Širvintų rajono gimnazijų pasiekimai

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

   „Vistiek Švietimo ministerija privers daryti tinklo pertvarką. Visuomenės sveikatos centras paskaičiavo, kad tilps tūkstantis mokinių. Gelvonų gimnazija geriausia. Naujai gimnazijai vadovaus Gelvonų direktorė“.

   Ir tuo ant visko mestas šešėlis. Koks tikslas? Sujungti miesto švietimo įstaigas ir kad naujai gimnazijai vadovautų direktorė, dar vakar buvusi Gelvonų gimnazijos direktore. Kokios priemonės? „Gelvonų gimnazija geriausia“.

Reitingai

   Jau kuris laikas pavartau žurnalą „Reitingai“. Solidus, didelės apimties, du kartus per metus leidžiamas žurnalas. Leidėjas – VŠĮ „Žurnalistinių tyrimų ir konsultacijų grupė“, turintis didelę žurnalistų ir bendradarbių komandą. Šiemet jau šešti metai, kai žurnalas „Reitingai“ publikuoja gimnazijų vertinimo reitingus. Verta pastebėti, kad vienos gimnazijos mokinius atsirenka, o kitos nevykdo atrankos. Į „Neatrankinių“ gimnazijų vertinimo sąrašą įtraukiama virš 350 mokyklų. Lietuvoje yra 60 savivaldybių. Penkiuose Lietuvos didmiesčiuose yra daugiau nei šimtas gimnazijų. O kaip sekasi trims mūsų savivaldybės gimnazijoms?

   2020 metais Širvintų Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazija yra 50-oje vietoje, Musninkų Alfonso Petrulio gimnazija 126-oje vietoje, o Gelvonų gimnazija yra 350-oje vietoje. Bet gal tai atsitiktinumas? Kaip gimnazijoms sekėsi 2015 – 2019 metais? Širvintų LSG gimnazija – 134, 124, 59, 79 ir 61 vietos. Musninkų gimnazija – 148, 229, 214, 171 ir 268 vietos. Gelvonų gimnazija – 238, 342, 282, 315, 339 vietos.

Valstybiniai brandos egzaminai

   Mano manymu, pagrindinis gimnazijų tikslas yra kuo geriau paruošti mokinius Valstybiniams brandos egzaminams, o tuo pačiu gimnazistų, kuo geriau išlaikyti egzaminus. Nutariu panagrinėti, kaip gimnazijos atrodo vertinant 2020m. Valstybinių brandos egzaminų (VBE) rezultatus. Nacionalinės švietimo agentūros puslapyje yra 2020 metų dvylikos VBE rezultatai. Atsisiunčiu mokyklų rezultatus. 2019 metų rugpjūčio mėnesio tarybos posėdyje patvirtinome „Klasių ir mokinių skaičių 2019 – 2020 mokslo metams“. Kitų duomenų negaliu gauti, tai remiuosi šiais: ketvirtoje gimnazijos klasėje mokėsi: Širvintų LSG gimnazijoje – 77 mokiniai, Musninkų gimnazijoje – 18 ir Gelvonų – 15 mokinių.

   Iš atsisiųstų duomenų atrenku Širvintų rajono savivaldybės gimnazijų rezultatus, sudėlioju viską į lenteles. Visada yra dilema, kaip vertinti ir apibendrinti duomenis? O koks vertinimo tikslas? Klausimas vertybinis. Ar kreipti dėmesį į geriausius rezultatus, ar eskaluoti blogiausius?

Geriausias – blogiausias

   Yra viena būdas parodyti, kad „Gelvonų gimnazija geriausia“, o Širvintų LSG gimnazija blogiausia. Prašom. Širvintų LSG VBE egzaminų neišlaikė net 23 mokiniai, Musninkų – 6, o Gelvonuose nėra neišlaikiusių. Puiku. Ir aš žinau, kaip pasiekti dar geresnių rezultatų, kad neišlaikiusių būtų kuo mažiau. Tai uždrausti mokiniams laikyti egzaminus. Ir baigsis neišlaikymai. Štai jums šmaikštus pavyzdys:

  „Tarybos narys Vardenis Pavardenis niekada nenusikalba. Jis nieko nevertina, nieko nekritikuoja. Jis nebūna piktas. Jis neatskleidžia ir neviešina savo pažiūrų. Taip. Nes Vardenis Pavardenis tiesiog nesugeba suregzti rišlaus sakinio, o jau apie išbaigtą mintį nėra ką kalbėti. Jis tik gudriai šypsosi“.

  Tačiau yra ir kitas vertino būdas. Gimnazijos turi kuo geriau paruošti mokinius egzaminams. Niekas mokinių į gimnazijas varu nevaro. Kadangi gimnazijų aukščiausias tikslas yra paruošti mokinius VBE, tai visi gimnazistai turėtų tuos egzaminus laikyti. Tačiau taip nėra ir VBE laiko ne visi. Gal pasirengimo spragos, o gal baimė „apsijuokti“?

  Tenka girdėti nuomones, kodėl amerikiečiai taip linkę pradėti savo verslą. Todėl, kad jie bando. Visiškai nesvarbu, kad trisdešimt du kartus nepavyko. Bet svarbiausias yra tas trisdešimt trečias kartas, kai pavyko. Ir visi žmogų girs, kad jam pavyko. Bet būna ir taip: „Kursi verslą? Gerai pagalvok. O jeigu iš pirmo karto nepasiseks? Tik apsijuoksi…“.

VBE paruoštų mokinių ir VBE išlaikiusių mokinių santykis

   Taigi, mano manymu, vienas svarbesnių gimnazijų rodiklių yra VBE paruoštų mokinių ir VBE išlaikiusių mokinių santykis. Kitaip sakant, kiek procentų išlaikė. 2020 metų VBE Širvintų gimnazijų rezultatai tokie:

Lietuvių kalba ir literatūra

Širvintų LSG gimnazija. Paruošė 77, išlaikė 52. Tai 67,5 proc.

Musninkų gimnazija. Paruošė 18, išlaikė 11, tai 61,1 proc.

Gelvonų gimnazija. Paruošė 15, išlaikė 4, tai 26,6 proc.

Užsienio kalba (Anglų)

Širvintų LSG gimnazija. Paruošė 77, išlaikė 51. Tai 66,2 proc.

Musninkų gimnazija. Paruošė 18, išlaikė 12, tai 66,6 proc.

Gelvonų gimnazija. Paruošė 15, išlaikė 7, tai 46,6 proc.

Matematika

Širvintų LSG gimnazija. Paruošė 77, išlaikė 31. Tai 40,3 proc.

Musninkų gimnazija. Paruošė 18, išlaikė 3, tai 16,7 proc.

Gelvonų gimnazija. Paruošė 15, išlaikė 1, tai 6,66 proc.

Biologija

Širvintų LSG gimnazija. Paruošė 77, išlaikė 15. Tai 19,5 proc.

Musninkų gimnazija. Paruošė 18, išlaikė 3, tai 16,7 proc.

Gelvonų gimnazija. Paruošė 15, išlaikė 1, tai 6,66 proc.

Kitų dalykų VBE rezultatai irgi išlaiko tą pačią tendenciją.

Kiek paruoštų mokinių išlaikė egzaminus?

    Yra dar vienas vertinimas. Tai gimnazijos paruoštų mokinių skaičius ir bendras jų išlaikytų egzaminų skaičius. Tai leidžia suprasti, kiek vidutiniškai vienas gimnazistas išlaikė egzaminų. Kadangi laikiusiųjų yra mažiau, nei paruoštų, vadinasi, vidutinis išlaikytų egzaminų skaičius yra didesnis. Kuo daugiau vidutiniškai vienas gimnazijos mokinys išlaikė egzaminų, tuo geresni bendrieji gimnazijos darbo rezultatai.

Širvintų LSG gimnazija. Paruošė 77 mokinius, visi kartu išlaikė 216 egzaminų. Tai vidutiniškai 2,8 egzamino.

Musninkų gimnazija. Paruošė 18 mokinių, visi kartu išlaikė 39 egzaminus. Tai vidutiniškai 2,17 egzamino.

Gelvonų gimnazija. Paruošė 15 mokinius, visi kartu išlaikė 16 egzaminų. Tai vidutiniškai 1,06 egzamino.

   Yra ir kitų vertinimų, daugiau duomenų lentelėse. Bet kokiu atveju, šie vertinimai nėra noras pabrėžti, kas yra blogai. Tai tik noras atkreipti dėmesį, kviesti diskusijai ir sprendimų paieškai. Tai gal kaip tik noras parodyti, kas yra gerai ir, svarbiausia, kodėl yra gerai.

  Nieko blogo nenoriu pasakyti apie dar vakar buvusią Gelvonų gimnazijos direktorę. Iš jos kolegų girdėjau tik teigiamus atsiliepimus. Didžiausia nelaimė, tai švietimo politizavimas. Apie tai, manau, reikės parašyti netrukus. O dabar apie tai, kas geriausia.

Šimtukininkai

  Širvintų LSG gimnazija. Keturi gimnazistai VBE išlaikė šimtukais, vienos gimnazistės VBE rezultatai įvertinti net dviem šimtukais.

   Musninkų gimnazija. Vieno gimnazisto VBE rezultatai įvertinti šimtu balų.

   Geri gimnazijos rezultatai tai bendras ir sunkus darbas. Valstybės kontrolės atliktas auditas išskirtinį dėmesį skiria švietimo įstaigų vadovams. Gerų vadovų Lietuvoje labai trūksta. Todėl valstybė skiria didelį dėmesį jų paruošimui, mokymams ir kvalifikacijos kėlimui. Į vadovus reikia investuoti. Švietimo įstaigos vadyba visiškai skiriasi nuo verslo įmonės vadybos.

Vietoj epilogo

   Bet kai kur yra visiškai kitaip. Kai švietimo įstaigos rezultatai pakyla į dar niekada nebuvusias aukštumas, ateina mauras ir viską sunaikina. Šioje vietoje gimnazistams siūlau pagalvoti, kas ir kodėl iš tiesų vyksta savivaldybėje?

   O kas pas mus spręs Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų 2021-2025 metų tinklo pertvarkos plano likimą? Tai valdančiosios daugumos tarybos nariai „Aukso medalininkai“ ir „Šimtukininkai“, bei merė Živilė, „Aukso medalininkė“ ir „Tūkstantukininkė“.

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Širvintų rajono gimnazijų pasiekimai

  • 2021-01-20 at 14:30
    Permalink

    Ponas Zibalas yra ponas Zibalas ir šis mokytojas elgiasi, kaip nemokytojas. Apsaugok, viešpatie, nuo tokio mokytojo. Tokiems, kaip jis ir merė Živilė buvo stropi mokinė, tarybos posėdžiu metu dabar savo rankutę kilnoja. Vadinasi būk pasiturinčių vaikas, o tave palaikysiu, kai tik man nauda bus…Labai jau nekorektiška, nes elgiasi taip, kaip -“kieno vežime sėdžiu- to ir giesmelę giedu”…

  • 2021-01-19 at 19:31
    Permalink

    Dėkui, kad tyrinėjate ir dalinatės įžvalgomis

  • 2021-01-19 at 19:00
    Permalink

    Ačiū Virginijui. O ką veikia Švietimo komitetas ir p. Zibalas. Per daug metų neteko jo išgirsti kokia jo nuomonė švietimo reikalais.

Comments are closed.