Vasario 11-ąją kviečiama padėkoti skubiosios pagalbos tarnybų darbuotojams

  Vasario 11-ąją minima Europos skubios pagalbos numerio 112 diena. Šia proga visuomenei paprastai primenama apie telefono numerį 112 ir galimybę juo išsikviesti skubiosios pagalbos tarnybas: policiją, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir greitąją medicinos pagalbą.

    Šiemet Europos skubios pagalbos numerio asociacija (EENA) kviečia visus europiečius dalyvauti tarptautinėje akcijoje, skirtoje padėkoti skubiosios pagalbos tarnybų darbuotojams.

   Akcijos sumanytojų teigimu, jau visus metus gyvename ypatingomis sąlygomis – suvaržyti pandemijos ir bandydami įveikti koronavirusą. Šioje kovoje nemažas vaidmuo tenka visoms specialiosioms tarnyboms. Su neeiliniais iššūkiais susiduria ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, ir policininkai, ir ugniagesiai gelbėtojai. Ekstremalioji situacija paveikė ir skubiosios pagalbos skambučių centrų darbą.

   Geriausias metas padėkoti visoms tarnyboms kartu – tai vasario 11-oji, nes numeris 112 vienija visas skubiosios pagalbos tarnybas.

   Todėl vasario 11-ąją dieną eiliniai piliečiai ir skubiosios pagalbos tarnybų darbuotojai kviečiami socialiniuose tinkluose dalintis trumpomis istorijomis apie suteiktą pagalbą, skubiosios pagalbos tarnybų darbą ar tiesiog padėkos žodžiais ir žymėti juos grotažymėmis #112Day2021 bei #thankyouchain.

   Daugiau informacijos apie akciją galima rasti Europos skubios pagalbos numerio asociacijos svetainėje https://eena.org/112-day-2021

   Europos skubios pagalbos numerio asociacija yra nevyriausybinė organizacija, siekianti didinti žmonių saugumą ir gerinti pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms. Ji vienija ne tik skubiosios pagalbos tarnybų atstovus, bet ir įrangos gamintojus, tyrėjus, valdžios institucijų atstovus – visus, besirūpinančius visuomenės saugumu. Kasmet yra rengiamos konferencijos, susitikimai ir seminarai, kurių metu dalijamasi gerąja patirtimi, novatoriškomis idėjomis ir praktikomis, inicijuojami įvairūs tarptautiniai projektai. Organizacijos būstinė yra Briuselyje.

  Bendrasis pagalbos centras aktyviai bendradarbiauja su Europos skubios pagalbos numerio asociacija ir remia jos iniciatyvą padėkoti skubiosios pagalbos tarnybų darbuotojams.

   Naudodamasis proga Bendrasis pagalbos centras taip pat nori priminti Lietuvos žmonėms, kad numeris 112 yra skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeris, kuriuo galima pranešti apie teisės pažeidimą, staiga iškilusią grėsmę gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir pagalbos tarnyboms – policijai, priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, greitajai medicinos pagalbai ar aplinkosaugos pajėgoms – išsikviesti. Jis veikia ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

 Vilma Juozevičiūtė, Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams