,,Senoji Kernavė atgyja” savaitgalis

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

  Šį savaitgalį ir vėl Kernavėje suskambo balsai, kardų žvangėjimas, archaiškos muzikos garsai. Atkurtose viduramžių Kernavės sodybose veikė „mini archeologijos dienos“.

    Negausūs svečiai galėjo susipažinti su eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“, VŠĮ „Vikingų kaimas“, Širvintų kultūros centro Kernavės folkloro ansamblio „Medgrinda“ atstovais, kurie pristatė ankstyvųjų viduramžių maisto gamybą, gintaro apdirbimą, rūbų siuvimą, pynimą iš vytelių, keramiką, žaidimus, odos dirbinių gamybą, juvelyriką, dainavimą ir kt.

    Sekmadienio renginiai vyko nemokamai. Taip nutarta pritraukti kuo daugiau svečių ir atgaivinti Senąją Kernavę. Pasirodo, visi dalyviai visiškai nemokamai atvyko ir demonstravo savo amatus. Jie ne tik demonstravo, tačiau ir įdomiai pasakojo. Geranoriškumas, o gal išsiilgtas bendravimas darė stebuklus. Aplink būriavosi smalsūs svečiai, klausinėjo, bandė, ragavo (archaiški duonos paplotėliai su šviežiu medumi buvo nenurungiami – skanumėlis neišpasakytas). Tokia puikia nuotaika tiesiog siautė aplinkui.

   Užsukęs į bet kurį kiemelį galėjai rasti kažką įdomaus. O vyrai bandė savo jėgas kautynėse, kur liejosi ne tik prakaitas, bet būta ir kraujo, buvo kemšamos dešros, kepama archaiškiausia duona, pinami krepšiai, gaminami peiliai, papuošalai, indai, čia pat bėgiojo mažieji, bendravo jų tėveliai. Toks gražus ir turiningas šeimos savaitgalis džiugino, teikė žinių ir bendrų emocijų kiekvienam.

  Visą vasarą, kiekvieną paskutinį mėnesio savaitgalį, atkurtose viduramžių Kernavės sodybose vėl aidės smagūs balsai ir amatų bildesiai. Vėl įpūsti gyvybės į senąją Lietuvos sostinę, sugužės amatininkai iš įvairių Lietuvos kampelių. Tad iki susitikimo paskutinį liepos sekmadienį Kernavėje.

   O iki to „Krašto žinios“ vis pateiks po filmuką su autentiškais pasakojimais apie šio savaitgalio demonstruotus amatus.

 

Kviečiame pavartyti nuotraukų albumą ir bent šiek tiek pajusti šio savaitgalio nuotaikas Kernavėje.