Ortodontinis gydymas taikomas ne tik vaikams

  Nors gana dažnai manoma, kad dantų tiesinimas gali būti atliekamas išimtinai tik vaikams ir paaugliams, tačiau tai anaiptol nėra tiesa. Ortodontinis gydymas ne tik gali būti atliekamas, bet ir labai rekomenduojamas net ir suaugusiems žmonėms, o to priežasčių yra tikrai nemažai.

Kodėl taip svarbu atlikti dantų tiesinimą?

   Į ortodontus gana dažnai kreipiamasi tada, kuomet tiesiog norisi gražesnės šypsenos, tačiau svarbu žinoti, kad dantų tiesinimas yra svarbus ne vien tik dėl estetikos. Pacientai, turintys netaisyklingą sąkandį, pirmiausia gali pastebėti, kad atlikti reguliarias higienos procedūras yra gerokai sudėtingiau: net ir kruopščiai valant dantis ne visada yra pašalinami maisto likučiai, o tai ilgainiui sukelia ėduonį. Taip pat gali būti sudėtinga tinkamai susmulkinti maistą, o kalbant įvairūs garsai gali būti tariami nepakankamai aiškiai. Netaisyklingoje padėtyje esantys dantys žaloja burnos gleivinę bei gali lemti greitesnį dantų nusidėvėjimą, todėl lankytis odontologijos klinikose gali tekti dažniau. Maža to, dėl netaisyklingo sąkandžio gali būti pernelyg sudėtinga atlikti tam tikras odontologines procedūras, todėl pirmiausia gali būti siūloma atlikti dantų tiesinimą.

Kada vertėtų kreiptis į ortodontą?

   Ortodontinis gydymas turėtų būti atliekamas tuomet, jei pacientas jaučia diskomfortą, tačiau kartais netinkama dantų padėtis yra pastebima tik tada, kai apsilankoma atlikti tam tikras odontologines procedūras. Nesvarbu, kada ir kokiomis aplinkybėmis bus pastebėta, kad sąkandis nėra taisyklingas, vertėtų pagalvoti apie dantų tiesinimą, kuris lems gerokai retesnius apsilankymus odontologijos klinikose ir padės išvengti diskomforto.

Dantų tiesinimo galimybių yra tikrai nemažai

   Nors tuomet, kada pagalvojama apie dantų tiesinimą, prieš akis dažniausiai iškyla metaliniai breketai, tačiau svarbu žinoti, kad tai tikrai nėra vienintelė ortodontinio gydymo galimybė. Taip, metaliniai breketai iš tiesų yra labai efektyvūs, ir gali būti taikomi tikrai dažnose situacijose, tačiau ortodontai taip pat gali pasiūlyti ir kitas dantų tiesinimo galimybes. Pavyzdžiui, jei norisi, kad dantų tiesinimo aparatai būtų kiek įmanoma mažiau pastebimi, gali būti pasirenkami beligatūriniai, keramikiniai ar liežuviniai  breketai, o tuomet, jei atvejis nėra labai sudėtingas, taip pat gali būti siūloma rinktis plokštelę ar kapas.

   Kartais yra nerimaujama, kad ortodontinis gydymas gali pakenkti dantims, tačiau tai tėra nepagrįstas mitas: jei dantų priežiūrai bus skiriama pakankamai dėmesio, breketai ar kitos dantų tiesinimo priemonės tikrai nepadarys jokios žalos, o praėjus 1,5-3 metams galėsite džiaugtis gražesniais ir sveikesniais dantimis.

Užsakymas ŠS Nr. 20-126