Trys ikiteisminiai tyrimai nutraukti dėl nusikaltusių nepilnamečių itin jauno amžiaus – 7-9 m.

Policijos pareigūnas ir paaugliai © Policija

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

  Viena aktualiausių temų visuomenėje – smurtas prieš vaikus ir nepilnamečių nusikalstamumas. Apie tai kalbamės su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono policijos komisariato tyrėja Ginta Čepiene:

-Kokia situacija yra su nepilnamečių nusikalstamumu rajone?

-2020 metais dėl nepilnamečių padarytų nusikalstamų veikų Širvintų rajono policijos komisariate buvo pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai, dominavo smurtinio pobūdžio veikos ir vagystės  LR BK 138 str., 284 str. (nepilnamečių amžius 16-17 m.), nusikalstamos veikos įvykdytos viešose vietose (2 atvejais nusikalstamos veikos įvykdytos Širvintų r., bet nepilnamečiai įtariamieji buvo kitų rajonų gyventojai).

Trys ikiteisminiai tyrimai nutraukti dėl nepilnamečių (amžius 7-9 metai). Dėl 1 nusikalstamos veikos pagal LR BK 178 str. atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą neturint amžiaus.

7 nepilnamečiai ikiteisminiuose tyrimuose (pripažinti nukentėjusiais),  iš jų 2 nutraukta.

-Kokie pagrindiniai nusikaltimai, daromi nepilnamečių: kokie jų sunkiausi, kokie dažniausi?

-Administracinio nusižengimo požymių turinčios veikos dominavo:

485 str. Alkoholinių gėrimų vartojimas ar turėjimas, kai tai daro jaunesni negu dvidešimt metų asmenys.

492 str. Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo.

Administracinės teisenos už administracinius nusižengimus 7 nepilnamečiams (1 subjektas ir 6 – ne subjektai (15-16 m. amžius), iš jų 2 mergaitės ir 5 berniukai).

2020 m. buvo taikyta Minimali priežiūra 1 nepilnamečiui  ir paskirta poveikio priemonės.

Vidutinės priežiūros priemonių nebuvo paskirta.

Visiems kitiems nepilnamečiams buvo taikoma specialistų pagalba nepilnamečiui ir šeimai.

Nusižengimo židinių, susiformavusių vienoje vietoje (mieste ar rajone) nenustatyta, tai pavieniai nusižengimai ar nusikalstamos veikos. Nepilnamečių grupių ar sisteminių daromų teisės pažeidimų nenustatyta.

Ar drąsiai mokyklos kreipiasi dėl paauglių nusižengimų? Kurios kreipiasi dažniau?

Dėl nepilnamečių nusižengimų mokyklose visų pirma sprendžiama mokykloje pagal Vidaus tvarkos taisykles, apsvarstoma Vaiko gerovės posėdžiuose ir taikomos tam tikros poveikio priemonės. Dėl nepilnamečių rūkymo (ypač elektroninių cigarečių) aktyviausiai kreipėsi Musninkų A. Petrulio gimnazija.

***

    Tik nuo suaugusiųjų priklauso vaikų ir paauglių užimtumas. Kai jo nėra – jie dažnai iš nuobodulio pasuka ne tuo keliu. Ir visai nesvarbu, ar tai mano, ar kaimyno vaikas. Vsi jie yra mūsų vaikai, gyvena mūsų bendruomenėje. Kuo daugiau dėmesio skirsime vaikams, tuo mažiau jie turės pagundų tam, už ką yra baudžiama.

2 thoughts on “Trys ikiteisminiai tyrimai nutraukti dėl nusikaltusių nepilnamečių itin jauno amžiaus – 7-9 m.

  • 2021-04-12 at 08:16
    Permalink

    Bet jei pradėti ir nutraukti ikiteisminiai tyrimai, tai ne už saldainio vagystę! Nusikaltimas rimtesnis

  • 2021-04-12 at 08:14
    Permalink

    7-9 m vaikai nusikalto. Tai kodėl nebaudžia jų tėvų?

Comments are closed.