Gyventojai turi teisę teikti  pastabas ir pasiūlymus dėl biudžeto projekto

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Visos savivaldybės vasario mėnesio Tarybų posėdžiuose tvirtina naujų metų biudžetos. Savivaldybės prieš tai skelbia jų projektus ir kviečia savo savivaldybių gyventojus juos svarsrtyti ir teikti siūlymus. Širvintose prie svarbių naujienų skelbiamos svarbesnės naujienos už rajono biudžeto projektą (žiūrėkite ekrano nuotraukas po tekstu).

   Po paskelbtu tarybos sprendimo projektu parašyta: “pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei nuo 2021-02-15 iki 2021-02-25”.  Tačiau peržiūrėjus visą tinklapį kvietimas svarstyti projektą nerastas arba gerai paslėptas.

   Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 304 straipsnis skelbia: “Savivaldybės administracijos direktorius, parengęs biudžeto projektą, sudaro sąlygas jį svarstyti Savivaldybės gyventojams, paskelbiant biudžeto projektą Savivaldybės interneto svetainėje. Informacija, kad parengtas biudžeto projektas bei galimybės su juo susipažinti Savivaldybės interneto svetainėje paskelbiama vietinėje spaudoje. Susipažinimui ir siūlymų teikimui skiriama ne mažiau kaip 10 kalendorinių dienų. Savivaldybės gyventojai ar juridiniai asmenys šiuo laikotarpiu gali teikti pastabas ir pasiūlymus dėl biudžeto projekto Savivaldybės administracijai raštu arba elektroniniu paštu savivaldybe@sirvintos.lt.”

   Klausimas, kaip teikti siūlymus ne mažiau 10 dienų, jei nuo tarybos sprendimo projekto paskelbimo  praėjus dešimčiai dienų jau bus Tarybos posėdis? Kas ir kada siūlymus nagrinės?

     Tiems, kas domisi – projektas čia (nepatingėkite atsiversti priedų, o jų net septyni) :

https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAP/59f4ff906f7411eb9fc9c3970976dfa1

14 thoughts on “Gyventojai turi teisę teikti  pastabas ir pasiūlymus dėl biudžeto projekto

  • 2021-02-18 at 22:01
    Permalink

    Atsižvelgiant į šiandien esančią sunkią padėtį būtų labai protinga skirti lėšų gyventojus paremti finansiškai. Labai būtų gražus žingsnis iš Živilės Pinskuvienės pusės. Lėšos, kurios skirtos prabangai,
    geriau atitektų žmogui, kurio iš tikrųjų sunki padėtis.
    Nors kartą per šešis metus prie valstybės gyventojams remiamų pajamų papildomai prisidėtų ir rajono valdžia.
    Bet man atrodo, kad laukti iš Živilės Pinskuvienės tokios pagalbos gyventojams, tokio gražaus elgesio, tai tas pats, kaip žmogui sulaukti antros jaunystės.

  • 2021-02-18 at 09:48
    Permalink

    Savivaldybės gyventojai turi tik vieną artimiausią pareigą: teisingai prabalsuoti 2023 metų žiemą vyksiančiuose rinkimuose bei pritarti dabartinei gyvenimo savivaldybės teritorijoje tėkmei

  • 2021-02-17 at 18:18
    Permalink

    Turėtume ne laukti ką nuspręs ŽP dėl darželio, o mėginti ŽP ketinimams užbėgti už akių savo reikmėms panaudoti darželį (jei iš tikrųjų tokie planai egzistuoja). Todėl reikia veikti vikriai ir agresyviai. Geriau rinktis mažesnę blogybę iš dviejų, negu rinktis iš vieno ŽP pasiūlyto varianto. Idealiu atveju, jei opozicijos/visuomenės pasiūlymas dėl darželio būtų toks stiprus, kad susilauktų plataus pritarimo visuomenėje, tai gali būti, kad ŽP net atsisakytų visos mokyklų reformos idėjos, nes darželio savo planams nebetektų (tiesa, tam laiko beveik nėra). Jeigu ne dabar tą daryti, tai bent po 25 d., kai bus aiškus galutinis sprendimas dėl mokyklų sujungimo.

  • 2021-02-17 at 17:48
    Permalink

    Saulutės pastato paskirtis nurodyta pavadinime, tai vaikų darželis. Nieko čia geriau nesugalvosi. Dar prieš kelis metus vietos valdžia rypavo, kad trūksta vietų darželiuose, o dabar mano, kad reikia vaikus sugrūsti į vieną pastatą. Melas ir manipuliacijos informacija yra šios valdžios vizitinė kortelė. Kažką siūlyti dėl šio pastato, reiškia pritarti šiam nelogiškam, kenkėjiškam sandoriui.

  • 2021-02-17 at 16:15
    Permalink

    Visa bėda, kad pažeidėjus teisinate, o pažeidimus fiksuojančius vadinate intrigantais.

  • 2021-02-17 at 13:55
    Permalink

    “Patikėkit, reikia būti mazochistu, kad vėl ir vėl liptum ant to grėblio”

    Ką gi, žinosime. Kitą kartą balsuosime už tuos, kurie nepavargę

  • 2021-02-17 at 12:47
    Permalink

    Mano manymu, kad yra trys biudžeto projektai: vienas , kuriame lėšų panaudojimas ir paskirtis smulkiai išvardinta savivaldybėje, pagal kurį bus vedama apskaita. Tokio projekto nevalia matyti rajono gyventojams. Antras variantas išdalintas Tarybos nariams, o trečias (sustambintas) pateiktas gyventojų pasiūlymams.
    Kodėl tiek mažai lėšų skirta seniūnijoms? Matomai kaimui nieko nereikia. O sveikatos įstaigoms (Širvintų PSPC, VŠĮ ligoninė) išvis nieko nenumatyta?
    O kai rašo, kad turime, sporto, meno, kultūros centrus, tai labai gerai. Bet buvo galima ir daugiau padaryti, nes nemažai lėšų panaudota prabangai, taip pat pagal teismų sprendimus išmokėtoms išmokoms, baudoms dėl įstatymų nesilaikymo, teismo išlaidoms ir pan.
    O biudžete pinigų yra, trūksta tik paskaičiavimų ir racionalaus panaudojimo.

  • 2021-02-17 at 12:36
    Permalink

    o gal vertėtų kreiptis į 15 min tyrimų komandą?

  • 2021-02-17 at 11:28
    Permalink

    Nėra jokių konkretumų biudžeto projekte. Pagal programas nurodytos bendros sumos ir t. sk. darbo užmokestis. Kokie pasiūlymai gali būti, jeigu nenurodyta išlaidų tikslinė paskirtis. Ilgalaikiam turtui įsigyti skirta virš 1 mln. Eur. Koks turtas bus įsigytas neaišku.
    Visi konkretūs skaičiai Pinskuvienės nuo gyventojų paslėpti.

  • 2021-02-17 at 11:21
    Permalink

    Tai juk ir parašyta. Paskelbtas pats projektas. Bet gyventojams kvietimo svarstyti ir adreso, kur teikti siūlymus – NĖRA. Kaip nėra ir paaiškinimų

  • 2021-02-17 at 11:18
    Permalink

    2021 m. biudžeto projektas paskelbtas svetainėje http://www.sirvintos.lt. Tačiau reikia pastebėti, kad projekto prieduose nėra jokios informacijos apie išlaidų tikslinę paskirtį. Pagal programas skelbiamos bendros išlaidų sumos ir t. sk. kiek sudaro išlaidos darbo užmokesčiui. Visa kita informacija nuo rajono gyventojų slepiama. Ilgalaikio turto įsigijimui skirta virš 1 mln. Eur. Kas bus įsigyta neaišku.
    Kaip pavyzdį galite pasižiūrėti Ukmergės rajono biudžeto projektą. Tiesiog nuostabu, viskas aišku Kiek ir kokiam tikslui skirta lėšų. Živilė Pinskuvienė sugeba tik sudėlioti bendras sumas pagal programas. O panaudojimas matomai bus pagal sapną ir kiek norės pasipuikuoti, pasirodyti.
    Kaip ilgai Pinskuvienė apgaudinės rajono gyventojus? Pasirodo visa aktuali informacija slepiama.
    Kur kreiptis, norint sužinoti tikslią informaciją? Gal į TV pagalbą. Ten dirba profesionalūs žurnalistai su kuriais galima pakalbėti įvairiomis temomis ir sugeba pagelbėti žmonėms.
    Kodėl nepatalpinamas 2021 m. biudžeto projektas laikraštyje Širvintų kraštas? Vietoje banalių straipsnių ir savo nuotraukų.

  • 2021-02-17 at 10:31
    Permalink

    Nereikia stengtis dėl darželio. Ten seniai viskas sugalvota. O kad negali atsakyti, tai tik dar labiau skatina spėjimus dėl negražių dalykų

  • 2021-02-17 at 10:29
    Permalink

    Noriu tik priminti. Ar pamenate, kaip prieš metus viešai buvo išsityčiota iš opozicijos siūlymų biudžetui? O kitų siūlymų patyčias pamenate? Patikėkit, reikia būti mazochistu, kad vėl ir vėl liptum ant to grėblio

  • 2021-02-17 at 10:23
    Permalink

    Žinau, kad kritika ir net patarimai opozicijai lygiai taip pat nepatinka, kaip valdantiesiems. Bet paskutinį kartą porą žodžių dar parašysiu, nes į temą.

    Nebėkite visą laiką paskui nuvažiuojantį ŽP komandos traukinį. Atvirkščiai, varykite traukinį pirmi ir palikite ŽP uodegoje bėgti iš paskos. Aišku, jei rimtai mąstote po 2 metų gauti savivaldybės tarybos daugumą. Kurkite projektus, pasiūlymus geresnius nei kuria ŽP komanda. Vien kritikuoti ir stabdyti ŽP veiksmus, nepasiūlant nieko geriau vietoje to, per maža ir nekonstruktyvu.

    Konkretus pavyzdys. Per vaizdo konferencijas ŽP niekaip negalėjo visuomenei pasakyti kam gali būti panaudotas atlaisvintas “Saulutės” pastatas. Tai padėkite jai sugalvoti! Pasiūlykite “Saulutės” panaudojimo projektą tokį, kad visuomenė ir savivaldybės taryba niekaip negalėtų pasakyti “Ne”. Tai galėtų būti kompensacija jaunimui už prarastą mokyklą ir įneštų į Širvintų miestelį naujų galimybių. Pamąstome visi garsiai: sporto centrą jau turime, kultūros centrą irgi, meno centrą taip pat, vaikų centrą irgi, todėl tai galėtų būti…

Comments are closed.