Gelbėkit, bitės puola

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos skaitytojų /

    Sulaukėme skaitytojų laiško, o vėliau ir skambučio. Širvintų kaime žvejybą pamėgę vyrai, bei pas giminaičius atvykę svečiai skundžiasi, kad palei upę ir pėsčiųjų taką sustatyti aviliai trikdo jų ramybę, kelia grėsmę sveikatai. Skundžiamasi, kad apeiti avilių galimybės nėra, nes aplink žemė suarta ir joje auginami daržai. Žvejai pasakojo, kad iki upės  bandė nueiti per šalia esantį sodą, tačiau jame tiek bičių zvimbė, kad net nejauku buvo. Jie spėja, kad bitės iš tų avilių.

   Situacija išties rimta. Juk vandens telkinių pakrantės yra skirtos visuomenės reikmėms ir kiekvienas turi turėti galimybę prie jų laisvai prieiti. O ir taku einančių neturėtų pulti vabzdžiai.

   Nusprendėme pasidomėti Širvintų rajono savivaldybėje, kokia yra tvarka ir kaip turėtų būti.

  1. Ar miestelio pakraštyje, tankiai apgyvendintoje teritorijoje, galima laikyti bites?
  2. Kokie yra reikalavimai bičių laikymui? (atstumai nuo kaimynų, pėsčiųjų tako, maudynių vietos? Kokie kiekiai avilių leidžiami? Ar reikalingi kaimynų sutikimai ir savivaldybės leidimai? Ar yra skirtumas – žemė nuosava ar valstybinė?)

Atsakydami į 1 ir 2 klausimus, informuojame, kad reikia vadovautis Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. gruodžio 8 d. įsakymu Nr. 9-940 patvirtintomis gyvūnų laikymo Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje taisyklėmis sodininkų bendrijų teritorijose ir kitose gyvenamosiose vietovėse.

  1. Ar šie aviliai stovi su Savivaldybės žinia?

Bites galima laikyti privačiame arba kitu teisėtu pagrindu valdomame žemės sklype. Savivaldybės leidimo nereikia.

  1. Kur kreiptis dėl avilių, kai bitės trikdo kaimynus ir praeivius?

Taisyklėse nustatytų reikalavimų laikymosi kontrolę užtikrina Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius.

Širvintų rajono savivaldybės administracija iki šiol nėra gavusi skundų dėl galimai netinkamai įrengto bityno Jūsų nurodytu adresu.

     Susiradome Savivaldybės atsakyme minimas taisykles.

Keletą punktų pacituosime:

  1. Bitynai laikomi laikantis šių reikalavimų:

25.2. Bitynas turi būti registruotas ir privalo turėti patvirtintos formos bityno pasą, kurį išduoda Širvintų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

25.4. Prie įėjimo į žemės valdą, kurioje laikomi aviliai su bičių šeimomis, matomoje vietoje turi būti ne mažesnis kaip 8 cm pločio ar skersmens įspėjamasis ženklas su užrašu „Atsargiai, bitės!“ Ant (ar prie) įspėjamojo ženklo turi būti nurodytas bityno paso numeris ir telefono numeris.

25.5. Bitynai turi būti įrengiami:

25.5.3. atsižvelgiant į medingų augalų geografinį išdėstymą, kad prie jų bitės neskristų per judrias gatves, kelius, gyvulių varymo kelius, mokyklų, vaikų darželių teritorijas ir kitas žmonių poilsio ir gyvenamąsias teritorijas, masinio žmonių susibūrimo vietas;

25.9. Bityno atstumas nuo vandens telkinių, kurie naudojami žmonių poilsiui ir sportui, gyvuliams girdyti, turi būti ne mažesnis kaip 100 m, arba bitynas turi būti aptvertas tvora ar apsodintas gyvatvore, ne žemesne kaip 2 m.

25.10. Avilių lakos turi būti atgręžtos į bičių savininko sklypo vidurį, išskyrus atvejus, kai avilių lakos yra ne žemiau kaip 2 m aukštyje virš žemės.

25.11. Sodininkų bendrijų teritorijose ir kitose gyvenamosiose vietovėse:

25.11.1. galima laikyti ne daugiau kaip l bičių šeimą l are žemės;

25.11.2. atstumas tarp bičių avilio ir tako, kuriuo vaikščioja žmonės, turi būti ne mažesnis kaip 10 m;

25.11.3. atstumas tarp bičių avilio ir kelio, pėsčiųjų ar dviračių tako turi būti ne mažesnis kaip 10 m;

25.11.4. atstumas tarp bičių avilio ir kito savininko žemės sklypo ribos turi būti ne mažesnis kaip 5 m;

25.11.6. jei bityno savininkas nesilaiko 25.11.2. ir 25.11.3. papunkčiuose nurodytų reikalavimų, bitynas turi būti aptvertas tvora arba apsodintas gyvatvore, ne žemesne kaip 2 m;

25.12. Reikalavimai bitynams taikomi aktyvios bičių veiklos metu.

Tikėkimės, kad po paklausimo ir straipsnio savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus specialistai atkreips dėmesį į situaciją ir primins bityno savininkui informaciją apie reikalavimus bitininkams. Tą padaryti galėtų ir patys gyventojai, atspausdinę taisykles. Juo labiau, kad skambinęs žvejys kalbėjo, jog jų tiksluose nėra noro nubausti. Jie tiesiog nori ramiai prieiti iki upės ir mėgautis gamtos dovanomis.

Visas taisykles raiste čia https://www.sirvintos.lt/data/public/uploads/2018/01/9-940.pdf

P.S. paklausimą, atsakymą ir skaitytojo laišką rasite po straipsniu. Ten pat ir bičių laikymo taisyklės.

12 thoughts on “Gelbėkit, bitės puola

  • 2020-05-28 at 21:05
    Permalink

    Pažįstu šitą žmogų kuris per Kalėdas nepasiturintiems kaimo žmonėms medų dalino. 30 metų bitės niekam nekliuvo, o dabar matai žvejams užkliuvo, kurie siukslynus palieka prie upes.

  • 2020-05-28 at 19:13
    Permalink

    Ne veltui kai kuriuose rajonuose bitės nuodijamos. Tik gaila, kad per durnus savininkus gyvūnai kenčia

  • 2020-05-27 at 22:24
    Permalink

    Kodėl nebuvo nufotografuota kai čia buvo šiukšlynas ir augo dilgėlės dviejų metrų aukščio, o dabar kai žmogus savarankiškai viską sutvarkė atsirado kažkam noras eiti maudytis ir pasivaikščioti su šuniu.. netikėtai kažkam atsivėrė gražus vaizdas į upę

  • 2020-05-27 at 22:07
    Permalink

    Mūsų seniūnaitė tik fcb matoma bendruomenės kompanijoje šventėse ir ekskursijose, apie nuveiktus darbus ar jos veiklą jokių žinių. O gal nežinau? Būsiu dėkingas jei kas papasakos ką jį nuveikė.

  • 2020-05-27 at 22:04
    Permalink

    Komentatoriui įdomu: Galvoju seniūnė turi rimtesnių darbų. Bent jau mūsų kaime daug reikalų ir problemų padeda išspręsti seniūnaitė. Galėtų pasidomėti pabendrauti su žmonėmis, juk kiekvienas kaimas turi seniunaičius.

  • 2020-05-27 at 17:45
    Permalink

    O tai kur pažeidimas? Prieš baudžiant gerai pergalvokite. Gal reikėtų daržais prie upės bandančius eiti žvejus su taisyklėm supažindint? Taigi, kurį iš išvardintų punktų bitininkas pažeidė? Už tai, kad žydinčiame sode zvimbia bitės, dėkokit, nes bus obuolių. O medų nešančioms bitėms tikrai nerūpi gelt.

  • 2020-05-27 at 14:57
    Permalink

    Mieres gimtas kaimas, gal į ją kreiptis ji greit tvarką padarys

  • 2020-05-27 at 14:56
    Permalink

    Žinau seniūnė priešais gyvena, ko nieko nedaro. Su kaimynais nenori pyktis? O būtų gera pradžia daryti tvarką nuo savo kaimo.

  • 2020-05-27 at 12:32
    Permalink

    Toks tikras valdiškas atsakymas. Lyg ir atsakyta, bet nieko konkretaus nepasakyta. Autorė daugiau išaiškinus.

  • 2020-05-27 at 10:57
    Permalink

    Tiesa, ten ne vieta aviliams. Eidavom paupiu pasivaikščiot su šunimi, bet dabar be šansų praeiti. Bet žmogeliui biznis ko gero svarbiau.

  • 2020-05-27 at 09:10
    Permalink

    O tai kodėl naujoji seniūnė nežiūri tvarkos, ar ne šalia gyvena , negi nemato?

  • 2020-05-27 at 08:06
    Permalink

    Nu tai rašykit skundą. Sutvarkys

Comments are closed.