Skubus vertimas – ką reikia žinoti?

   Susidūrėte su situacija, kai greitai reikia atlikti medicininį, teisinį ar kitos paskirties vertimą? Reikia skubiai išversti svarbų dokumentą iš lietuvių į prancūzų ar kitą kalbą, o patys su ta kalba neturite nieko bendro? Tokiu atveju padės profesionali vertėjų komanda, kuri gali pasiūlyti vertimą atlikti skubiai. Ką reikia žinoti apie skubius vertimus? 

Atsakingai pasirinkta vertimų įmonė 

  Jei manote, kad skubus vertimas nėra toks kokybiškas kaip įprastinis vertimas, tikrai klystate. Skubūs vertimai atliekami taip pat sąžiningai ir atsakingai kaip ir bet kurie kiti. Žinoma, tuo atveju, jei vertėjams svarbūs klientai. Dėl to, kad gauti patikimą paslaugą, svarbu tinkamai pasirinkti įmonę ir vertėjus, su kuriais ketinate bendradarbiauti. Kaip tą padaryti? Svarbu išsiaiškinti teikiamas paslaugas bei sritis, kuriose įmonė ar vertėjas specializuojasi, įvertinti patirtį, atkreipti dėmesį ar įmonė patikima ir legali, kaip bendrauja su klientais. Visuomet padės kitų patirtys, o tokią informaciją nesunku rasti internetinėje erdvėje. 

 Svarbu aiškiai nubrėžti lūkesčius

   Kalbant apie skubius vertimus, labai svarbūs keli momentai, kurie padės vertėjui darbą atlikti kuo geriau. Pirmiausia, skubiam vertimui būtina nurodyti aiškius lūkesčius, pageidavimus. Tinkamai paaiškinę ko tikitės išvengsite nesklandumų. Atminkite, kad vertėjas nėra visagalis, todėl būkite kuo konkretesni. Kitas momentas – teisingai sumaketuotas tekstas. Stenkitės, kad tekstas, kurį jums reikia išversti, būtų aiškus ir tvarkingai pateiktas. Padrikas tekstas vertėjui užims daugiau laiko, nes prieš tai jį teks redaguoti. Tad kiek galite, pasirūpinkite tuo patys – procesas bus sklandesnis ir vyks sparčiau. 

Neverta tikėtis neįmanomo

   Skubūs vertimai yra tarsi dar viena atskira vertimų sritis, tačiau labai svarbu šioje situacijoje, kai prireikia teksto vertimo skubiai, išlikti protingiems ir adekvatiems. Ne visi variantai gali būti įvykdomi taip, kaip tikitės. Jei tekstas labai didelės apimties, mažai šansų, kad gausite vertimą per kelias valandas ar parą net pasitelkus visą specialistų komandą. Protingai nustatykite lūkesčius, atsakingai pasirinkite specialistus ir džiaukitės kokybiškais rezultatais!

Nuo ko priklauso kaina?

   Turėtų būti savaime suprantama, kad už skubaus vertimo paslaugą teks sumokėti kiek daugiau nei už tokį vertimą, kuris atliekamas įprastai. Vykdydami skubų vertimą vertėjai turi dirbti itin efektyviai, kaip galima tinkamai išnaudodami savo laiką arba skirti jo papildomai, be to, neretai dėl skubaus vertimo į šalį tenka atidėti kitus darbus. Paslaugos kainą lemia tai, kaip skubiai vertimo reikia, kokia jo apimtis bei sudėtingumas. Apytiksles kainas reikėtų aptarti su pasirinktu vertimo biuru ar laisvai samdomu vertėju, nes kiekvienoje įmonėje jos gali svyruoti. 

Užsakymas ŠS Nr. 21-11-01