pažeidimus vertina naujasis Vyriausybės atsovas Vilniaus apskrityje J.Arlauskas, mes jau žinome. Būtent jo iniciatyva buvo kreiptasi į Vyriausybę ir ji informuota apie susidariusią situaciją Širvintų rajono savivaldybės taryboje. O Vyriausybė savo ruožtu teikia klausimą Vidaus reikalų ministerijai. Ministerija dabar turi spręsti dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo.

   Prognozuojama, kad sprendimas bus švelnus, tačiau tai, kad yra atkreiptas dėmesys į pažeidimus rajone, leidžia tikėtis, jog ateityje valdantieji bus priversti laikytis teisės aktų.