Pakeistas Tarybos sprendimas. kuris neatitiko aukštesnės galios teisės aktų reikalavimų

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

    Jau rašėme apie tai, kad Širvintų rajono savivaldybės taryba nutarė pakeisti savo vos prieš mėnesį priimtą spendimą dėl darbo užmokesčio priedo Širvintų PSPC (poliklinikos) vadovei.

   Kadangi iš merės paaiškinimo supratome, jog šis sprendimo pataisymas vyksta Vyriausybės atstovo Vilniaus apskričiai Juliaus Arlausko pareikalavimu, parašėme paklausimą ir paprašėme pakomentuoti situaciją.

   Mums atsakė Vyresnioji patarėja Ingrida Vengelienė. Atsakyme rašoma: „2020-05-28 vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovaujančiajam darbuotojui buvo nustatytas  mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydį, kuris neatitiko aukštesnės galios teisės aktų reikalavimų.“

    Situacija paaiškinama taip: „Vadovaujantis minėtu aprašu ir atsižvelgiant į surinktų VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro rodiklių pasiektų reikšmių įvertinimo balų skaičių, minėtos įstaigos vadovui turėjo būti nustatytas mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydį – 15 proc. nuo mėnesinio darbo užmokesčio pastoviosios dalies dydžio, o ne 20 proc., todėl minėtas sprendimas yra keičiamas.“ (Visą atsakymą pateikiame po tekstu nuotraukoje).

   Skaitytojams primename, kad  gegužės mėnesio Tarybos posėdžiui buvo parengtas sprendimo projektas. Jame buvo siūloma PSPC vadovei skirti mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydį – 15 proc. Tačiau posėdžio metu valdančiųjų atstovas pateikė naują siūlymą – priedą padidinti iki 20 proc.

   Opozicija tuomet priminė, kad tokiu būdu bus pažeisti teisės aktai. Tačiau tradiciškai iš opozicijos pasityčiota ir į jų pastebėjimus nereaguota. Tuomet valdantieji balsavo už neteisėtą sprendimą.

    Tiesa, šio posėdžio metu merė bandė aiškintis, kad yra rajonas, kuriame toks sprendimas priimtas. Gal ir priimtas, tačiau mokytis iš blogų pavyzdžių nederėtų niekam.

   Nežinia, kas ir kuriuo metu pastebėjo, kad sprendimas neatitinka teisės aktų, tačiau būtent Vyriausybės atstovas Vilniaus apskričiai pareikalavo jį ištaisyti.

    Trys Tarybos nariai šiuo klausimu SUSILAIKĖ, kiti balsavo UŽ. Taryba nutarė Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2020 m. gegužės 28 d. sprendimą Nr. 1-109 „Dėl VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovaujančiojo darbuotojo mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydžio nustatymo“ ir išdėstyti jį taip: Nutarta „Nustatyti VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovaujančiajam darbuotojui nuo 2020 m. gegužės 1 d. iki 2021 m. balandžio 30 d. mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydį – 15% (vietoj nustatyto 20 %) nuo mėnesinio darbo užmokesčio pastoviosios dalies dydžio.“

7 thoughts on “Pakeistas Tarybos sprendimas. kuris neatitiko aukštesnės galios teisės aktų reikalavimų

  • 2020-07-01 at 14:31
    Permalink

    Paskaičiuokime, turtingieji kurmiai, kiek papildomų paslaugų gautų PSPC pacientai, jei merė sumokėtų įstaigai žalą, patirtą teismuose su neteisėtai atleista vadove N. Dimšiene. Jei gerai pamenu, vien kompensacija buvo virš 20 tūkstančių

  • 2020-07-01 at 11:54
    Permalink

    Prieš kelerius metus, kai toks pats priedas buvo svarstomas VšĮ Širvintų ligoninė laikinam vadovui Vidmantui Eigėliui, jis atsistojo ir paprašė Tarybos narių nebalsuoti už priedą. Tuomet laikinasis vadovas kalbėjo, kad personalui algos nekyla ir jis negalės jam žiūrėti į akis, jei alga kils jam vienam. Šis prašymas tuomet buvo sutiktas Tarybos narių plojimais.

    Štai toks tikrojo vadovo veidas. Pirma rūpintis darbuotojų kolektyvu, o tik tuomet savimi. Deja, Širvintų rajone daugiau tokių vadovų pasisakymų neteko girdėti.

  • 2020-07-01 at 11:53
    Permalink

    Taip, rajonas mažas, čia gyvena daug senų žmonių, bet nuolat girdint, kad į rajoną keliasi jaunos šeimos ir matant tokį valstybinės įstaigos pacientų mažėjimą bei lyginant jį su privačių gydymo įstaigų pacientų didėjimu, kyla įvairių minčių ir klausimų.

  • 2020-07-01 at 11:51
    Permalink

    Palyginkime keletą skaičių:

    PSPC prisirašę pacientai

    2017-01-31 buvo 10 041

    2018-01-31 buvo 9 286

    2019-01-31 buvo 8 421

    2020-04-30 buvo 7 870,

  • 2020-07-01 at 11:46
    Permalink

    Oi. Nekalbėkit jūs apie verslą. Jau seniai uždaryta būtų. Arba kolektyvas pakeistas su vadovu priešaky

  • 2020-07-01 at 11:32
    Permalink

    Rezultatai prasti, o priedus moka, versle taip nebūtų.

Comments are closed.