Kišeninė savivaldybės jaunimo erdvė

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

  Ir dar kartą. Po to, kai Širvintų Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazijos gimnazistų peticija surinko 187 parašus, kai peticija, organizuota internete, surinko 198 parašus ir Širvintų Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazijos bendruomenės peticija surinko 536 parašus, ir jie visi kartu sudėjus nukeliavo į savivaldybės šiukšlių dėžę… Įtempto siužeto veiksmas vystėsi toliau…

  2021m. vasario 25 dieną, ne visiems pagalvojus apie nusišalinimą, 14 „kišeninių“ balsų „UŽ“, priimamas Širvintų rajono savivaldybės tarybos sprendimas: „Dėl Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2025 metų bendrojo plano patvirtinimo“.

2021m. kovo 12 dieną, 14 valandą, pirmu darbotvarkės klausimu,  ne visiems pagalvojus apie nusišalinimą, 14 „kišeninių“ balsų „UŽ“, priimamas Širvintų rajono savivaldybės tarybos sprendimas: „Dėl sutikimo reorganizuoti Širvintų pradinę mokyklą, Širvintų „Atžalyno“ progimnaziją, Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją“.

   2021m. kovo 12 dieną, 15 valandą, Širvintų rajono savivaldybė, mananti, kad jau visi nesutikimai palaužti, skelbia:

Kaip vadinsime Širvintų miesto gimnaziją?

Širvintų r. savivaldybės tarybai priėmus sprendimą sutikti reorganizuoti Širvintų pradinę mokyklą, Širvintų „Atžalyno“ progimnaziją ir Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją,

kviečiame visą Širvintų švietimo bendruomenę: mokytojus, mokinius, jų tėvus siūlyti pavadinimą nuo 2021–2022 mokslo metų pradžios veiklą pradėsiančiai Širvintų miesto gimnazijai.

Pavadinimą išrinksite Jūs – širvintiškiai

2021m. balandžio 9 dieną, 16.33 valandą, išskirtinai Širvintų rajono savivaldybės socialinio tinklo Facebook paskyroje, atsiranda skelbimas:

⁉️Gimnazija ir uniforma – neatsiejami dalykai?!

Jei Širvintose iki šiol uniformas mielai dėvėjo tik jaunesnio amžiaus mokiniai, tai nuo rugsėjo 1 d. startavus vienai ugdymo įstaigai, sieksime, kad uniforma taptų kiekvieno gimnazisto kasdienybe.

❓ Kas gali geriau žinoti ir suprasti jaunimo poreikius, jei ne pats jaunimas?

✔️ Būtent todėl šiandien Atviros jaunimo erdvės deleguotos 8-11 klasių moksleivės dalyvavo uniformų pavyzdžių pristatyme. Jos ne tik apžiūrėjo, bet ir matavosi, derino spalvas bei teikė savo pasiūlymus būsimai uniformai.

✔️ Numatoma, kad uniforma galės būti trijų, Širvintų r. herbe dominuojančių, spalvų – mėlynos, raudonos, baltos (pilkos). Išrinkus gimnazijos pavadinimą, bus kuriama emblema, kuri taip pat taps uniformos svarbiu akcentu. Galimų uniformų komplektų pavyzdžiai bus pateikti ir pristatyti gimnazijos bendruomenei.

✔️Vyresnių klasių gimnazistams (5–12) bus siūlomi ir laisvalaikio tipo (džemperiai, džinsai, bridžai), ir dalykinio stiliaus (kelnės, sijonai, švarkai) apranga. Mažiesiems pradinukams išliks sarafanų, kelnių, švarkelių bei džemperiukų apranga.

✔️Naujosios uniformos turėtų derėti ir su dabar esančiomis, todėl pereinamuoju laikotarpiu, kol išaugs ar sudėvės, mokiniai galės vilkėti jau turimą aprangą.

✔️Taip pat svarstoma galimybė pasiūlyti naujosios gimnazijos atributika apipavidalintos aprangos ir mokytojams. Pasak moksleivių, jei mokytojai dėvėtų uniformas, mokiniams tai tikrai būtų pavyzdys ir didesnė motyvacija patiems kasdien ją rengtis.

   Girdi, Karlai, ar tu ką nors supranti: „Atviros jaunimo erdvės deleguotos 8-11 klasių moksleivės dalyvavo…“. Aš tai nieko nesuprantu. O kai nesuprantu, Karlai, aš ilgai ir kantriai aiškinuosi. Tai kas yra ta “Atvira jaunimo erdvė”?

  2018m. rugsėjo 6 dieną, visai Lietuvai ir Širvintų rajonui gyvenant vietos savivaldos rinkimų nuotaikomis, „duris atvėrė Širvintų sporto centro atviroji jaunimo erdvė“…“kurioje jaunimas gali turiningai leisti laisvalaikį, realizuoti savo idėjas, užmegzti naujų pažinčių ratą. Čia organizuojami renginiai, konkursai, žaidimų turnyrai, karaokė ir kino vakarai. Yra sėdmaišių / poilsio zona, biliardo, futbolo stalo teniso ir ledo ritulio stalai. Pagal poreikį organizuojami seminarai, koncertai, diskusijos, stovyklos erdvėje ir už jos ribų vadovaujantis mobilaus darbo principu. Atvira jaunimo erdvė tai saugi bei atvira vieta prasmingam laisvalaikio praleidimui, skirta visiems jauniems žmonėms nepriklausomai nuo jų socialinės padėties nuo 14 iki 29 m.

   Širvintų atviros jaunimo erdvės užimtumo specialistas –  Agnė Lazarevičiūtė. Kuri yra:

2018.03.01. Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės komandą papildė dar vienas jaunas, išsilavinęs, aktyvus žmogus. Visuomeninės konsultantės ryšiams su užsienio lietuvių bendruomenėmis ir organizacijomis pareigas pradėjo eiti Agnė Lazarevičiūtė. Kazimiero Simonavičiaus universitete, pabaigusi  studijų programą „Kūrybinės ir kultūrinės industrijos“ ir įgijusi bakalauro laipsnį, mergina dalyvavo įvairiuose projektuose, aktyviai veikė studentų atstovybėje, savanoriavo“.

  Girdi, Karlai, ar tau neatrodo, kad „kišeninė“ konsultantė, vadovauja „kišeninei“ jaunimo erdvei?

  Atviros jaunimo erdvės logotipas, nepatikėsite, suspaustas kumštis. Niekur neteko matyti, kad kas nors ką nors paglostytų suspaustu kumščiu, ar žmonės sveikintų vienas kitą… Šiaip, tai, suspaustas kumštis yra agresijos ir agresyvios kovos simbolis, daržai naudojamas visokių revoliucionierių. Ir atviros jaunimo erdvės aprašyme nėra nei žodžio apie kokius nors įgaliojimus, įpareigojimus kam nors atstovauti. O ką rastume įstatymuose?

   Lietuvos Respublikos švietimo įstatymas

2 straipsnis. Pagrindinės šio įstatymo sąvokos

  1. Mokyklos bendruomenė – mokyklos mokytojai, mokiniai, jų tėvai (globėjai, rūpintojai) ir kiti asmenys, vienijami mokymo santykių ir bendrų švietimo tikslų.

60 straipsnis. Mokyklos savivalda

  1. Mokyklos taryba – aukščiausioji mokyklos savivaldos institucija, sudaryta iš mokinių, mokytojų, tėvų (globėjų, rūpintojų) ir vietos bendruomenės atstovų. Už savo veiklą mokyklos taryba atsiskaito ją rinkusiems mokyklos bendruomenės nariams.
  2. Mokykloje veikia ir kitos mokyklos savivaldos institucijos (mokytojų, mokinių, tėvų (globėjų, rūpintojų) mokyklos nuostatuose (įstatuose) nustatyta tvarka.

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokinių savivalda

Pirmininkas: Lukas Voveris

Širvintų r. Gelvonų gimnazijos mokinių savivalda

Pirmininkė: Skaistė Maleckaitė

Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokinių savivalda

Pirmininkas: Linas Paulauskas

Širvintų Atžalyno progimnazijos mokinių savivalda

Pirmininkė: Palmira Šešelgytė

  Taigi, Karlai, kai visų peticijų parašai guli šiukšlių dėžėje, kai aukščiausios mokyklų savivaldos institucijos – mokyklų tarybos bei mokinių tarybos „tyliai kamputyje rūko“, kumštį tvirtai iškėlusi į priekį eina „Kišeninė savivaldybės jaunimo erdvė“.

   Aš nesu prieš mokyklines uniformas, nors jos sulaukia nemažai kritikos. Kol pas mus kuklumo, saikingumo, takto ir skonio jausmai gležnais lapeliais stiebiasi į viršų, mokyklinės uniformos atlieka ir socialinės atskirties mažinimo funkciją. Bet kokiu atveju, mokinių apranga yra išskirtinai mokyklos bendruomenės, mokyklos savivaldos vidaus reikalas.

    Buldozeriu stumiamas mokyklos pavadinimo rinkimas ir uniformų parinkimas yra ne kas kita, tik kaip siunčiama žinutė, kad viskas jau nuspręsta ir nieko jau nepakeisime. Nenoriu nurodinėti, bet visi, kurie nuosekliai laikosi nuomonės, kad yra prieš miesto mokyklų sujungimą ir mokinių perkėlimą į kitas mokymosi erdves, turėtų nedalyvauti visame šiame farse.

   Aukščiau minėti du tarybos priimti sprendimai yra tik tarpiniai, ir jų skųsti administracine tvarka negalima. Taryba gegužės – birželio mėnesiais turės priimti dar vieną sprendimą. Tai būtent jį ir bus galimybė skųsti. Plačiau apie tai parašysiu vėliau, nes teisiniai dalykai yra pakankamai sudėtingi. O kol kas turime „kišeninę savivaldą“.

VIRGINIJUS SARPAUSKAS yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

P.S. Nuotraukos naudojamos iš Širvintų rajono savivaldybės facebook paskyros

32 thoughts on “Kišeninė savivaldybės jaunimo erdvė

  • 2021-04-16 at 15:41
    Permalink

    Nauji ŽP planai – puikus ponų Pinskų verslo planas, labai efektyviai išnaudojant ES ir valstybės, o taipogi ir savivaldybės biudžeto lėšas. Mažutėliams irgi truputis teks – galės dviračiais važinėtis ir prie fontanų pasifotografuoti.

  • 2021-04-16 at 13:33
    Permalink

    Pristatys visokių hibridų. Bet vaikai į kai kurias pamokas net į kitą mokyklą bėgios. Bus sportininkų ruošimo arena, bet kur per pertraukas vaikais ilsėsis? Kas kam geriau?

  • 2021-04-16 at 13:28
    Permalink

    Nėr taip viskas blogai. ES privers pakelti švietimą ir sveikatos apsaugą:
    “Ateities ekonomikos DNR planą keičia „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) – parengtas naujas planas, skirtas panaudoti 2,225 milijardo ES lėšų ekonomikos transformavimui ir atsigavimui. Naujoji Vyriausybė didžiąją dalį lėšų nukreips žaliajai energetikai, švietimui, elektroninėms paslaugoms” [Delfi]

    “Žaliajai pertvarkai teks net 37 procentai plano lėšų – 823 mln. eurų. Investicijoms į skaitmeninimą planuojama skirti 20 proc., arba 445 mlrd. eurų. Toliau rikiuojasi švietimas, sveikata, darbo rinka ir socialinė įtrauktis, inovacijos ir mokslas” [Delfi]

  • 2021-04-16 at 13:09
    Permalink

    Švietimas, kultūra, socialiniai reikalai pridėtinės vertės valdžios žmonėms nekuria, tai nepalyginsi su statybos darbų projektais. Todėl šiandiena, pasirodo, kad savivaldybei per didelė našta turėti mieste gimnaziją, progimnaziją, pradinę mokyklą ar savivaldybės finansuojamus vaikų darželius.
    O kaip veikia ponios Živilės sukurti ir savivaldybės bei kišeninių direktorių valdomi UAB, kokia jų finansinė būklė ir kokiomis lėšomis jie išlaikomi.

  • 2021-04-16 at 12:54
    Permalink

    Savivaldybės gyvena pačius geriausius laikus per atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį. Artimiausiu metu reikės investuoti ar įsisavinti Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo plano milijardus. Dar šiuo metu savivaldybės naudojasi Valstybės pasiskolintais pinigais, skirtais kapitalo investicijoms, pandemijos paveiktai ekonomikai gaivinti. Artėja naujas ES 2021-2027 struktūrinės paramos laikotarpis.
    Šiandiena pinigų yra. Problema, kaip protingai panaudoti skirtus milijonus. Širvintose jau suformuota praktika kaip padalinti ar pasidalinti. Jei kas nepatenkinti, gali paskaityti Živilės leidinėlį arba pasižiūrėti naują filmuką apie Vasiukus ir taip gera pasidaro, oi kaip gražu…

  • 2021-04-15 at 22:30
    Permalink

    Nebūtinai. Živilė atskleidė savo kortas. Jose daug karalių ir damų, bet nemažai ir šeškių. Kas ne aklas, jas puikiausiai mato. Kas nekvailas, būtinai jas nukirs. Viskas priklauso tik nuo jūsų visų ir kiekvieno asmeniškai

  • 2021-04-15 at 17:15
    Permalink

    Miegosime gražiose Širvintose, o dirbsime, mokysimės, gydysimės Ukmergėje ar Vilniuje, nes nei darbo vietų, nei kokybiškos medicinos ar vaikų ugdymo net nešviečia. Apmaudu

  • 2021-04-15 at 16:51
    Permalink

    Tai, kad Dainius komentuoja būtent po Virginijaus straipsniais, yra tik sutapimas. Ir tas pasakymas „kai kam priaugo juodi akiniai“ jokiu būdu nereiškia, kad tai apie Virginijų. Ir tai, kad jau ir baltam arkliui aišku, kad Dainius turi zadaniją apjuodinti Virginijų, irgi nieko nereiškia. Ir Dainiaus komentavimas neturi jokio ryšio su pilnatimi.

  • 2021-04-15 at 16:29
    Permalink

    Peržiūrėjau planą 2021-2025 Širvintoms ir pasidarė aišku, kam paaukotas švietimas. Su tuo mus visus ir sveikinu.

  • 2021-04-15 at 16:28
    Permalink

    Nesitikėjau iš Neringos tokių rašliavų. Bet kiekvienam savo. Sėkmės.

  • 2021-04-15 at 16:24
    Permalink

    Nei čia Dainius rašo, nei ką. Tai eilinė provokacija. Tas Graužinis, kurį pažįstu, yra protingas šeimos vyras.

  • 2021-04-15 at 16:21
    Permalink

    Taip. Jūs teisus. Vienas toks šokėjas pradėjo darbą ir nusimuilino. Kiaušaj per skysti buvo. Pasiteisino kitų nesidomėjimu. Taip. Aš apie jus.

  • 2021-04-15 at 16:17
    Permalink

    Blogam šokėjui viskas trukdo

  • 2021-04-15 at 16:15
    Permalink

    Dainiau, jūs ir vėl kliedite. Jums patinka, kai yra kabinami makaronai ant ausų? Patinka pažadai, kurių NIEKADA niekas neįvykdys? Man ne. Jūs turite suprasti, kad neturint finansų projektų įgyvendinimui kiekvienas pażadas yra melas. Kodėl norite, kad jums meluotų? Dar mažai primelavo? Jei bent vienas iš opozicijos pateiks tokį planą, iškart jį nurašysiu kaip didžiausią melagį. O jūs paskaitykite tarybos reglamentą ir žinosite, kas ką turi veikti.

  • 2021-04-15 at 16:04
    Permalink

    Štai kaip reikia dirbti!
    Pinskuvienė feisbuke pateikė Širvintų infrastruktūros vizija 2021 m. – 2025 m.
    Bandžiau siūlyti opozicijai kurti ir teikti visuomenei konkrečius ateities planus ir idėjas, tai tik atsifutbolinote ir išsityčiojote.
    Matosi, kad kai kam priaugo juodi akiniai

  • 2021-04-12 at 22:01
    Permalink

    Ačiū Virginijau už didelį darbą kuri atlieki rinkdamas medžiagą straipsniams ir už teisingą logiką , bet bijau kad rožiniai akiniai Širvintiškiams jau priaugo.

  • 2021-04-12 at 19:51
    Permalink

    Manau, kad šalia skonio labai nepamaišytų ir sąžinė. Atėmus nuo gimnazistų jiems labiausiai tinkamas mokymosi ir ugdymosi sąlygas, tai rūpestis gimnazistų atrodymu yra toli gražu ne pirmo būtinumo klausimas, kurį gali išspręsti patys gimnazistai, jų tėvai ir pedagogai. Nors aš gal ir klystu – juk ATRODYMAS yra pas mus labai svarbus…

  • 2021-04-12 at 19:28
    Permalink

    Manau, kad šalia skonio labai nepamaišytų nepamaišytų ir sąžinė…Atėmus nuo gimnazistų jiems labiausiai tinkamas patalpas, tai rūpestis jų yra ne pirmo būtinumo klausimas. Jį išspręsti gali patys mokiniai, jų tėvai ir pedagogai. Nors gal aš ir neteisi – o juk pas mus ir yra didelis dėmesys būtent atrodymui..

  • 2021-04-12 at 16:36
    Permalink

    Ačiū Merei . Merė turi skonį ir musu vaikai gerai atrodys su nauja uniforma .
    Gimnazija bus verta dėmesio .

  • 2021-04-12 at 16:10
    Permalink

    Gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad yra klausimų, kuriais gali mąstyti strategiškai , ypač jei kalbam apie naudą visuomenei…

  • 2021-04-11 at 21:43
    Permalink

    Negali ŽP mąstyti strategiškai švietimo klausimais, oi negali…

  • 2021-04-11 at 20:57
    Permalink

    Mūsų seneliai ėjo į mokyklas basi, bet kiek daug šviesuolių užaugo! Juk švietime ne rūbas lemiamas. Gal investuokim į mokymo priemones, o vaikai neliks nuogi ir be uniformų

  • 2021-04-11 at 20:52
    Permalink

    Dar net neaišku, ar galės vaikai eiti į mokyklas, kaip vyks mokymas. O jau apdarus renka. Vėl puota maro metu

  • 2021-04-11 at 20:38
    Permalink

    Tokiu sunkiu laiku, kai situacija Lietuvoje sudėtinga, uniformas vaikams reikia pirkti. Ar kas paklausė, ar šiandien vaikas pavalgęs, ar šeimai netrūksta lėšų vaistams, kokios gyvenimo sąlygos yra ir pan.
    Jai nieko nereiškia tėvų parašai, jų nuomonė
    Pinskuvienė elgiasi, kaip iš kito pasaulio. Tu gali daryti namuose ką nori; imk paskolas, pirk prabangius daiktus, organizuok šventes su penkiais dainininkais, kviesk svečius iš visos Lietuvos, o ne rajone. Nesuprantu, kaip taip siaurai žmogus gali mąstyti?
    Ar ilgai šitaip tęsis Širvintose?

  • 2021-04-11 at 17:04
    Permalink

    Pinskuvienės cirkas toliau dirba. Tegul grąžina apie 400 tūkst. Eur padarytų nuostolių ir smulkiu žingsneliu varytų į Vilnių. Rajonui reikia vadovo su smegenimis, kuris gyventų pagal esamas galimybes , o ne iš paskolų. Būtų vietinis gyventojas ir jaustų atsakomybę prieš žmones, suprastų kitų žmonių gyvenimą. Pinskuvienės reklama įgriso iki gyvo kaulo.

  • 2021-04-10 at 22:24
    Permalink

    Vaizdas vaizdu. Pagalvokit koks tai biznis siuvėjams. Nežinau kaip pas mus, bet teko girdėt, kad siuvėjai už tokią sutartį nelieka skolingi.
    Galiu pasakyt tik kad tiek lidatos, tiek monivitos labai prastas klientų aptarnavimas. Nes o kam stengtis:)

  • 2021-04-10 at 22:12
    Permalink

    Toks vaizdas, lyg į savivaldybę užėjo tetos su pilnomis tašėmis rūbų. Tai mierė paskambino kelioms erdvės merginoms, ir bando ką nors įbrukti. Tos stovi lyg sugautos. Vaizdas lyg Gariūnų turguje. Arba Gausa gavo naują dėvėtų rūbų siuntą.

  • 2021-04-10 at 21:25
    Permalink

    Garderobui kaip ir gėlyčių sodinimui daug proto nereik. Bet kažkaip per tuos keletą valdymo metų nesugebėjo atvest nė vieno verslo. O gal neapsimoka? Kuo daugiau dirbs savivaldybei pavaldžiose įmonėse, tuo paprasčiau valdyti.

    Tokio dydžio gimnazijose būna atskiri tėvų, mokinių ir mokytojų komitetai, iš kurių atstovų sudaromas vienas.

  • 2021-04-10 at 19:41
    Permalink

    Nu čia dabar. Šiandien mokiniams uniformą renka, o ryt policijos? Medikų?

  • 2021-04-10 at 19:37
    Permalink

    Jūs čia rimtai “Taip pat svarstoma galimybė pasiūlyti naujosios gimnazijos atributika apipavidalintos aprangos ir mokytojams.”, gal balandžio 1 pokštas.
    Jeigu tiesa, tai labai primena Šiaurės Korėją
    Visi uniformuoti, visi šypsosi ir sveikina vadę.

  • 2021-04-10 at 19:35
    Permalink

    Kas renka uniformą, tas tegu ir vaikams ją nuperka. Tada viskas ok

  • 2021-04-10 at 18:45
    Permalink

    Šiuo metu net ir didžiausiems naivuoliams jau turėtų būti aišku, kad absoliučiai visus sprendimus visose rajono biudžetinėse įstaigose priima ŽP. Jai tikrai neįdomu, kas ten parašyta Švietimo įstatyme, kaip ir kituose įstatymuose taip pat. Mūsų ponia iš Vilniaus, greičiausiai, mano, kad širvintiškiai – riboti, nelabai orientuoti provincialai. Iš dalies ji teisi. Nėra daugiau tokios savivaldybės, kurioje tokio lygio autokratas valdytų ir vargo nematytų. Dėl mokyklų – uniformą parinks, pavadinimą savaime suprantama taip pat. Mokytojus prarinks, direktorius jau prarinko. Atstovus būsimos mokyklos taryboje taip pat atrinks, kad parinktai direktorei būtų mažiau vargo. Bus daug gražių nuotraukų iš rugsėjo 1-osios su laimingais vaikais, mokytojais ir ŽP.

Comments are closed.