Kiekvienas iš mūsų galime tapti lengvu vagių taikiniu

  Vagys neatostogauja, „dirba” be poilsio dienų – saugokite savo turtą! Pagal BK 178 str. (vagystė) sausio-balandžio mėnesiais Širvintų rajono policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje registruota 21 nusikalstama veika. Balandžio mėnesį registruotos 7 vagystės.

    Širvintų policija ragina gyventojus imtis savisaugos priemonių apsaugoti savo turtą nuo vagių.  Nepalikite be priežiūros atidarytų durų, langų ir balkonų. Iš gyvenamųjų namų, butų dažniausiai vagiami pinigai, papuošalai, telefonai, kompiuteriai, laikrodžiai. O iš negyvenamųjų patalpų sodybose, ūkiniuose pastatuose, sodo nameliuose  – žoliapjovės, darbo įrankiai, dviračiai, elektriniai ir benzopjūklai, statybinės medžiagos. Turto savisauga yra būtina, nes jeigu į būstą patenkama per atvirą langą, neužrakintas duris ar atvirą balkoną, įvykus vagystei be įsilaužimo žymių turimas būsto draudimas negalios, kadangi nesant kliūčių patekti į patalpą jūs palengvinate „darbą” vagims.

Policija pataria:

  1. Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į butą. Nepasitikėkite vien asmens prisistatymu, specialaus pažymėjimo rodymu, neatidarykite durų įvairiems „specialistams“. Klauskite apie atvykimo tikslą.
  2. Įstatykite kokybiškas spynas, kad maksimaliai apsaugotumėte savo namus. Pasirūpinkite patikimomis lauko durimis ir spynomis.
  3. Užrakinkite duris visais užraktais. Duris rakinkite visada, net jei išeinate iš namų vos kelioms minutėms. Nepalikite raktų laiškų dėžutėse, po kilimėliu, kitose „slaptose” vietose.
  4. Kuriame aukšte begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris. Apsaugokite papildomai langus langų fiksatoriais, grotomis ar apsauginėmis žaliuzėmis, apsauginėmis langų plėvelėmis, kurios tampa kliūtimi išdaužus langą. Esant galimybei, palikite bute įjungtą šviesą, radiją.
  5. Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną.
  6. Labai naudingas telefoninis užraktas laiptinėms. Jeigu tokio jūsų name nėra, pasitarkite su kaimynais ir įsirenkite. Tokiu būdu galėsite neįsileisti nepažįstamųjų.
  7. Susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra, pasaugotų namus, išimtų spaudą iš pašto dėžutės. Draugiškų kaimynų akys gera apsauga.
  8. Įsirenkite bute ar gyvenamajame name apsauginę signalizaciją, tokiu būdu jūsų namai bus saugomi 24 valandas per parą.
  9. Apšvieskite kiemą ir laiptinę į judesį reaguojančiu jutikliniu šviestuvu. Įsirenkite vaizdo stebėjimo kameras (registruokite savo kamerą www.epolicija.lt), kurk saugią aplinką. Pritvirtinkite lenteles su užrašu ,,Teritorija stebima vaizdo kamera“.
  10. Apsidrauskite namų turtą draudimo bendrovėje. Saugodami savo turtą, vertingus daiktus savarankiškai registruokite svetainėje www.pazymetas.lt, tai palengvintų nustatyti rasto daikto priklausomybę ir grąžinti jį teisėtam savininkui.
  11. Jei sugrįžę namo pastebėjote, kad bute jau lankėsi vagys (atvertos durys, išdaužtas langas ir t.t.), neikite į butą, gal nusikaltėliai dar neišėjo. Nieko nelieskite rankomis, nepalikite bereikalingų savo pėdsakų ir nepanaikinkite nusikaltėlio paliktų įkalčių. Praneškite policijai.
  12. Jeigu jus apvogė ar apgavo, nedelsiant skambinkite 112. Skubiai pranešus ir tiksliai apibūdinus įtariamus asmenis bei jų automobilius, bus galima greičiau sulaikyti nusikaltėlius ir apsaugoti nuo nelaimių kitus žmones. Nepraraskite savisaugos instinkto, saugokitės vagių!

Širvintų rajono PK Bendruomenės pareigūnai