Rinkiminiai Širvintų savivaldybės langai

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

   Viena judriausių Širvintų miesto vietų. Vienoje Vilniaus gatvės pusėje prekybos centras ir vaistinė, kitoje – daugiabutis gyvenamasis namas Nr43. Tik dalis šio namo pirmo aukšto yra gyvenama. Kitoje dalyje nuo 2013 metų veikia „Mūsų šeimos klinika“. Dar yra įsikūrę akinių salonas, žūklės reikmenų parduotuvė ir antstolių kontora.

   Tačiau praeitą savaitę pastebėjau, kad antstolių kontoros langai aklinai užklijuoti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos rinkiminiais plakatais. Niekada anksčiau šioje vietoje nėra buvę jokių reklamų, juo labiau rinkiminių. Stebina, negaliu patikėti, nejaugi antstoliai yra šališki ir dalyvauja rinkimų agitacijoje, ir pasisako už konkrečią politinę partiją. Bandau užeiti ir pasiklausti, tačiau ant durų kabo didžiulė pakabinama spyna. Prisimenu anksčiau čia kabėjusį antstolių kontoros užrašą, dabar jokios informacijos nėra. Pasitikrinu informaciją antstolių rūmų svetainėje.  Čia skelbiama, kad „Nuo 2020 m. balandžio 30 d. antstolės D.K. įgaliojimai laikomi pasibaigusiais (jos prašymu)“.

   Rinkiminio plakato apačioje užrašas: „Politinė reklama apmokėta iš Lietuvos socialdemokratų darbo partijos rinkimų sąskaitos. Užsakymo Nr. 2020/08/13-05. Spausdino UAB „DUV“, 1 vnt.“

   Nors antstolių kontora čia jau neveikia, tačiau visuomenė to nežino, ir toliau pagrįstai gali manyti, kad antstoliai dalyvauja rinkiminėje agitacijoje.

   Tačiau ne viskas taip paprasta ir panagrinėkime viską nuosekliai. Kaip Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys žinau, kad Vilniaus gatvėje Nr.43 daugiaaukščiame name pirmame aukšte esančias patalpas nuomoja UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“. Iš kur aš tai žinau? Nes skaitau „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“ vadovės metinės veiklos ataskaitas. O čia skelbiama: „Bendrovė nuomoja laisvas 411,88 kvadratinių metrų patalpas esančias Vilniaus g. 43“. Naršau svetainėje www.sirvintoslaisvalaikiui.lt/paslaugos, tačiau jokios informacijos apie išnuomotas ar nuomai laisvas patalpas informacijos nėra. Neskelbiama ir kas yra patalpų nuomininkai, kada vyko ar vyks patalpų nuomos konkursai.

   Tačiau kur kas svarbiau, ne kas nuomoja patalpas, o kas yra tikrasis patalpų savininkas. Kaip skelbiama Širvintų rajono savivaldybės svetainėje, savivaldybė valdo 100 proc. UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“ akcijų. Tą patį skelbia ir bendrovės įstatai: „Bendrovės steigėjas ir vienintelis akcininkas – Širvintų rajono savivaldybė“. Kaip skelbia Vietos savivaldos įstatymo 48 straipsnio 2 dalis: „Savivaldybei nuosavybės teise priklausančio turto savininko funkcijas, susijusias su savivaldybei nuosavybės teise priklausančiu turtu, remdamasi įstatymais įgyvendina savivaldybės taryba“. Tai reiškia, kad konkrečiai šių, Vilniaus gatvėje 43, esančių 411 kv.m. patalpų tikrasis savininkas yra Širvintų rajono savivaldybės taryba. O kaip skelbia tas pats VSĮ, 12 straipsnio 1 dalis: „Savivaldybės taryba savo įgaliojimus įgyvendina kolegialiai savivaldybės tarybos posėdžiuose“. Vadinasi, savivaldybei nuosavybės teise priklausančio turto savininko funkcijas įgyvendina ne tik taryba, bet nors ir kolegialiai, bet ir kiekvienas tarybos narys.

   Iš to darytina išvada, jeigu ant savivaldybei nuosavybės teise priklausančių patalpų langų kabo rinkiminiai plakatai, reiškia kad visi iki vieno Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai, nors ir kolegialiai, bet vieningai pasisako už  Lietuvos socialdemokratų darbo partiją. Tik ar visi tarybos nariai tai suvoks, nes man ne vieną kartą kilo abejonės, ar tikrai visi tarybos nariai turi suvokimo dovaną.

   Bet vis tiek kyla klausimas, kas konkrečiai pasirašė sutartį su LSDDP? UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“ direktorė yra Vaiva Daugėlienė. Ji 2015 metais 17 numeriu dalyvavo savivaldos rinkimuose į Širvintų rajono savivaldybės tarybą tuometinės Darbo partijos sąraše, kai pirmu numeriu buvo Živilė Pinskuvienė. Iš karto po 2015 metų rinkimų ji ir tapo direktore, nors tikslių to aplinkybių rasti nepavyko. 2019 metais kandidatavimo tradiciją pratęsė jos vyras Virginijus Daugėla. Dalyvavo 14 numeriu visuomeninio rinkimų komiteto „Živilės Pinskuvienės komanda – už sėkmingą Širvintų kraštą“ sąraše ir tapo tarybos nariu. Dabar 99 procentais balsuoja „UŽ“.

   Bet gal pasirašyti sutartį su LSDDP galėjo ir rinkimų sąraše keturiasdešimtu numeriu kandidatuojanti Janina Pažusienė? 2015-2019 metais ji buvo Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorės padėjėja. Dabar ji Širvintų rajono savivaldybės merės pavaduotoja. Dar ji yra neteisėtai paskirta Širvintų rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos pirmininkė.

   Janiną Pažusienę aš dažnai sutinku rytais išeinančią iš to paties Vilniaus gt. 43 daugiabučio namo. Gal kartais ji čia gyvena? Minėti LSDDP plakatais apklijuoti langai yra ne tik Širvintų rajono tarybos nuosavybė, ne tik buvusios antstolių kontoros vitrinos, bet ir daugiabučio namo fasado dalis. Vadinasi, dabar drąsiai ir viešai galima teigti, kad visi be išimties šio namo gyventojai agituoja už Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

   Taigi, taip ir nėra aišku, kas pasirašė sutartį su LSDDP? Vieša vieta, nepriklausanti nuosavybės teise fiziniam asmeniui. Atsakymo ieškau Vyriausiosios rinkimų komisijos politinės reklamos įkainių ir sąlygų skiltyje. Tačiau lauko reklamos paslaugų teikėjų sąraše nerandu nei Nr1 Širvintų rajono savivaldybės tarybos; nei Nr.2 UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“.

   Ir dar keli klausimai. Jeigu antstolė D.K. nuo balandžio 30 dienos savo veiklą nutraukė, tai kas dabar nuomojasi šias laisvas patalpas? Kada ir kur buvo skelbtas nuomos konkursas? O jeigu jis vis dar nepaskelbtas, tai gal kam nors taip patogu, nes patalpos „Niekieno“? Visi manys, kad tai vis dar antstolių kontoros nuomojamos patalpos?

   Tačiau iki tol, kol paaiškės visos aplinkybės, viešoji nuomonė gali ir bus tokia:

   Širvintų rajono savivaldybės taryba, UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“ ir daugiabutis namas Vilniaus gt.43 agituoja už Lietuvos socialdemokratų darbo partiją…

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nuo TS-LKD

P.S. Šį tekstą, kurį ką tik perskaitėte, rašiau antradienį iki pietų. Po pietų jį nusiunčiau Vyriausiajai rinkimų komisijai. Vakare socialiniame tinkle Facebook pasirodė informacija, kad minėtose patalpose įsikūrė Jono Pinskaus rinkimų štabas. Tačiau, tai nieko nekeičia, nes minėtų patalpų ir jų langų nuosavybė lieka nepakitusi. Sekančią dieną iš VRK gavau patvirtinimą, kad mano kreipimasis užregistruotas. O penktadienį gavau pranešimą iš VRK, kad:

“2020 m. rugsėjo 17 d. VRK posėdyje nuspręsta gautus pranešimus perduoti apygardos rinkimų komisijai tirti.

Pranešimai persiųsti Molėtų – Širvintų rinkimų apygardos Nr. 54 komisijai”. Pranešimą sudarė du laiškai, tai priskirti du registracijos numeriai 1-3348(7.9) ir 1-3349(7.9).

One thought on “Rinkiminiai Širvintų savivaldybės langai

  • 2020-09-24 at 07:44
    Permalink

    Nesuprantu… tai tarybos nariai negali pasisakyti už socialdarbo partiją? o UAB ir namo gyventojai negali agituoti ?

Comments are closed.