Blogį kuria ne tie, kurie apie jį rašo

Pirmoji publikacija 2020-05-07

 Dažnas galvoja, kad spaudos laisvė rūpi tik pačiai žurnalistų bendruomenei. Nes laisvas žodis – žurnalisto duona.

   Tačiau retas kuris pagalvoja, kad laisvas žodis, tai mūsų visų – kiekvieno mūsų – laisvė. Lietuvos konstitucijos 25 straipsnis teigia: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.

    Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.

   Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.

    Laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.“

Žurnalistas dažnai vadinamas ketvirtąja valdžia arba sarginiu šunimi. Nes pagrindinė žiniasklaidos priedermė yra stovėti sargyboje ir kontroliuoti valdžią.

Ar laisvę atkovojus visada ją turėsime?

    Turime suvokti, kad laisvės niekas ant lėkštutės neatneš. Jei ji lėkštutėje, tai jau reikia įtarti, kad tai ne laisvė, o jos muliažas.

   Gegužės 3 d. buvo minima Pasaulinė spaudos laisvės diena, o šiandien Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Šios šventės proga noriu priminti kiekvienam skaitytojui, kad jūs turite teisę laisvai reikšti savo nuomonę, požiūrį net ir tuomet, kai klystate. Kad ir kaip valdžia priešinasi kritikai, kiekvienas rinkėjas turi tokią teisę. Jūs išrinkote, patikėjote pareigas ir turite teisę kontroliuoti.

   Tiek respublikinė valdžia, tiek rajoniniai vadukai renkasi sau pavaldžią žiniasklaidą, ją finansuoja ir palaiko. Kodėl valdžia pasirenka informaciją teikti tik vieno leidinio skaitytojams? Sunku pasakyti. Bet žmogiškai suvokiu, kad tai pirmiausia parodymas gyventojui – rinkėjui, jei skaitai ne mano išrinktą laikraštį, reiškia tu nevertas žinoti, nevertas būti pakviestas į renginį, nevertas būti pasveikintas. Aš asmeniškai taip suprantu informacijos blokavimą. O skirstant valdiškus pinigus labai paprasta to pasiekti – vienam duodi viską, kitam – nieko.

   Beje, čia nėra kažkokia ypatinga naujiena. Visais laikais buvo aišku, jei turi sau palankią žiniasklaidą, paštą ir telegrafą – valdžia bus tavo rankose, nes bus skelbiama tik tavo tiesa. Tad šito siekė  ne vienas politikas, o siekė užčiaupdami neklusniuosius.

   Tik labai keista, kad politikai, kurie šiais laikais yra itin aukšto pasirengimo, nesuvokia, kad tik bendraujant ir bendradarbiaujant galima pasiekti geriausių rezultatų, nesupranta, kad žiniasklaida gali jiems atnešti naudos. Net ir tuomet, kai kalbama apie nesėkmes.

 Tokia jau ta laisva spauda – kai ji yra, daug kas nepatenkinti, kai jos nėra – visi jos ieško.

Krizė ir karantinas pakoregavo veiklą

   Žinoma, ši krizė ir karantinas gerokai pakoregavo ir mūsų veiklą. Negalime tiesiogiai dalyvauti Tarybos posėdžiuose. Negalime susitikti su skaitytojais. Todėl nuolat, o šiuo metu ypatingai džiugina Jūsų skambučiai, žinutės ir laiškai. Kartais Jūsų informacija pasitvirtina, kartais randame jai pateisinimų. Bet Jūsų pasitikėjimas džiugina ir skatina veikti. Tai didžiausias įvertinimas.

   Kol turėsime savo skaitytojų, kol žmonės skambins, pasakos ir pasitikės, tol mes gyvuosime. Tad pasinaudodama proga noriu pakviesti kiekvieną – būkime kartu. Tik vieni kitus palaikydami, vieni kitiems pagelbėdami būsime stiprūs ir laisvi.

    Ir jokie ignoravimai, informacijos slėpimai ir gardai nesulaikys laisvo žodžio, kol juo tikima.

blogį kuria ne tie, kurie apie jį rašo, o tie, kurie jį daro. Nors kaltinami būtent tie, kurie rado, pamatė, suprato. Žiniasklaida tėra mūsų gyvenimo atspindys, tad nesistebėkime, jei ji nepatinka.

Ketvirtoji valdžia

    Šiandien, kai visa Lietuva švenčia laisvo žodžio, žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų profesinę šventę, kaip niekad svarbu siekti, jog niekas negalėtų riboti jos darbo.

   Žurnalistas dažnai vadinamas ketvirtąja valdžia arba sarginiu šunimi. Nes pagrindinė žiniasklaidos priedermė yra stovėti sargyboje ir kontroliuoti valdžią. Tą pačią valdžią, kurią mes patys renkame ir, kuri privalo mums – rinkėjams – atsiskaityti.

   Todėl šiandien yra gera proga prisiminti, kad blogį kuria ne tie, kurie apie jį rašo, o tie, kurie jį daro. Nors kaltinami būtent tie, kurie rado, pamatė, suprato. Žiniasklaida tėra mūsų gyvenimo atspindys, tad nesistebėkime, jei ji nepatinka.

   Tokia jau ta laisva spauda – kai ji yra, daug kas nepatenkinti, kai jos nėra – visi jos ieško.

P.S. šią alyvų puokštę dovanoju ir dėkingumo žodžius siunčiu kiekvienam, palaikančiam žodžiu, mintimis, kiekvienam skaitančiam. Dėkoju tiems, kurie pataria, parodo, užsimena… Ačiū ir tiems, kas kritikuoja.

  Atskirai noriu padėkoti tiems, kas aukoja savo 1,2 %, kas ir šiaip be priežasties perveda į “Krašto žinių” sąskaitą. Taip, šiemet nelaimėjome konkurso leidinio finansavimui (dar viename konkurse dalyvaujame ir laukiame žinių). Neturime ir savivaldybės paramos. Tad gyventi ir išgyventi yra be galo sunku.

   Ačiū visiems, esantiems šalia.

Visada su Jumis ir dėl Jūsų,

 Neringa Tuškevičienė ir „Krašto žinios“

 

31 thoughts on “Blogį kuria ne tie, kurie apie jį rašo

  • 2021-05-09 at 11:39
    Permalink

    Valio, lie-va-tū, ži-lė-vy, ir ura.

  • 2021-05-09 at 10:29
    Permalink

    Apginkit bent mokytojus, kurie gal net nenutuokia kas apie juos čia rašinėjama, jei kolegės taip nekenčiate. Ar tik anonimiškai pasižnaibyti drąsos užtenka?
    Dideli dalykai prasideda nuo mažų darbų.

  • 2021-05-09 at 09:35
    Permalink

    Juk nesunku pasižiūrėti daugumą straipsnių nuo sausio mėnesio, pastebėti, kas pirmas pradeda komentuoti. Ir ką rašo? Tą patį, per tą patį. Baisu atsiversti naują straipsnį, nes ten jau bus iš nakties pakomentavęs tas jūsų minimas vienas ant tilto. Nesinori rašyti, bet plika akimi matosi, kas vargšą žmogų pripumpavo. Aiškiai matosi, kad gina vieną savo šeimos draugę… Ir dar mierę. Tik tas ant tilto nesupranta, kad žmonės viską jau seniai supranta ir mieste kalba. Tai, kas vyksta yra pasiruošimas rinkimams. Reikia šeimos draugei atlaisvinti kelią į lyderes.

  • 2021-05-09 at 08:19
    Permalink

    Tikrai padorus vilkas būtų pakovojęs už anonimiškai apdergtus mokytojus ir tarybos narę “A.Skeberienė: konkrečių atsakymų negavome” straipsnio komentaruose…

  • 2021-05-09 at 07:38
    Permalink

    Susitiko du ožiai ant tiltelio ir mekena. Miela Neringa, kartais reikia pabūti vilku, kad tuos ožius užčiauptum. Linkiu Jums sėkmės
    O tiems dviem noriu priminti, kad be aukštojo išsilavinimo dar reikia turėti vidurinį žmogiškumą ir bent pradinį padorumą.

  • 2021-05-08 at 18:55
    Permalink

    Širvintos ne vienas miestas, kuris tvarkosi. Yra tokių rajonų kur sutvarkė ne tik rajono centrą, bet rajone esančius miestelius. Gražu pasižiūrėti, ir žmonės neskirstomi į savus ir nesavus, ir informacija apie juos neiškreipiama. Kaip Pinskuvienė savo laikraštyje iškreipė informaciją apie Vidmantą Mateiką, net išdrįso jo išvaizdą iškraipyti. Ką jinai žino, kas jos gyvenime laukia?. Gal ją ligos iškraipys.
    Nuo 2015 m. gauta dešimtys milijonų Eurų. Tik juos reikėjo teisingai panaudoti. Mes mokame Pinskuvienės šeimos laikraščiui už straipsnius, o jinai tyčiojasi iš mūsų. Reikia mums plačiau mąstyti.

  • 2021-05-08 at 08:08
    Permalink

    Nesileiskite užgesinama, nes kai kam esate šviesa

  • 2021-05-07 at 17:49
    Permalink

    apie tas, senąsias Širvintas- tikrai nebuvo jokios baimės bendrauti ir net susilojinti dėl politikos. o su carienės brovimųsi ir atėjimu valdžion atsitiko kišeninis laikraštis su pasityčiojimais, atsirado skirstymas į jos ir ne jos žmones, atsirado FB patiktukų skaičiavimas ir profilių- kas su kuo draugauja- inventorizacija, dar “blakės” pakaišiotos, ir kameros kiekvienoj kontoroj ir seniūnijoj,
    Lenkiuosi Neringai, kad neišdavė savo skaitytojų, kad nepasidavė spaudimui, kad nenuėjo lengviausiu keliu- prisitaikyti.

  • 2021-05-07 at 17:00
    Permalink

    Su profesine švente! Žiniasklaida atspindi mūsų visų darbus, gerus ar nelabai gerus, bet mūsų pačių;)

  • 2021-05-07 at 16:41
    Permalink

    Su Jūsų švente,Neringa. AČIŪ,kad esate,kad turite geležinę kantrybę. Linkiu tokiai išlikti ir į pasaulį žvelgt su atlaidžia šypsena. Sėkmės Jums.

  • 2021-05-07 at 15:41
    Permalink

    Asmens duomenų apsaugos įstatymas reglamentuoja, kad IP kodai atskleidžiami tik ikiteisminio tyrimo metu, reikalaujant prokurorui arba teismui.

  • 2021-05-07 at 15:13
    Permalink

    Klausiate, kaip Širvintos atrodė iki merės? Ramios, tvarkingos, žalios, draugiškos. Kaimynas nebijojo su kaimynu pasikalbėti apie bet ką, nes nebuvo persekiojama už nuomonę ar kitokį nei valdžios matymą, nebuvo žongliruojama žmonių likimais, nebuvo vienos tiesos ir asmenybės kulto. Dabar gi – nesibaigianti statybų aikštelė nuo 2015-ųjų, trinkelizuotas, fontanizuotas, monopolizuotas, supriešintas miestelis, suskirstytas į savus ir “kenkėjus, skundikus, trukdytojus, šmeižikus” , su sugriauta sveikatos ir baigiama griauti švietimo sistema. Nors… galbūt patikėjote, kad iki 2015-ųjų Širvintų išvis nebuvo, nes šita valdžia viską pradėjo nuo nulio

  • 2021-05-07 at 14:32
    Permalink

    Jeigu kiekvieną dieną reikės tokius komentarus skaityti, tai psichinės sveikatos dienos nesulauksim.

  • 2021-05-07 at 14:11
    Permalink

    Kurioj vietoj čia šmeižtas?

    Apie pasikeitimus.
    Miestelių atrodymas proporcingas ES pinigų injekcinom. Kik Lietuva gavo pinigų 2010 ir 2020? Pavažinėkit ir pamatysit, kaip visa Lietuva pasikeitė. Blogis, kad pasikeitimai vyksta labiau fasadiniai, vidus vis dar supuvęs (darbas tik per pažintis, korupcija, valdininkų savivalė, darbdaviai, mokantys darbuotojams minimumus, o patys važinėjantys naujausiais bmv)

  • 2021-05-07 at 13:20
    Permalink

    Žemiau rašiusiam šmeižikui:
    Neringai jau išsiunčiau užklausimą dėl IP adreso. Tikiuosi,malonaus pokalbio atitinkamoje įstaigoje.

  • 2021-05-07 at 13:02
    Permalink

    Neringa, aš jūsų prašau, jeigu turite savigarbos, išimkite komentarą „pastebėjimas“. Geriau pasižiūrėkit, ką opozicija nuveikė. Jonas tai nors stengiasi. Kaip Širvintos atrodė iki merės?

  • 2021-05-07 at 10:48
    Permalink

    Sveikinimai, Neringa. Stiprybės. Krašto žinios šiuo metu yra „gaivaus oro gurkšnis“ Širvintose.
    Įdedu nuorodą. Širvintiškiai turi tai pamatyti ir išgirsti (nuo 29 minutės).
    https://www.youtube.com/watch?v=vTkQy4DsghU

  • 2021-05-07 at 10:46
    Permalink

    Sveikinimai, Neringa. Stiprybės. Krašto žinios šiuo metu yra „gaivaus oro gurkšnis“ Širvintose. Įdedu nuorodą. Širvintiškiai turi tai išgirsti (pradedant 29 minute).
    https://www.youtube.com/watch?v=vTkQy4DsghU

  • 2021-05-07 at 10:42
    Permalink

    Kaip Virginijus mėgsta klausti – Stanislova, o ką Jūs nuveikėte ir koks rezultatas? Prašom, pasipasakokite – paplosime ir pasimokinsime kaip reikia dirbti.
    Ir skirkite vieną kartą politiko pareigas, įsipareigojimus, galimybes ir finansinę paramą nuo rinkėjo atitinkamų dalykų.

  • 2021-05-07 at 09:52
    Permalink

    Dažnai guliu lovoj ir mosuoju rankom. Bet kambarys vis nesusitvarko. O juk taip stengiuos, galmėtų ir susitvarkyt.
    Visgi pasirinkt tinkamas priemones yra svarbu

  • 2021-05-07 at 09:38
    Permalink

    “Atrodo Dainius savo komentarais bando paveikti opoziciją, kad ji imtųsi daugiau iniciatyvos.
    Tačiau, ar toks metodas geras? Abejoju.”

    Būtent. Pripažįstu, rezultato nematau, todėl atsitraukiu. Bent pabandžiau kažką išjudinti iš mirties taško…

  • 2021-05-07 at 09:31
    Permalink

    Atrodo Dainius savo komentarais bando paveikti opoziciją, kad ji imtųsi daugiau iniciatyvos.
    Tačiau, ar toks metodas geras? Abejoju.

  • 2021-05-07 at 09:14
    Permalink

    Dainiau, ar dar neatsibodo, ar nematot, kad niekas jūsų nepalaiko. Šiandien spaudos laisvės ir žiniasklaidos, ir komentarų laisvės diena. Jau tuoj bus pusė metų kaip liejasi jūsų netolerancija ir neapykanta.

  • 2021-05-07 at 08:40
    Permalink

    “Žadi kurti svetainę. Baisu net pagalvoti, kai atitinkamos tolerancijos žmogus diskusijas joje moderuos.”

    Virginijau, ko taip jaudinatės? Baisoka darosi, jei netyčia atsirastų tikrai niekaip su partijom nesusijęs žiniasklaidos kanalas? Taigi, už laisvą žiniasklaidą einate? Ar jau nebe?

  • 2021-05-07 at 08:30
    Permalink

    Žiniasklaida tėra mūsų gyvenimo atspindys, tad nesistebėkime, jei ji nepatinka.

  • 2021-05-07 at 07:59
    Permalink

    O seimūnas Jonas pasirodė visu gražumu. Kai reikia pačiam kalbėti, o ne savivaldos merginos FB moderuoja, tai tik apie pinigus. Savivaldybė tiek prisiskolinusi, kad daugiau jau negalima, o taip statybų norisi. Pykta, kai šį kartą ES pinigai eis ten, kur Pono ir Ponios čiuptuvai nesiekia.

  • 2021-05-07 at 07:53
    Permalink

    “Šios šventės proga noriu priminti kiekvienam skaitytojui, kad jūs turite teisę laisvai reikšti savo nuomonę, požiūrį net ir tuomet, kai klystate’ Taigi Dainiuk, Neringa tikrai turi savigarbos, todėl ir gali nuo ryto iki vakaro rašyti ką tik nori. Juk nesvarbu, kad mes taip ir nesužinosim ką nuveikei, bet svarbiausia, kad kitus mokai. Žadi kurti svetainę. Baisu net pagalvoti, kai atitinkamos tolerancijos žmogus diskusijas joje moderuos.

  • 2021-05-07 at 07:36
    Permalink

    Neringa, daug sveikatos, o kūrybinės energijos netrūksta ir taip!

    Dėl laisvos spaudos – norėtųsi ją matyti iš ties laisvą nuo partinių interesų, nuo asmeninių nuoskaudų ir dėl to kylančių šališkumų.

  • 2021-05-07 at 07:34
    Permalink

    Ačiū, kad esate. Gražios šventės! Tegu Jūsų kelyje būna daug saulės, gėrio ir palaikančių.

  • 2021-05-07 at 07:17
    Permalink

    ačiū už tavo stiprybę, kantrybę ir profesionalumą

  • 2021-05-07 at 05:53
    Permalink

    Su profesine švente, ačiū už gerus žodžius.

Comments are closed.