V.Mateika: tikiuosi sužinoti ir rajono gyventojų nuomonę

Vidmantas Mateika

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Vakar į posėdį rinkosi Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komitetas. Pastaruoju metu švietimo tema yra viena aktualiausių po sveikatos temos: daug neatsakytų klausimų dėl abiturientų egzaminų, neaiški mokslo metų pabaigos data ir dar daug neaiškumų. Todėl apie komiteto posėdyje svarstytus klausimus kalbamės su komiteto nariu VIDMANTU MATEIKA:

-Kokie klausimai šiandien buvo nagrinėjami Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto posėdyje?

– Karantinas tęsiasi ir nežinome, kiek laiko truks. Saugotis reikia, tačiau panikuoti neverta. Tiesiog turime spręsti susikaupusius klausimus taip, kad nebūtų chaoso ar nesusipratimų. Posėdyje diskutavome apie ateinančius mokslo metus, apie vietų trūkumą darželiuose ikimokyklinukams, apie abitūros egzaminus, galimybę mokiniams sugrįžti į mokyklas, mokslo metų pabaigos terminus.

– Ar gerai supratau, Širvintų rajono ikimokyklinukams trūksta darželiuose vietų? Jų padaugėjo?

– Taip, ikimokyklinio amžiaus vaikų daugėja. Greičiausiai tai susiję su Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimu palaipsniui ankstinti priešmokyklinį ir pradinį mokymą. Šios dienos žiniomis, susidaro visa grupė vaikų, kadangi darželiuose vietų trūkumas, nuspręsta Pradinėje mokykloje įrengti papildomą priešmokyklinukų klasę.

Pradinė mokykla turi patalpas antrai priešmokyklinei klasei. Į mokyklą planuojama perkelti vaikus, kurie darželyje būna iki pietų. Skirtingas grupes lankantys vaikai bus paimami iš jiems įprastos aplinkos ir perkelti į klasę mokykloje. Kiekviena adaptacija yra naujas stresas. Vaikai skirtingai jį išgyvena, specialistai į tai turėtų atkreipti dėmesį ir tam tikrą laikotarpį padėti vaikams prisitaikyti prie pasikeitimų.

Šiandien kitos išeities ko gero nėra ir teks tą padaryti.

-Miesto ikimokyklinukų laukiančios naujienos aiškios, o kaip su kaimo darželiais? Ar jie veiks kaip veikę?

-Ne. Planuojama nuo rugsėjo nutraukti ikimokyklinį ugdymą Vileikiškių skyriuje. Tos paslaugos bus teikiamos Musninkuose. (Kokios priežastys?-red.) Vėlgi tai susiję su priešmokyklinio ir pradinio mokymo ankstinimu. Daugiau darželinukų išeis į mokyklą, tad Musninkų darželis tampa pajėgus priimti Vileikiškių ikimokyklinukus. Be to, šiuo metu susidaro situacija tokia, kad Vileikiškių darželio grupėje liktų tik vienas darželinukas vileikiškietis, kiti iš Musninkų ir aplinkinių kaimų. Komitetui suteikta informacija, kad tėvams atstumas vežioti vaikus mažai keisis ir jis mažės.

-Kokia situacija šiuo metu rajone, ar visi mokiniai aprūpinti priemonėmis (kompiuteriais, planšetėmis)?

-Praėjusiame tarybos posėdyje teiravausi, ar visi vaikai aprūpinti kompiuteriais. Man buvo atsakyta, kad aprūpinti visi 100 procentų. Patikrinti informacijos galimybių nėra, nebent tėveliai praneštų asmeniškai.

– Vienas svarbiausių klausimų – mokslo metų užbaigimas ir abitūros egzaminai. Ką nusprendėte šiais klausimais?

-A.Kuznecovienė siūlė, kad reikia grįžti į mokyklas. Ji teigė, kad to riekia abiturientams, nes jie nežinioje.

Posėdyje ir aš išsakiau savo nuomonę šiuo klausimu. Kadangi mokslo metai jau eina į pabaigą, manau, kad būtų logiška juos pabaigti nuotoliniu būdu. Tiek mokiniai, tiek mokytojai jau perprato nuotolinio mokymo subtilybes ir apsiprato su tokia mokymo forma, tad siūlau taip ir palikti o abiturientams reikėtu sudaryti sąlygas grįžti į mokyklas.

Aš manau kad nuotolinis mokymasis su metai vis dažnės, ne tik dėl karantinų, bet ir dėl žmonių migracijų .

-Vidmantai, o kodėl Jūs manote, kad vaikai mokslus turėtų baigti namuose?

-Pirmiausia dėl jų pačių saugumo. Juk mokyklos neturės sąlygų, kad mokiniai klasėse ir juo labiau koridoriuose laikytųsi saugaus atstumo. Kaip bus su dezinfekcinių priemonių naudojimu? Kas jas parūpins? Kaip su maitinimu? Ar išbus vaikai mokykloje su kaukėmis? Jeigu reikėtų, manau, kad abiturientai galėtų eiti į mokyklas ir mažomis grupelėmis ruoštis egzaminams.

Bet man labai svarbi rajono gyventojų nuomonė. Ką šiuo klausimu mano tėvai, mokiniai, mokytojai?

-Labai visos neramios naujienos. O džiugių dalykų nesvarstėte?

-Komiteto nariai pasidžiaugė dėl Kultūros centro organizuojamų meno kolektyvų pasirodymų nuotoliniu būdu, kai vieni kitiems perduoda meninį iššūkį. Kolektyvas estafetę perduoda kitam kolektyvui facebooke. Taip socialiniame tinkle pasirodė Širvintų meno kolektyvų pasirodymai.

Bet man labai svarbi rajono gyventojų nuomonė. Ką šiuo klausimu mano tėvai, mokiniai, mokytojai? V.Mateika

11 thoughts on “V.Mateika: tikiuosi sužinoti ir rajono gyventojų nuomonę

  • 2020-05-15 at 21:58
    Permalink

    Mano vaikams patinka taip mokytis. Jie ramaus būdo. Tad džiaugiasi, kad nereik prieš visą klasę atsakinėti

  • 2020-05-13 at 18:46
    Permalink

    Koks bairis? Žinot kokį bardaką vaikai padaro?

  • 2020-05-13 at 17:28
    Permalink

    Čia bajeris?

  • 2020-05-13 at 15:24
    Permalink

    Greičiau atidarykit mokyklas. Jūs neįsivaizduojat, kaip sunku namie su 4 vaikais. Zyzia, pykstasi, neklauso

  • 2020-05-13 at 10:21
    Permalink

    Mokytojai kalba, kad buvo dalis mokinių, kurie nuotoliniu būdu tinginiavo ir neatlikinėjo užduočių. Todėl siūlau tuos, kurie neturi skolų, paleist atostogų. O tuos, kurie neatsiskaitę – į mokyklą. Taip sumažės klasės ir bus paskatinimas tiems, kas stropiai mokėsi

  • 2020-05-12 at 15:53
    Permalink

    o kam čia tos nuomonės įdomios? klauskit žmogaus, kuris priima visus sprendimus rajone ir nevaidinkit demokratijos

  • 2020-05-12 at 15:01
    Permalink

    Pagalvokit ir apie mokytojus. Kiek jų nepriklauso rizikos grupei?

  • 2020-05-12 at 10:44
    Permalink

    Tik nesugalvokit tų vaikų į mokyklą varyt. Tobulinkit nuotolinį mokymą. Jo dar tikrai reikės.

  • 2020-05-12 at 10:14
    Permalink

    Pritariu 100% gerb. V. Mateikai dėl mikslo metų užbaigimo nuotoliniu būdu, išskyrus abiturientus. Mano du vaikai yra pradinukai. Jau pripratome ir mes, ir mokytojos dirbti iš namų. Vaikai puikiai su viskuo susitvarko, mokosi, su mokytojomis bendraujam, jei reikia, ir papildomai telefonu, el. paštu ar pan. O ką tos dvi savaitės grįžimo į mokyklą duos? Užsikrėtimo riziką tai tikrai, plius jei bus karšta, tai ir nualpimai, tą jau praeitais metais patyrėme.

  • 2020-05-12 at 09:48
    Permalink

    Puikus pinigų švaistymo būdas. Įrengi, po poros metų uždarai. Iškart reikėjo tuos vaikus į Musninkus kelt. Vietos buvo.

Comments are closed.