Mįslė Širvintų parapijos globos namuose: mirusi močiutė sirgo Covid 19, bet daugiau niekam virusas nenustatytas

Širvintų parapijos globos namai. @Virginijus Sarpauskas

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Nerami žinia greitai apskriejo rajoną apie tai, kad Širvintų parapijos globos namų gyventojai diagnozuotas Kovid 19. Įtampa dar labiau sustiprėjo sužinojus, kad moteris mirė. Tiesa, vėliau medikai paskelbė, kad moteris, nors ir sirgo koronavirusu, tačiau mirties priežastis – kita liga.

   Moteris buvo nevaikštanti, tad logiška, kad imta ieškoti, kas galėjo atnešti virusą.

Kolektyvo tyrimų rezultatai neigiami

   Po žinios apie gyventojos testo rezultatus, imtasi visų atsargumo priemonių ir ištirti visi darbuotojai bei globos namų gyventojai. Dar daugiau abejonių pasėjo žinia, kad visi tyrimų rezultatai neigiami.

   Žinia labai gera, tačiau logiška galvoti, kad kažkas kažkur nesuveikė. Susirgusi senolė buvo nevaikštanti, tad virusas greičiausiai kažkieno atneštas. Epidemiologai stebuklais netiki.

   „Širvintose situacija tokia, kad atlikus laboratorinius tyrimus darbuotojams paaiškėjo, kad nėra nė vieno COVID-19 atvejo. Iš tiesų, kaip ir labai gera naujiena, bet mes, epidemiologai, labai nesidžiaugiame, kadangi negalime rasti protu suvokiamo ir epidemiologiškai pagrįsto paaiškinimo, kaip galėjo būti nustatytas COVID-19 šios įstaigos gyventojui“, – respublikinei žiniasklaidai sakė R.Lingienė.

Tyrimai kartojami

   Specialistai teigia, kad nepasitikėti laboratorija nėra pagrindo. Tačiau atkreipia dėmesį, kad pirmuosius mėginius ėmė Parapijos globos namų darbuotojai. Nors jie ir buvo apmokyti, bei turėjo tokią teisę, bet tikėtina, kad savarankiškai mėginius ėmė pirmą kartą. Būtent tai ir galėjo lemti netikslius tyrimus.

   Todėl nuspręsta nelaukti termino pakartotinam tyrimui ir jis imamas jau kitą dieną. Nors prieš akis ilgasis savaitgalis, tačiau nuspręsta tyrimus atlikti skubos tvarka. Siekiama kuo greičiau išsiaiškinti viruso atėjimo į globos namus kelią.

Skundžiasi negalėję pailsėti

   Ketvirtadienio rytą sulaukėme skambučių ir nusiskundimų, kad darbuotojams buvo uždrausta išeiti iš darbovietės. Jie skundėsi, kad neturėjo ne tik sąlygų pamiegoti, tačiau skundėsi negalį persirengti, išgerti nuolat vartojamų vaistų, nes jie likę namuose. Skambinusieji teigė, neva savivaldybės nurodymu prie išėjimo įrengta stebėjimo kamera, fiksuojanti kas ir kada išeina ar ateina.

   Uždaryti darbuotojai skundėsi dėl informacijos stokos, jie nežinojo, ar po antrojo tyrimo bus išleisti į namus. Patys pasakojo, kad jau yra pasikvietę respublikinę žiniasklaidą, kuri galbūt „pajudins reikalus ir padės išvykti į namus“, kur šie galėtų karantinuotis iki tol, kol situacija taps aiškesnė.

   Rengiant straipsnį publikavimui, sužinota, kad darbuotojai išleisti karantinuotis namuose. Tikėtina, kad jau penktadienį žinosime realią situaciją.

     PAPILDYTA 2020-05-01 d. 09.11 val. Parapijos globos namų vadovas Sigitas Kirtiklis iš pat ryto “Krašto žinioms” pasiteiravus pasidžiaugė, kad ir antri tyrimų rezultatai taip pat neigiami. Tiesa, abu kartus tirti visi trisdešimt darbuotojų ir dvi gyventojos, gyvenusios viename kambaryje su senole, kuriai buvo nustatytas koronavirusas. “Pradžioje planuota tirti visus gyventojus, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro medikai nusprendė, kad nėra priežasčių tirti visus senolius, kadangi nėra simptomatikos,” – teigė S.Kirtiklis. Pasak jo, įstaiga dirba įprastu ritmu ir toliau laikydamasi visų specialistų saugumo reikalavimų.

    Džiaugiamės kartu su visa parapijos namų bendruomene. Likite ir toliau sveiki ir linksmi. Gražių švenčių.

Kartu dar ir dar kartą primename visiems, karantinas nėra pasibaigęs. Būkime atsargūs, saugokimės patys ir saugokime artimuosius. Nevykime pas mamas, pasveikinkime jas telefonu. Atsipalaiduoti dar labai anksti. Visiems linkime sveikatos. “Krašto žinios”

5 thoughts on “Mįslė Širvintų parapijos globos namuose: mirusi močiutė sirgo Covid 19, bet daugiau niekam virusas nenustatytas

  • 2020-05-04 at 15:04
    Permalink

    labai džiaugiuosi, kad parapijos namuose virusas neįsisuko. Antraip labai džiaugtųsi MIERĖ, galėdama pulti Sigitą. Laikykimės- visa pandemija rimsta. Išlauksim ir gerai įsižiūrėsim į žmones su kaukėmis ir be jų.
    Visa ši situacija apnuogino be galo daug dalykų- ir gerų, ir prastų. Daug kas pasidarė nebesvarbu ir daug kur išlindo nežmoniški išsišokimai, prisidengiant nepaprastąja padėtimi. Visiems mums TAI pirmą kartą, bet žmonėmis likti turėtume kasdien.

  • 2020-05-01 at 22:47
    Permalink

    Iš merės pasidalinimo feisbuke. Žinome, kad su Anciūnų kapela lankė senolę. Tai pavyzdys, kad net pas senus žmones pašaliniai lankytis gali, vadinasi mamų sveikinti sekmadienį einame.

  • 2020-05-01 at 15:09
    Permalink

    Kur logika, kad tirti tik du parapijos gyventojus, o po to nesuvokia iš kur virusas?

  • 2020-05-01 at 09:44
    Permalink

    Baikit visus gąsdint ir įspėjimus rašyt. Karantinas atšauktas. Kitaip brangi merė su kapela vakar babytę sveikint nebūtų važiavus.

  • 2020-05-01 at 09:38
    Permalink

    Patikrinau. Merė nieko nepraneša. Tai iš kur jūs jau žinote?

Comments are closed.