Puodelis kavos ir šaukštelis deguto

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

   Šis straipsnis tik apie kavą ir apie nieką daugiau. Nes žmonės kavą mėgsta. Geria espresso, geria su sirupu, su vanile, su šokoladu. O dar geriau gera kava ir malonus pašnekovas.

   Ta proga viena trumputė istorija.

  2020 metų rugsėjo 15 dieną, 8 valandą ryte vyksta neeilinis, ir viskas čia teisėta, savivaldybės tarybos posėdis. Apie jį pranešta rugsėjo 8 dieną.

   Penktas darbotvarkės klausimas. “Dėl turto perdavimo Širvintų sporto centrui valdyti, naudoti ir disponuoti juo patikėjimo teise”. Sprendimo priede išvardinta daugybė perduodamų daiktų. Vidmantas Mateika turėjo kantrybės ir klausinėjo apie perduodamų daiktų ypatybes ir kiekius. Fantastiškas merės atsakymas: “Kai jūs apsilankysite naujam baseine, jūs pamatysit”.

   Vidmantas replikuoja, kad buvo galima pasiūlyti tarybos nariams apsilankyti prieš balsuojant, merė fantastišką atsakymą pratęsė: “Jūs neteikėt tokio pasiūlymo. Valdančiosios koalicijos tarybos nariai, kurie pasiūlymą tokį buvo išreiškę, buvo apžiūrėti…. Nuvykę”.

   Septintas darbotvarkės klausimas. “Dėl leidimo Širvintų sporto centrui nuomoti turtą”. Plačiau skamba taip:

  1. 1. Leisti Širvintų sporto centrui išnuomoti viešo konkurso būdu dešimčiai metų 64,65 kvadratinių metrų plotą Širvintų rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausančios, Širvintų sporto centro valdomos, naudojamos ir disponuojamos patikėjimo teise patalpos, esančios pastate Kalnalaukio g. 41, Širvintose, teikti maitinimo paslaugas. Unikalus numeris –4400-4538-4947 (toliau – turtas).
  1. 2. Nustatyti pradinę turto nuomos kainą – 150,00 Eur per mėnesį.
  1. 3. Pavesti Širvintų sporto centro direktoriui organizuoti turto viešą nuomos konkursą.
  1. 4. Įgalioti Širvintų sporto centro direktorių su turto viešo nuomos konkurso laimėtojupasirašyti Savivaldybės ilgalaikio materialiojo turto nuomos sutartį ir Savivaldybės turto perdavimo ir priėmimo aktą.

    Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

    Vėlgi, Vidmantui turint kantrybės klausinėti, jam atsakoma: “Tiktai bus viena sąlyga, investuoti dar 10 tūkstančių Eurų” Ir plika akimi jaučiama ypatinga skuba priimant šį sprendimo projektą be jokių papildomų klausimų. Nes reikia. Ir jokių kalbų posėdyje apie kavą. ir nei menkiausios užuominos, kada bus atidarytas “Naujas” baseinas.

   2020 metų rugsėjo 16 diena. Širvintų sporto centro svetainėje atsiranda skelbimas:

    “Širvintų sporto centras, vadovaudamasis Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2020 m. rugsėjo 16 d. sprendimu Nr. 1-187 „Dėl leidimo Širvintų sporto centrui nuomoti turtą“, skelbia patalpų, esančių Širvintų sporto centro pastate Kalnalaukio g. 41, Širvintos, viešąjį nuomos konkursą.

   Konkurso komisijos posėdis vyks 2020 m. rugsėjo 25 d. 15.00 val., adresu: Širvintų sporto centras, Kalnalaukio g. 41, Širvintos”

   Ir tikrai, konkurso sąlygų devintas punktas skelbia:

   “Nuomininkas įsikuriant kavinėje, įsipareigoja investuoti į aplinkos gerbūvio kūrimą, kavinės darbui reikalingą įrangą, ne mažiau 10,000 Eur per 3 mėnesius nuo nuomos sutarties pasirašymo datos”

   2020 metų rugsėjo 23 diena.Savivaldybės tarybos nariai gauna elektroninį laišką, kad rugsėjo 29 dieną 15 valandą kviečiamas dar vienas, jau antras šį mėnesį tarybos posėdis.

   2020 metų rugsėjo 24 diena. Savivaldybės svetainėje skelbimia: “Rugsėjo 30 d. duris atvers naujasis Širvintų baseinas”

    2020 metų rugsėjo 29 diena. Savivaldybės tarybos posėdis. Ir nei žodžio apie kavą. Ir nei menkiausios užuominos apie sekančią dieną pradedantį darbą “Naują” baseiną. O informacija apie atidarymo ceremoniją prilygsta karinei valstybinei paslapčiai.

   2020 metų rugsėjo 30 diena, dešimta valanda. Tie patys valdančiosios koalicijos tarybos nariai, ta pati merė, administracijos direktorė ir vicemerė, kurie išvakarėse lyg niekur nieko dalyvavo tarybos posėdyje, visi iki vieno žinojo apie įvyksiančią atidarymo ceremoniją.

   Bet juk straipsnis tik apie kavą ir apie nieką daugiau. Taigi.

   2020 metų rugsėjo 25 dieną, 15 valandą vyksta:

VOKŲ ATPLĖŠIMAS IR PARAIŠKŲ VERTINIMAS
22. Vokų atplėšimo laikas 2020 m. rugsėjo 25 d., 15 val. 00 min. Centro vadovo kabinete, adresu Kalnalaukio g. 41, Širvintos.
23. Komisija įsitikina, kad vokai, kuriuose įdėtos paraiškos, nepažeisti. Tik tada jis atplėšia vokus, nepažeisdamas užklijavimo juostos.
24. Komisija nariai, nustatę, kad konkurso dalyvių vokuose yra visi privalomi dokumentai, o paraiškose nurodyta visa reikiama informacija, skelbia konkurso dalyvių siūlomus nuompinigių dydžius.
25. Patalpų nuomos konkursą laimi konkurso dalyvis, paraiškoje nurodęs didžiausią nuompinigių sumą.
26. Jeigu tokią pat sumą (didžiausią) pasiūlo keli dalyviai, laimėtoju pripažįstamas dalyvis, anksčiau įregistravęs voką „Patalpų nuomos konkurso vokų registracijos lape“.
27. Patalpų nuomos konkurso laimėtojas apie Konkurso rezultatus informuojamas raštu per 3 darbo dienas nuo protokolo pasirašymo dienos: jam išsiunčiamas pranešimas, kuriame nurodomas laikas, kada bus pasirašoma nuomos sutartis. Konkurso laimėtojas, negalintis atvykti nurodytu laiku
pasirašyti nuomos sutarties, privalo apie tai informuoti Komisiją nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 10 dienų.
28. Konkurso dalyviai apie jo rezultatus informuojami raštu (jiems išsiunčiami pranešimai) per 3 darbo dienas nuo protokolo pasirašymo dienos.
29. Jeigu dalyvauti patalpų nuomos konkurse nustatytąja tvarka užsiregistravo tik vienas konkurso dalyvis, pasiūlęs nuompinigių ne mažiau už nustatytą pradinį nuompinigių dydį, jis laikomas konkurso laimėtoju.

    Kavos mėgėjams visiškai nebūtina žinoti smulkmenų, nes tai perteklinė informacija, kuri gali, lyg šaukštas deguto, pagadinti kavos skonį:

    Kiek dalyvių dalyvavo konkurse?

   Ar siekiant maksimalios naudos savivaldybės biudžetui ir norint gauti didžiausią nuomos kainą, pakako skelbti informaciją tik sporto centro svetainėje ir žiniasklaidos priemonėje (laikraštyje)?

   Kokias kainas pasiūlė konkurso dalyviai?

   Kokią kainą pasiūlė laimėtojas?

   Per kiek dienų, tris ar trumpiau, buvo surašytas konkurso protokolas ir informuotas laimėtojas?

    Kaip skelbiama konkurso sąlygose: “3. Patalpų nuomos konkursą organizuoja ir vykdo Širvintų sporto centro direktoriaus įsakymu sudaryta patalpų viešo nuomos konkurso komisija (toliau – Komisija)” – ar galima tikėtis, kad bus paskelbta komisijos sudėtis?

    Tikėtina, kad komisijos posėdis baigėsi 2020 metų rugsėjo 25 dienos 16 valandą. Nėra žinoma, kada buvo surašytas protokolas ir informuotas laimėtojas. Tačiau tikrai žinoma, kad jis tikrai žinojo kada tiksliai vyks atidarymo ceremonija. Nepaisant to, kad nuo konkurso pabaigos iki  atidarymo ceremonijos buvo likę tik keturios dienos, jis buvo puikiai pasiruošęs. Vieta įrengta, patiekalai paruošti, indai turimi, darbuotojai įdarbinti. Ir laimėtojas labai džiaugėsi savo neįtikėtinai tikėtina sėkme: ” Visada beprotiškai žavėjausi Širvintomis, nes tai vienas iš pavyzdinių miestų, kasmet vis labiau atgimstantis, turintis nuostabią merę Živilė Pinskuvienė bei dideles perspektyva”

   Bet juk straipsnis tik apie kavą ir apie nieką daugiau.

    Geros kavos niekada nebūna per daug. Prisiminkime, šiandien lygiai vieneri metai “Krašto žinių” svetainei. Taip, Karlai, tu nepatikėsi. Tačiau tu tikrai turėtum patikėti, kad šioje svetainėje niekada netruks pasakojimų apie neįtikėtinus nutikimus, kuriais galiausiai tu patikėsi.

   Ir kai tu , Karlai, jau galvosi, kad įvyko tiek neįtikėtinų nuotykių, kad nieko daugiau jau negali įvykti, bet tu patikėk…

   Sveikinu Neringą ir “Krašto žinias” su vienerių metų švente. Sėkmės.

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nuo TS-LKD

3 thoughts on “Puodelis kavos ir šaukštelis deguto

  • 2020-10-02 at 15:10
    Permalink

    Dar vieną bendražygį Živilė permetė per bortą. Tokių nuo 2007 m uoliai ir aklai tarnavusių ir tapusių nereikalingais susidarė nemažas būrelis. Tokiems, tokia ir pabaiga. Ateis laikas ir pačiai valdovei.

  • 2020-10-01 at 18:56
    Permalink

    Puikus straipsnis, o kava šitam rajone vis kartesnė darosi

  • 2020-10-01 at 17:28
    Permalink

    Būna gi. Kartais skelbia konkursą, o jau turi laimėtoją.

Comments are closed.