Deklaravę 2018 m. pajamas apie 90 Širvintų r. gyventojų dar galėtų susigrąžinti beveik 13 tūkst. eurų

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI) informuoja, kad apie 90 gyventojų Širvintų rajone už 2018 metus dar gali susigrąžinti beveik 13 tūkst. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), jei tik pateiktų pajamų deklaraciją. Abejojantys, ar GPM permoka jiems priklauso, gyventojai tai sužinoti gali paprastai – prisijungę prie VMI Elektroninio deklaravimo sistemos (toliau – EDS, http://deklaravimas.vmi.lt). Permokos suma nurodyta jiems suformuotoje preliminarioje metinėje 2018 m. pajamų deklaracijoje.

„Raginame gyventojus nepraleisti progos ir suspėti susigrąžinti permokėtus pinigus. Pasitikrinti turėtų ir tie gyventojai, kurie neprivalo pateikti metinės pajamų deklaracijos, tačiau, turi teisę susigrąžinti dalį sumokėto GPM. Greičiausias ir patogiausias būdas pateikti ir koreguoti deklaracijas prisijungus prie EDS nurodytu adresu“ – sako Vilniaus AVMI viršininkė Virginija Ginevičienė, primindama, kad deklaracijas pateikti ir koreguoti galima už praėjusius 5 metus.

Kaip teigia Vilniaus AVMI viršininkė, daugiausiai permokų, susidarė dėl per mažo pritaikyto neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD). GPM permoką gali susigrąžinti ir tie gyventojai, kurie mokėjo gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, įmokas už studijas.

Vilniaus AVMI taip pat pažymi, kad yra ir tokių gyventojų, kurie turėjo pareigą pateikti pajamų deklaraciją už praėjusius metus, tačiau net ir mokesčių administratoriaus raginami, to nepadarė. Širvintų rajone apie 90 tokių „užmaršių“ gyventojų VMI suformavo pakaitines pajamų mokesčio deklaracijas ir savo iniciatyva apskaičiavo mokėtiną GPM sumą, apie tai jie šiuo metu informuojami asmeniniais pranešimais. Valstybės biudžetą skolingi Širvintų r. gyventojai turėtų papildyti apie 9 tūkst. eurų. Pateikti deklaraciją ir sumokėti apskaičiuotą mokėtiną GPM sumą gyventojai turi nedelsiant, nes mokesčius sumokėti reikėjo iki gegužės 2 d. ir po šio termino skaičiuojami delspinigiai.

Visiškai užpildytas preliminarias pajamų mokesčio deklaracijas, kurias, patikrinus duomenų teisingumą, reikėjo tik pateikti VMI šiems gyventojams suformavo dar šių metų kovo mėn. VMI iš trečiųjų šalių (bankų, kredito įstaigų, gyvybės draudimo bendrovių, aukštųjų mokyklų, formaliojo ir neformaliojo profesinio mokymo įstaigų ir kt.) kasmet gauna vis daugiau ir vis tikslesnius duomenis. Jų dėka mokesčių administratorius mokėtinas GPM sumas gali apskaičiuoti ir vis daugiau pareigos deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius nevykdančių gyventojų. Palyginimui, pernai mokėtinas GPM sumas VMI apskaičiavo 74 Širvintų r. gyventojams.

Pranešimą apie paskaičiuotą mokėtiną GPM sumą gavusiam gyventojui jos nesumokėjus, VMI įgyja teisę ją išieškoti iš gyventojo lėšų. VMI primena, kad jei sumokėti GPM gyventojas šiuo metu neturi galimybės dėl finansinių sunkumų, jis turėtų nedelsdamas kreiptis į mokesčių inspekciją, sudaryti Mokestinės paskolos sutartį ir atidėti mokėjimus ar juos išdėstyti dalimis.

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms. Taip pat, kilus papildomiems klausimams, gyventojai gali atvykti į Širvintų rajono gyventojų aptarnavimo poskyrį ir pasikonsultuoti su mokesčių specialistais.

 

Evelina Španje-Štrimaitė,

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija