Širvintose jau yra galimybė suteikti skubią reikiamą pagalbą žmogui staiga sustojus širdžiai

  Daugelį metų defibriliatoriais pacientus gaivindavo tik medikai. Tačiau balandžio 21 d. išoriniai defibriliatoriai įrengti dviejose Širvintų įstaigose, aplink kurias koncentruotas didžiausias gyventojų srautas.

   Išorinis širdies defibriliatorius arba lietuviškai vadinamas elektros šokas skirtas naudoti tuomet, kai žmogui sustoja širdis, kai jis nereaguoja į aplinką, sutrinka kraujotaka bei kvėpavimas. Kuo greičiau nuo klinikinės mirties pradžios jis panaudojamas, tuo didesnė tikimybė išgelbėti žmogaus gyvybę. Išoriniai defibriliatoriai skirti neprofesionalams, juose įrašytos garsinės naudojimo instrukcijos, todėl jais naudotis nesudėtinga.

  Jau nuo 2018 m. Širvintų r. savivaldybės administracija dalyvauja projekte „Sveikatos išsaugojimo priemonių įgyvendinimas tikslinėse teritorijose“, vykdomame Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro.

   Projekto metu suteikti skubią pagalbą bei naudotis defibriliatoriumi išmoko per 100 širvintiškių (visoje Lietuvoje – 6000 gyventojų) bei vėlesniame etape – dar didelė grupė savanorių. Prijungti prie bendro tinklo per specialias mobiliąsias programėles asmenys, pabaigę mokymus, gauna informaciją apie netoliese nutikusią nelaimę. Taigi jie pirmieji turi suskubti į nelaimės vietą ir suteikti pirmąją pagalbą, o esant galimybei panaudoti ir arčiausiai nelaimės vietos esantį defibriliatorių.

   Defibriliatoriai įrengti Širvintų rajono savivaldybės administracijos pastato ir Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos fojė. Įstaigos, kuriose įrengti defibriliatoriai, parinktos pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro rekomendacijas, atsižvelgiant į gyventojų judėjimo srautus. Kiekvienas iš defibriliatorių sujungtas su greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotimi ir automatiškai perduoda iškvietimo signalą medikams.

15 thoughts on “Širvintose jau yra galimybė suteikti skubią reikiamą pagalbą žmogui staiga sustojus širdžiai

  • 2021-04-24 at 15:10
    Permalink

    Kodėl šiandien maximoje dirba drabužių parduotuvė? Juk jiem galima tik darbo dienomis

  • 2021-04-23 at 10:14
    Permalink

    Dėl medicinos darbuotojos mokykloje. Pinskuvienė nemėgsta Širvintų medikų, Širvintų ligoninės.
    Širvintų sergančių žmonių, kurie medicinos paslaugų turi ieškoti po Lietuvą. Kai kam būna alergija nuo medikų.

  • 2021-04-22 at 18:58
    Permalink

    Su tiek mokinių mokykloje turėtų būti slaugytojos pilnas etatas.

  • 2021-04-22 at 12:20
    Permalink

    Defibriliatorius namuose gerai. Bet reiktų ir internetinio. Ypač pagelbėtų skaitant komentarus, skatinančius žūtbūtinį optimizmą.

  • 2021-04-22 at 12:12
    Permalink

    Rytoj bus pranešta, kad savivaldybėje išgelbėtas žmogus. Sulauksime žurnalistų. Bus komentaras per žinias.

  • 2021-04-22 at 11:32
    Permalink

    Aparatus nupirko, tai čia jau lėšų skyrimas medicinai? Čia yra veiksmas apmulkinti žmones. Kodėl poliklinikai, ligoninei per metus neskiria nei vieno cento. Į ką paversta ligoninė!
    Šiomis dienomis duobes tvarkė P. Cvirkos gatvėje, o aikštelę į kurią užsuka poliklinikos lankytojai liko duobėta.
    Prie ligoninės greitosios automobiliai, kai lietus palyja, stovi baloje.
    Vieną dieną lėktuvas, kitą dieną aparatai, įdomu kas bus rytoj.

  • 2021-04-22 at 10:19
    Permalink

    Namuose, bet tas labai lengvai galėjo nutikti mokykloje, nes buvo dienos metas. Be to, neužmirškite, kad mūsų mokyklos personalas ne jaunuoliai.

    Apskritai, mano požiūris toks: komentaruose labai norėjote, kad dėmesį ir lėšas skirtų ne lėktuvams, o medicinai, švietimui, tai ir skatinkime visus jų veiksmus, kurie daromi šia kryptimi. Man nei trupučio negaila pasakyti gero žodžio niekam, jei daromi darbai iš ties geri

  • 2021-04-22 at 10:10
    Permalink

    Sergant tam tikra liga ( labai reta) defibriliatorius yra žmogui implantuojamas. Mūsų rajone vienas toks žmogus yra. Ir daugelis jį pažįstame

  • 2021-04-22 at 10:07
    Permalink

    Bet ne mokykloje

  • 2021-04-22 at 10:02
    Permalink

    Prieš kokius 10 metų širdis vidurį baltos dienos sustojo 10 metų kaimynų berniukui. Mirė…

  • 2021-04-22 at 09:49
    Permalink

    Defibriliatorių įrengimu niekas nesipiktina. Jų išties kokių penkių mieste ir bent po vieną seniūnijose reikia. Stebina parinktos vietos. Pliaže , sporto aikštyne nelaimė dažniau gali nutikti, nei savivaldybėje. Per 20 m kiek kartų širdis sustojo mokykloje? Nė vieno.

  • 2021-04-22 at 09:38
    Permalink

    Visgi šlykštūs kaikurie žmonės – visur mato tik blogį. Gero žodžio nepasakys, net jei atliktas darbas yra tikrai geras. Ypač jei tai ne tavo partijos narių darbas. Lengva tokiems gyventi – visur mato tik arba balta, arba juoda. Tada daug mąstyti nebereikia – pasirinkimai labai aiškūs ir lengvi. Tačiau buki…

  • 2021-04-22 at 09:36
    Permalink

    Kam dažniau kyla širdies sustojimo pavojus? Taip – vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kiek jų yra mokykloje? O kodėl nepastatyti turgavietės ir stoties rajone? Čia jis būtų gerokai naudingesnis!

  • 2021-04-22 at 08:35
    Permalink

    Sugrūstoje mokykloje taip pat daug alpimų numatoma…

  • 2021-04-22 at 08:31
    Permalink

    Ateini prie “Vieno langelio” savivaldybėje, bandai priduoti peticijos parašus… Ir patyri širdies smūgį…

Comments are closed.