Dviračių sezonas įsibėgėja

   Atšilus orams gatvėse ir keliuose padaugėja dviratininkų. Dviračiais važiuoja ir vaikai, ir jauni, ir vyresnio amžiaus žmonės, tačiau ne visi jie laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Policijos pareigūnai pastebi, kad pagrindiniai dviratininkų daromi kelių eismo taisyklių pažeidimai – važiavimas be atšvaitų ar šviesą atspindinčių liemenių, nepilnamečiai, važiuodami dviračiais, nedėvi šalmų. Dviratininkams nevalia pamiršti, kad prasidėjus dviračių sezonui suaktyvėja ir vagys.
Policija ragina – dviračius registruoti savarankiškai WWW.PAZYMETAS.LT

POLICIJA PRIMENA:

Savarankiškai važiuoti dviračiu važiuojamąja kelio dalimi leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems atitinkamą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.
 Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu.
Važiuodamas važiuojamąja dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.
Dviračio vairuotojas (keleivis) iki 18 metų, važiuodamas (vežamas) keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą. Vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojančiam keliu, šalmas rekomenduojamas.
Elektrinis paspirtukas priskiriamas dviračio kategorijai (kaip ir motorinis dviratis), todėl ir turi laikytis visų reikalavimų, kurie yra taikomi dviračių vairuotojams. Važiuojant dviračiu ar elektriniu paspirtuku draudžiama važiuoti per pėsčiųjų perėją.
Policijos pareigūnai primena tėvams ar globėjams, kad išleidžiant vaiką važiuoti dviračiu, būtina patiems prisiminti Kelių eismo taisyklių reikalavimus ir pasirūpinti savo vaikų saugumu. Nepilnamečiui pažeidus Kelių eismo taisykles, už pažeidimą, atsakomybė teks jo tėvams ar globėjams. Nuo 16 metų už padarytus pažeidimus atsako pats asmuo.
Dviračių, elektrinių paspirtukų dalyvavimą eisme, kaip ir visą eismo keliais tvarką Lietuvos Respublikoje nustato Kelių eismo taisyklės, kurias pamišdami galite skaudžiai nukentėti!

Būkite atidūs, saugokite save ir kitus!

Širvintų PK Bendruomenės pareigūnai