Mokyklų tinklas ar savivalės voratinklis?

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

   Gimnazistai turi žinoti savo didvyrius. Iš jų galima mokytis. Mokytis, kaip nekartoti jų nuklydimų. O šiaip visai smagi istorija.

   Pernai metų Valstybinio lietuvių kalbos egzamino samprotaujamojo rašinio temos buvo tokios: „Kur yra riba tarp pokšto ir patyčių“. Rekomenduojami autoriai – Jurgis Savickis ir Marius Ivaškevičius. „Ar menas gali paveikti tikrovę?“ Rekomenduojami autoriai – Maironis ir Vincas Mykolaitis-Putinas.

   Aš labai nustebčiau, jeigu šiems metams nebūtų laikmečio padiktuotų temų. Pavyzdžiui: „Kur yra riba tarp savivaldos ir patyčių“. Rekomenduojamos autorės – Živilė ir Ingrida. „Ar vienas lauke karys gali paveikti tikrovę?“ Rekomenduojami autoriai – Kenkėjas, Skundikas ir Stabdis.

Rytojaus savivaldybės tarybos posėdyje nedalyvausiu. Buvau ir lieku su tais, kurie pasirašė peticijas.

  Skaičiau gal dešimt kartų savivaldybės tarybos sprendimo projektą “Dėl Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2025 metų bendrojo plano patvirtinimo” ir jo neatsiejamą dalį patį dešimties puslapių planą. Puikūs tekstai “Teksto nesuvokimo” egzaminui.

  Įsivaizduokite tą naują Gimnaziją. Pamokos vyksta rūbinėje, valgykloje, sporto salės persirengimo kambariuose. Ir tiems, kuriems pasiseka, pamoka vyksta kabinete, širma padalintame į dvi dalis. Vienoje pusėje prie langų – matematika. Kitoje prie sienos – “Teksto nesuvokimo pamoka”. Mokomasi, kaip parašyti taip, kad niekas nesuprastų. Mokytojas Romas su mokiniais nagrinėja švietimo skyriaus veikalą “Savivaldos švietimo voratinkliai”. Tekstas chrestomatinis.

Šiandien baigiau rašyti raštą ir jau išsiunčiau. Prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei, Vidaus reikalų ministerijai, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Vyriausybės atstovui Vilniaus ir Alytaus apskrityse. Laukiau, kantriai laukiau, kol visas šis cirkas prieis finišo tiesiąją. Paprašiau Seimo ir Vyriausybės pradėti tyrimą, o jeigu pasirodys reikalinga, pradėti net ir ikiteisminį tyrimą.

  “Širvintų pradinėje mokykloje mokosi 335 mokiniai (50 tuščių mokymosi vietų), Širvintų „Atžalyno“ progimnazijoje mokosi 333 mokiniai (57 tuščios mokymosi vietos) ir Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje – 324 mokiniai (66 tuščios mokymosi vietos)”.

  Vadinasi “Atžalyne” 57 tuščios mokymosi vietos, Širvintų LSG gimnazijoje 66 tuščios mokymosi vietos.

  Čia pat sužinome, kad mokiniai mokysis PASTATUOSE: “pradinio ugdymo 407 mokiniai viename pastate, kitame pastate 5 – 12 klasių 678 mokiniai”

  Nesuvoksite iš pirmo karto: “Nedidelis mokinių skaičius pastatuose nesudarytų jokių kliūčių ir toliau pedagogams ir mokiniams kurti jaukią mokymosi aplinką”

  Jeigu sunku nesuprasti, papildoma užduotis: “Širvintų rajono savivaldybei turėti vieną keturmetę gimnaziją, kurioje kokybišką vidurinį išsilavinimą galėtų įgyti visos savivaldybės mokiniai, kaip kad nurodo ministerija, būtų netikslinga, nes daugumai mokinių tektų kiekvieną dieną važiuoti (į vieną pusę) daugiau nei 25 km.”

  Kitaip pasakius, trejetukininkai visada taip elgiasi. Jie sudeda kriaušes su obuoliais ir gauna mokinius. Mokinius padalina iš kvadratų ir gauna kilometrus į vieną pusę.

  Šiandien baigiau rašyti raštą ir jau išsiunčiau. Prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei, Vidaus reikalų ministerijai, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Vyriausybės atstovui Vilniaus ir Alytaus apskrityse. Laukiau, kantriai laukiau, kol visas šis cirkas prieis finišo tiesiąją. Paprašiau Seimo ir Vyriausybės pradėti tyrimą, o jeigu pasirodys reikalinga, pradėti net ir ikiteisminį tyrimą. Kai vyksta tyrimas, žmonės deda parašus, ir pažada, kad sakys tik tiesą, o ne, pusiau tiesą, iš dalies tiesą, šiek tiek tiesą. Tyrimas dar nereiškia, kad kas nors jau kaltas. Tiesiog tai rimtas visų aplinkybių aiškinimasis. O aš manau, kad išsiaiškinti tikrai yra ką. Kreipimesi išdėsčiau visą įvykių chronologiją, beveik “pirštu parodžiau” kur ir kas… Užsiminiau, ką klausti ir ko klausti. Bet viskam savas laikas. O mes juk ir laukiam, kad LAIKAS mums būtų pagaliau SAVAS IR MIELAS.

  Rytojaus savivaldybės tarybos posėdyje nedalyvausiu. Buvau ir lieku su tais, kurie pasirašė peticijas.

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

22 thoughts on “Mokyklų tinklas ar savivalės voratinklis?

  • 2021-02-25 at 21:21
    Permalink

    Nėra video, o taip norėtųsi pamatyti, kad ponia kitus pertraukinėja. Ir tas gariūnų bobos pašiepinėjimas- tas mūsų Virgutis. Dabar vienintelė viltis, jeigu Neringa turi įrašą pasidariusi.

  • 2021-02-25 at 21:00
    Permalink

    Kur galima pažiūrėti video šios dienos posėdžio? Įkelkite prašau nuoradą. Ačiū

  • 2021-02-25 at 19:38
    Permalink

    Klystate, nes neteisingai suprantate tuščias vietas mokykloje. Pvz.: 8 klasėje gali mokytis 30 mokinių. Mokykloje yra 4 aštuntokų klasės, kuriose mokosi po 25 mokinius, vadinasi kiekvienoje klasėje yra po 5 laisvas vietas ir t.t. Tai ne kabinetai! Jų mokyklose yra daugiau, bet jie neskaičiuojami, kaip tuščios vietos.

  • 2021-02-25 at 19:32
    Permalink

    Širvintas tvarko vilnietė. Ir tinka? Tyli visi. Bijo, kad susidoros? Jūs esate jėga ir valdžia. Nebijokit- įkvėpkit gaivaus pavasarėjančio oro. Laiku nepadaryti sprendimai atsisuka pavėluotais prabudimais.

  • 2021-02-25 at 18:38
    Permalink

    Žiūrint posėdį pasidarė gėda gyventi tokioje savivaldybėje, tarpe tokių valdančiųjų. Gėda už jus, gėda už tolygų rankų kilnojimą ir nežinojimą apie ką yra diskutuojama. Dar labiau gėda ir juokinga už tokį ,,mandagų” mikrofono išjungimą, bekalbant žmogui. Manau, tam tikros instancijos turėtų pasidomėti kokiu būdu vyksta tarybos posėdžiai. P.s tarybos posėdis iš youtube platformos buvo tuoj pat pašalintas, na ir viskas aišku kodėl. 🙂

  • 2021-02-25 at 15:27
    Permalink

    Nėra žiauresnės konkurencijos kaip tarp partijos skyriaus narių ir tarp opozicijos narių.

  • 2021-02-25 at 14:14
    Permalink

    Autorius yra vienintelis konkrečios partijos, savivaldybės taryboje turinčios vieną vietą, atstovas. Deja matome visų kitų partijų, turinčių skyrius Širvintų savivaldybės teritorijoje, visišką politinę eroziją švietimo srityje. Mūsų savivaldybėje šią minutę nematau daugiau Vyriausybės programą palaikančių politikų (t.y., ignoruojančių Švietimo …… ministerijos poziciją).

  • 2021-02-25 at 13:58
    Permalink

    Visiškai nesuprantu šio “politiko”, ką jis nori parodyti nedalyvaudamas posėdyje, o rašinėdamas rašinėlius ir komentarus? Ne visus tarybos posėdžius stebėjau, bet tuos , kuriuos stebėjau šis politikas prasėdėjo tylėdamas ir viešai nepasisakė nei vienu klausimu. Ar savo sprendimus jis derina su rajono konservatoriais, pas juos yra patyrusių politikų, kurie turėtų patarti, kaip elgtis šioje situacijoje. Jau kartą esu minėjęs, politikas atstovauja šalyje valdančiąją konservatorių partiją, kuri tikrai turi įrankių, šią griovimo situaciją rajone sustabdyti. Manau kad tarybos posėdžio dieną išsiųsti raštai jau nieko nepadės. Nors tai bent konkretus veiksmas. Bet vėlgi toks raštas turėtų būti ne vieno politiko pasirašytas, o bendras rajono opozicinių partijų pareiškimas.

  • 2021-02-25 at 13:00
    Permalink

    Ar jūs iš tiesų nesuprantat, ar tik apsimetat? Kokius klausimus besvarstytų, t.t. ir biudžetą, bus taip, kaip “reikia”, ir nei vieno opozicijos nario nuomonė nieko nelems. Juk tų rankų kilnotojų yra 15!!! Kokie 5-6 iš jų gal ir supranta, apie ką vienas ar kitas sprendimas, kitiems ten per daug nepažįstamų žodžių ir terminų, tad svarbu nepavėluoti pakelti ranką. Tamsų bandymas apeliuoti į tai, kad opozicijos nariui nerūpi…man panašu į komandos vykdymą.

  • 2021-02-25 at 12:55
    Permalink

    Iš to begalinio rūpesčio žmonėmis, tarybos posėdžio darbotvarkės SUDARYTOJA, parodė tikrąją švietimo vietą vertybių sąraše. PRIEŠPASKUTINĖ. Darbotvarkėje 37 klausinai.

    36. Dėl Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo
    pertvarkos 2021–2025 metų bendrojo plano patvirtinimo.
    Pranešėja – Rasa Kralikevičienė, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja

  • 2021-02-25 at 12:21
    Permalink

    taip is iseina , kad tamstai rasytojui nerupi kiti aktualus rajonui klausimus, kas tas biudzetas, nieko tokio, principai ima virsu…

  • 2021-02-25 at 11:50
    Permalink

    Žurnalistas Edmundas Jakilaitis sako – Rusija bunda .
    Gal ši banga ateis iki mūsų .

  • 2021-02-25 at 11:32
    Permalink

    Tarybos sprendimus nubalsuoja 15 tarybos narių, kurie vieninteliai vykdo “savo pareigas”. Kodėl taip susijaudinote?

  • 2021-02-25 at 10:38
    Permalink

    Bus transliuojama viešai? Norim nuirodos

  • 2021-02-25 at 09:31
    Permalink

    Virginijui Ar bus nagrinejamas tik svietimo klausimas kad nedalyvausite posedyje. Tai gal atsistatydinkite kaip tarybos narys jei nevykdote savo pareigu ar jas suprantate kaip nedalyvavima

  • 2021-02-25 at 08:43
    Permalink

    Nusiteikite puolimui. Tai neišvengiama.

  • 2021-02-25 at 08:40
    Permalink

    Dėkojame už palaikymą. Mūsų ir mūsų vaikų

  • 2021-02-25 at 08:32
    Permalink

    Laišku informavau Širvintų rajono savivaldybės merę Živilę Pinskuvienę:

    Laba diena.

    Nesutikdamas su tuo, kaip buvo ruošiamas, viešinamas, pristatomas, aptariamas su visuomene “ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ TINKLO PERTVARKOS 2021–2025 METŲ BENDRASIS PLANAS”, ir nesutikdamas su jo turiniu ir tikslingumu iš esmės, taip pat, palaikydamas peticijas pasirašiusius žmones, ir iš dalies sutikdamas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išsakyta nuomone, 2021 metų vasario 25 dienos posėdyje nedalyvausiu.

    Pagarbiai
    Virginijus Sarpauskas
    Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

  • 2021-02-24 at 22:57
    Permalink

    Šaunuolė. Palaikom ir tikim.

  • 2021-02-24 at 22:22
    Permalink

    Žvelgiu į šią istoriją ir nesuprantu vieno: nejaugi gimnazijos mokytojai nesupranta, kad jie yra prijungiami prie “Atžalyno” bei taps paklusniais svečiais iki pat pensijos.

  • 2021-02-24 at 22:12
    Permalink

    Balsavau už rinkiminį komitetą ir labai to gailiuosi.

Comments are closed.