Jaunimas nepasidavė. Jaunimas nesitraukia

/ ARVILĖ STRAZDAITĖ /
   2021.01.12 12:25 asmeniškai mane pasiekė žinia, jog 16 valandą mokiniams organizuojama Zoom konferencija su mūsų mere Ž.Pinskuviene ir keliais kitais atsakingais asmenimis. Tarp 12.25 iki 16.00 telieka 3 valandų ir 35 minučių tarpas. Suprantu, jog dabar karantinas ir mes esame priversti sėdėti namie, atsiriboję nuo visko, tai vadinasi turime begalės laiko, ar ne? Ne. Nors esame mokiniai, daugelio mąstymu „labai neužimti”, tačiau daugelis mūsų savo veiklą rytojui planuojames iš anksto. Tai mane veda prie pirmojo abejoti šios ugdymo pertvarkos naudingumu ir už tai atsakingų žmonių kompetingumu verčiančio klausimo:
  -Jei ši reforma reikalinga mūsų miesteliui ( o ji reikalinga ) ir yra svarbi, nes įtakoja visus miestelio vaikus, paauglius, jaunuolius ir jų šeimas, kodėl toks svarbus klausimas, kartu su bendruomene svarstyti kviečiamas tą pačią dieną? Argi svarbūs dalykai neturi būti planuojami iš anksto, kaip pridera? Ar tie susitikimai tėra fasadas, už kurio slepiasi visai ne demokratiška valdžia, kuriai bendruomenės žodis vertas tiek pat kiek turtuoliui vargšo?
   Toliau šnekant, susitikime į mus buvo kreipiamasi su visa pagarba „mielas jaunime”, tačiau, matyt, šių žodžių neužteko, kad ignoruotumėme tą faktą, jog merės vis kartojamus žodžius mums ( tiksliai neatkartosiu, o ne tiksliai nenoriu klaidinti ) apie mūsų vos ne kvailoką nenorą pertvarkų, galima buvo lengvai interpretuoti kaip įžeidimą mums patiems, vos ne lyg būtume verksniai, kurie galvoja tik apie save, o ne apie bendrą vaizdą. Tai toliau mane verčia dvejoti:
  -Ar šiais laikais kovoti už savo žodį, už tai kuom tiki arba netiki, taikiai protestuojant (šiuo metu kalbų apie mokinių surinktus parašus), nes tikint, jog tai kas vyksta, turėtų būti kitaip yra verkšlenimas? Ar vis dėlto tai yra pastovėjimas už save, savo draugus, bendraamžius ir parodymas, jog nežadame būti nuslopinti vien dėl to, jog kažkam, sėdinčiam „aukščiau”, atrodo kitaip?
  Paskutinis dalykas kurį norėčiau paminėti, kurį daugelis dalyvavusių turėjo aiškiai pastebėti: mokinių klausimai buvo subtiliai iškraipomi, o į patį klausimą – nepilnai atsakyta. Negaliu už kitus dalintis jų patirtimi, tačiau galiu papasakoti savąją. Uždaviau klausimą : „Kodėl ši reforma vyksta žaibo greičiu? Kodėl bendruomenė nebuvo supažindinta su ja anksčiau? Žmonėms net nespėja dar „pribręsti” ši mintis.” Į manąjį klausimą buvo atsakyta, jog šis klausimas jau metus laiko yra aptarinėjamas taip sakant tarp „savų”. O reforma, jei įvyks, bus vykdoma tik po nepilnų 8 mėnesių. Tai ką, nepakankamai laiko, kad priprasti? 🤨 Na, man pasirodė, jog klausiau kodėl BENDRUOMENĖ nebuvo supažindinta anksčiau, o ne kada merei kilo ši mintis, bet matyt čia aš suklydau. Toks vaizdas prieš akis kyla, jog mes, bendruomenė, esame tik tam, kad paklausytume ir kaip užliuliuoti avinėliai linksėtumėme galvomis už viską, ką nusprendžia valdžia. Iš to kyla dar viena abejonė:
  – Kodėl į klausimus negalima atsakyti tiesiai ir šviesiai? Eit aplinkeliu tikrai ne pats tiesiausias kelias. Kam nutylėti, jei nėra ko slėpti? Mus irgi domina kas vyksta mūsų miestelyje, juk vis dėlto pati merė pasakė: „Pinksuvienė priklauso žmonėms…”
Nesu dar pilnai pilnametė, bet aš jau aiškiai matau, kad tai kas vyksta mūsų miestelyje, vyksta neteisingu keliu. Ką tai sako apie mus kaip žmones? Man patinka matyt didelius estetinės miestelio pusės pokyčius daromus mūsų merės, tačiau tai neatleidžia nuo atsakomybės viską daryt teisingu būdu arba bent jau teisingesniu. Dalykai keičiami mokinių emocinės ir psichologinės būsenos sąskaita. Kodėl už tai, už ką nusprendė valdžioje esantys žmonės, turime kentėti mes – mokiniai. Nepamirškite fakto, jog vaikų psichologinė būsena turi didžiulę įtaką tiek mokslui, tiek pačio vaiko sveikatai. O vaikai , juk ateitis? Ar tai mes jau pamiršome?
Arvilės nuomonė iš facebook publikuojama autorei leidus.

15 thoughts on “Jaunimas nepasidavė. Jaunimas nesitraukia

  • 2021-01-18 at 19:01
    Permalink

    Audėjūtė ir Četrauskienė atostogauja nuo 18 iki 29. Vėl visos kartu Kokiam kurorte?

  • 2021-01-18 at 17:16
    Permalink

    Taip Stuokos direktorė ne tos partijos. Tai jai vietos jau nėra. Užtai yra gerų patarėjų, kurie žiūri manau tikrai ne vaikų gerovės…..

  • 2021-01-18 at 17:11
    Permalink

    Koks pavargę? Tai lengviausias pasiteisimas. Mokytojas – visuomenės šviesulys. Ir jei jie negins gimnazijos ir visų mokinių, tuomet belieka uždaryt rajono mokyklas. Nes bailiai tik bailius gali užauginti

  • 2021-01-18 at 17:04
    Permalink

    Aktyvių mokytojų beveik nebus. Nebent Stuokos direktorė, kuriai netiesiogiai pranešta, kad karjera Širvintų rajone baigta. Pedagogai pavargę.

  • 2021-01-18 at 17:01
    Permalink

    Taigi vienintelė Nomeda išdrįso.

  • 2021-01-18 at 15:49
    Permalink

    Įdomu kiek mokytojų, patirsiančių planuojamos reorganizacijos “privalumus”, išdrįs būti aktyvūs šiame procese

  • 2021-01-18 at 14:57
    Permalink

    Mūsų valdžios pagrindinis tikslas – kuo daugiau įsisavinti pinigų. Neatmetu, kad švietimo ministerija kažką yra pažadėjusi dėl tokių pertvarkų.

  • 2021-01-18 at 14:46
    Permalink

    Taip būtent- “reformatorė”, kuri iš savo asmeninių lėšų galimai turės atlyginti padarytą žalą visam rajonui nuo savivaliavimo pradžios, o tai yra nuo tada, kai pradėjo eiti merės pareigas Širvintų r. sav.

  • 2021-01-18 at 12:54
    Permalink

    Tamstai, keliuose trumpuose sakinukuose padariusiam šitiek klaidų, niekada nesuprasti raštingo ir motyvuoto žmogaus. Bet visada galite žemai nusilenkti didžiajai reformatorei.

  • 2021-01-18 at 12:47
    Permalink

    Liūdna, kad jaunimui tenka anksti susidurti su politiniu abejingumu

  • 2021-01-18 at 12:44
    Permalink

    Jaunimas, ko gero, pirmą kartą iš arti pamatė tikrąjį rajono vadovės veidą. Iki tolei jaunimui buvo visur žalia šviesa, tai jai buvo naudinga. Dabar jaunimo reakcija trukdo lengvai ir paprastai siekti savo tikslų.

  • 2021-01-18 at 12:24
    Permalink

    o kur jus čia panelė kenčiat ? kokia čia kančia kaip jus rašot ?

  • 2021-01-18 at 12:17
    Permalink

    Darykite visų susitikimų garso įrašus. Ir skelbkite viešai. Visuomenė turi žinoti kas vyksta

  • 2021-01-18 at 12:00
    Permalink

    Jaunime, jūs galite paimti viską į savo rankas ir apginti savo gimnaziją. Rašykite ministerijai

  • 2021-01-18 at 11:59
    Permalink

    Garbė tėvams, užauginusiems tokią dukrą!

Comments are closed.