Dėl Širvintų Sporto centro direktoriaus konkurso

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys /

VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

     Eilę metų Širvintų rajono švietimo įstaigoms vadovavo laikinieji vadovai. Šių metų pradžioje, norėdamas išsklaidyti abejones dėl kelių mokyklų vadovų teisinio statuso ir norėdamas informuoti bei gauti atsakymus, sausio 24 dieną kreipiausi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, bei į Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse. Vasario 17 dieną gavau Vyriausybės atstovo atsakymą. Be kitos labai įdomios informacijos, Vyriausybės atstovas informavo, kad gavo Širvintų merės raštą, kad konkursas Širvintų Sporto centro direktoriaus pareigybei užimti paskelbtas vasario 8 dieną. Iš viešai skelbiamo merės potvarkio buvo žinoma, kad konkursas įvyks birželio 3 dieną. Tačiau, kaip iš tiesų viskas vyko, skaitykite vakar dienos mano kreipimesi.

 

 

 

 

 

Virginijaus Sarpausko,

Širvintų rajono Savivaldybės tarybos nario

Kontaktai: tel. nr. 8 652 97696

El/p.:  virsarp@gmail.com

LR Seimo Valstybės valdymo ir

savivaldybių komitetui

LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrei

Jurgitai Šiugždinienei

LR Vyriausybės atstovui Vilniaus ir

Alytaus apskrityse Juliui Arlauskui

PRANEŠIMAS

 [dėl Širvintų Sporto centro direktoriaus konkurso]

Širvintos

2021-06-14

   Informuoju, kad Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė – merė nesilaiko teisės aktų nuostatų ir vienasmeniniu sprendimu nutraukė 2021m. vasario 8 dieną paskelbtą konkursą Širvintų sporto centro direktoriaus pareigoms eiti

    Apie viską iš eilės:

    2021m. sausio 24 dieną kreipiausi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir į LR Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse (toliau – Vyriausybės atstovas). Informavau, kad Širvintų rajono savivaldybės merė nesilaiko teisės aktų nuostatų neskelbdama švietimo įstaigų vadovų konkursų, taip sudarydama galimybes laikinai einantiems pareigas vadovams dirbti keletą metų.

    2021m. vasario 17 dieną gavau Vyriausybės atstovo atsakymą. Kuriame teigiama:

    „Vyriausybės atstovas, atlikęs tyrimą ir nustatęs, jog Širvintų sporto centras neturi nuolatinio vadovo 2016-11-10 pateikė rašytinį reikalavimą (Nr. 1R-11) savivaldybės tarybai, reikalaudamas paskelbti konkursą į Širvintų sporto mokyklos vadovo pareigas. Gavus motyvuotą savivaldybės merės prašymą pratęsti Vyriausybės atstovo nurodytų veiksmų įvykdymo terminą, reikalavimo įvykdymo terminas buvo pratęstas. Savivaldybės tarybai nevykdant Vyriausybės atstovo reikalavimo, Vyriausybės atstovas 2017-06-13 kreipėsi į teismą dėl savivaldybės tarybos neveikimo. Savivaldybės taryba 2017-06-30 priėmė sprendimą Nr. 1-172 ,,Dėl konkurso Širvintų sporto mokyklos direktoriaus pareigoms eiti skelbimo“, kurio 1 punktu nusprendė skelbti konkursą Širvintų sporto mokyklos direktoriaus pareigoms eiti. Nelikus ginčo dalyko, Vyriausybės atstovas atsisakė pareiškimo ir teismas bylą nutraukė. Savivaldybės tarybai nevykdant savo priimto sprendimo Vyriausybės atstovas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 104 straipsnio 4 dalimi, vėl kreiptis į teismą dėl ginčo tarp tų pačių ginčo šalių, dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu negalėjo“

    2021m. vasario 24d. parašiau kreipimąsi „Dėl netinkamo Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2025 metų bendrojo plano rengimo“. Gavėjai: LR Prezidentūra, LR Seimas, LR Vyriausybė, LR Vidaus reikalų ministerija, LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Vyriausybės atstovas Vilniaus ir Alytaus apskrityse. Šiame kreipimesi reagavau į Vyriausybės atstovo vasario 17 dienos atsakymą, nurodydamas:

    „Iš šių Vyriausybės atstovo atsakymo citatų žinoma, kad jis 2016-11-10 kreipėsi į Širvintų rajono savivaldybės tarybą. Artimiausias tarybos posėdis vyko 2016 m. lapkričio 29 dieną, sekantis 2016 m. gruodžio 19 dieną. Nei vienoje šių posėdžių darbotvarkėje nėra klausimų susijusių su švietimo įstaigų vadovų konkursais. Iš tarybos posėdžių vaizdo įrašų, esančių savivaldybės Youtube svetainėje, matyti, kad Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė nepaskelbė apie Vyriausybės atstovo minimus kreipimusis. Aš 2015 – 2019 metais nebuvau tarybos narys, tačiau palaikiau ryšį su tarybos nariais opozicijoje ir atidžiai stebėjau tarybos veiklą. Galiu užtikrinti, kad tarybos nariai opozicijoje absoliučiai nieko nežino apie Vyriausybės atstovo minėtas aplinkybes.

    Yra susiklosčiusi ydinga praktika, kad valstybės institucijos, tame tarpe ir Vyriausybės atstovas, kreipiasi į tarybą, savo raštus adresuodamos savivaldybės merui, siųsdamos juos, kaip galima numanyti, el.pašto adresais taryba@sirvintos.lt arba, meras@sirvintos.lt. Šiais adresais gaunama informacija tarybos narių nepasiekia. Tiek mano, kaip tarybos nario nuo 2019 m., tiek 2015 – 2019 m. tarybos narių opozicijoje turima patirtis leidžia tvirtinti, kad jokių valstybės institucijų raštų nesame gavę, jokie laiškai mums nėra persiunčiami“

   Tiek iš Vyriausybės atstovo atsakymo, tiek iš Širvintų rajono savivaldybės svetainėje viešai prieinamos informacijos buvo žinoma, kad Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė – merė konkursą organizavo išleisdama 2021m. vasario 8 dienos potvarkį Nr. 6-18 „Dėl konkurso Širvintų sporto centro direktoriaus pareigoms eiti organizavimo“.

   Sekančią dieną, t.y. 2021m. vasario 9d. Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė – merė raštu Nr. 13-502 apie tai informavimo Vyriausybės atstovą.

   Iš Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės – merės 2021m. vasario 8 dienos potvarkio Nr. 6-18 buvo žinoma, kad:

    „Dokumentai priimami Širvintų rajono savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriuje, 115 kab. (Vilniaus g. 61, Širvintos) iki 2021 m. gegužės 24 d. 17.00 val.

Konkurso paskelbimo data 2021 m. vasario 8 d.

Pretendentų atranka vyks 2021 m. birželio 3 d.“

   2021m. birželio 1d. Širvintų rajono vietinė žiniasklaida atkreipusi dėmesį, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos svetainės skiltyje “Konkursai į švietimo įstaigų vadovų pareigas” jau nėra informacijos apie organizuojamą konkursą Širvintų Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti, kreipėsi į ministeriją, prašydama informacijos.

    2021m. birželio 2d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komunikacijos skyrius atsiuntė štai tokį atsakymą:

   „Ministerija gavo Širvintų savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės raštą, kuriame pranešama, jog konkursas Širvintų sporto centro direktoriaus pareigoms eiti yra atšauktas Širvintų rajono savivaldybės mero 2021 m. gegužės 18 d. potvarkiu, ir prašoma išimti skelbimą dėl konkurso iš smm.lt svetainės. Priežastys, kodėl konkursas atšauktas, rašte neįvardytos. Savivaldybė ministerijai jų nurodyti neprivalo, nes ji įgyvendina sporto centro savininko teises ir pareigas.“

   Nuo mano 2021m. sausio 24d. kreipimosi praėjo beveik penki mėnesiai, tačiau Širvintų Sporto centras nuolatinio vadovo neturi ir aš vėl turiu kreiptis dėstydamas sekančias aplinkybes.

   Širvintų rajono savivaldybės svetainėje nėra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės – merės potvarkio „Dėl konkurso komisijos sudėties tvirtinimo“, kuriuo tvirtinama konkurso Širvintų Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti komisijos sudėtis. Iš viešai prieinamos informacijos matyti, kad pastaruoju metu nuo ŠMM į analogiškus konkursus deleguojama  komisijos narė Danutė Šapalienė, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Regioninės politikos analizės skyriaus vyriausioji specialistė.

   Turint mintyje, kad ŠMM komunikacijos skyrius dėl konkurso atšaukimo atsakė Ministerijos vardu, manytina, kad net komisijos narė nuo ŠMM nežino konkurso atšaukimo priežasčių.

   Kaip jau žinoma, konkursas nutrauktas 2021m. gegužės 18 dieną. Bendras Širvintų rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdis vyko 2021 m. gegužės 24 d. 15.00 val. Širvintų rajono savivaldybės tarybos  posėdis vyko 2021 m. gegužės 26 d. 14.00 val. Nei viename iš šių posėdžių Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė – merė neinformavo tarybos narių apie vienasmenišką sprendimą atšaukti konkursą ir tokio sprendimo priežastis.

   Kaip jau minėjau 2021m. sausio 24d. kreipimesi:

„Svarbi aplinkybė. Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 21 punkto  pateikimai.

   Nuo 2016.06.28 iki 2020.06.30 galiojusio redakcija:

   „Biudžetinių ir viešųjų įstaigų (kurių savininkė yra savivaldybė), savivaldybės įmonių, akcinių bendrovių, uždarųjų akcinių bendrovių (toliau – savivaldybės juridiniai asmenys) steigimas, reorganizavimas, likvidavimas ir jų priežiūra, savivaldybės mokymo ir auklėjimo (toliau – švietimo) įstaigų vadovų skyrimas į pareigas ir atleidimas iš jų teisės aktų nustatyta tvarka, dalyvavimas steigiant, reorganizuojant ir likviduojant viešuosius ir privačius juridinius asmenis; seniūnijų – biudžetinių įstaigų – nuostatų tvirtinimas;“.

   Po 2020.06.30 įsigaliojusi redakcija:

   „Biudžetinių ir viešųjų įstaigų (kurių savininkė yra savivaldybė), savivaldybės įmonių, akcinių bendrovių, uždarųjų akcinių bendrovių (toliau – savivaldybės juridiniai asmenys) steigimas, reorganizavimas, likvidavimas ir jų priežiūra, dalyvavimas steigiant, reorganizuojant ir likviduojant viešuosius ir privačius juridinius asmenis; seniūnijų – biudžetinių įstaigų – nuostatų tvirtinimas;“

   Iki 2020.06.30 dienos įsigaliojusios VSĮ 16 straipsnio 2 dalies 21 punkto pataisos naujos redakcijos, savivaldybių tarybų išimtinė kompetencija apėmė tokią nuostatą: „…savivaldybės mokymo ir auklėjimo (toliau – švietimo) įstaigų vadovų skyrimas į pareigas ir atleidimas iš jų teisės aktų nustatyta tvarka“. Svarbu: Įsigaliojus naujai redakcijai, savivaldybių tarybos neteko kontrolės svertų, leidžiančių kontroliuoti, šiuo atveju, savivaldybės švietimo įstaigų vadovų konkursų organizatorių – savivaldybės merą“

   Šią savo nuomonę noriu patikslinti ir papildyti sekančiais teiginiais.

   Vietos Savivaldos Įstatymas. 48 straipsnis. Savivaldybių nuosavybė

  1. Savivaldybių turto sandara ir įsigijimo būdai, šio turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo tvarka nustatyta Konstitucijoje, įstatymuose, Vyriausybės nutarimuose ir savivaldybių tarybų sprendimuose.
  2. Savivaldybei nuosavybės teise priklausančio turto savininko funkcijas, susijusias su savivaldybei nuosavybės teise priklausančiu turtu, remdamasi įstatymais įgyvendina savivaldybės taryba.

   Savivaldybių švietimo įstaigų steigėjas yra Savivaldybė, o Savivaldybei nuosavybės teise priklausančio turto savininko funkcijas, susijusias su savivaldybei nuosavybės teise priklausančiu turtu, remdamasi įstatymais įgyvendina savivaldybės taryba.

   Mano manymu, 2020m. birželio 30d. VSĮ 16 straipsnio 2 dalies 21 punkto  pateikimai prieštarauja VSĮ 48 straipsnio 1 ir 2 dalims, ir galimai prieštarauja Konstitucijai.

   Iš Vyriausybės atstovo pateiktos informacijos matyti, kad jis 2017-06-13 kreipėsi į teismą dėl savivaldybės tarybos neveikimo. Tačiau, Savivaldybės tarybai 2017-06-30 priėmus sprendimą Nr. 1-172 ir nelikus ginčo dalyko, Vyriausybės atstovas atsisakė pareiškimo ir teismas bylą nutraukė. Vyriausybės atstovo teigimu, Savivaldybės tarybai nevykdant savo priimto sprendimo Vyriausybės atstovas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 104 straipsnio 4 dalimi, vėl kreiptis į teismą dėl ginčo tarp tų pačių ginčo šalių, dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu negalėjo. Tačiau po 2020m. birželio 30d. VSĮ 16 straipsnio 2 dalies 21 punkto  pateikimo, Savivaldybių tarybos neteko išimtinės kompetencijos skirti į pareigas ir atleisti iš jų savivaldybės mokymo ir auklėjimo (toliau – švietimo) įstaigų vadovų. Mano manymu, dabar yra visai kitos aplinkybės, kurioms negalioja Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 104 straipsnio 4 dalies reguliavimas. Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės – merės 2021m. vasario 8 dienos potvarkyje Nr. 6-18 nurodoma, kad dokumentai priimami iki 2021 m. gegužės 24 d. 17.00 val. Tačiau, kaip žinoma iš ŠMM atsakymo, kad „konkursas Širvintų sporto centro direktoriaus pareigoms eiti yra atšauktas Širvintų rajono savivaldybės mero 2021 m. gegužės 18 d. potvarkiu“. Iš šių aplinkybių aiškiai matyti, kad konkursas nutrauktas dar nesibaigus dokumentų pateikimo terminui, taigi konkurso nutraukimas negali būsi pateisinamas kandidatų nebuvimu, ar netinkama jų kompetencija ar išsilavinimu. Taigi darytina išvada, kad konkursas nutrauktas be svarbių priežasčių ir vienasmeniniu Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės – merės sprendimu.

PRAŠAU:

   Prašau Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse išnagrinėti visas aplinkybes, dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės – merės 2021m. gegužės 18d. potvarkio ir nutraukto konkurso Širvintų Sporto centro direktoriaus pareigoms eiti. Prašau įvertinti neveikimo pagrįstumą ir svarstyti galimybę kreiptis į teismą.

Virginijus Sarpauskas

10 thoughts on “Dėl Širvintų Sporto centro direktoriaus konkurso

  • 2021-06-15 at 21:38
    Permalink

    O kam tas direktorius Širvintų sporto centrui, ten vyks amžinos statybos ir remontai. Ir dabar kažkas kažką remontuoja. Sporto centrui skirta 400000 Eur. Lėšų kokia paskirtis neaiški, Živilė nuo visų informaciją slepia.
    Įdomu kokia įmonė užsiima statybos darbais ir kiek dar bus skiriama pinigų Sporto centro statybai.
    Valio mūsų merei, kad mus visus durnina. Laukiame finalo.

  • 2021-06-15 at 20:24
    Permalink

    Čia kaip pažiūrėti. Kai kas mano visai kitaip.
    Ką galėjau dariau sausio-vasario mėnesiais. Kaip tada supratau, daugumai tai ne visai tai, ko jiems reikia. Nuo to laiko pernelyg nesikišau, nesikišiu ir ateityje. O trigrašį retkarčiais įkišti, manau, galima sau leisti. Gabių, protingų žmonių Širvintose yra pakankamai, tik drąsos daugiau būt gerai matyti. Norisi juos išjudinti ir palaikyti.
    Tik aktyvi bendruomenė gali daryti esminius pokyčius, ne penki žmogeliai.

  • 2021-06-15 at 19:58
    Permalink

    Dainiau, kad į komisiją netaikot, tai nėra joks gerumas. Žinoti, kaip reikia daryti, bet apsiriboti tik gerų idėjų deklaravimu, tai beveik tas pats, kaip nedaryti nieko. Ar ne taip?

  • 2021-06-15 at 19:10
    Permalink

    Oi, čia dar dėl direktoriaus pareigybės visokių neįtikėtinų dalykų gali nutikti, jei partijos, mokytojai, tėvai ir mokiniai nemiegos siūlant konkurso komisijos narius.

    Skaitome konkurso valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašą:
    III SKYRIUS
    KOMISIJOS SUDARYMAS
    18. Komisijos nariu negali būti asmuo, kurį su pretendentu sieja artimi giminystės, svainystės, partnerystės ryšiai arba jei kuris nors iš pretendentų yra tiesiogiai jam pavaldus ar (ir) kontroliuojamas arba komisijos narys yra tiesiogiai pavaldus ar (ir) kontroliuojamas pretendento. Komisijos nariu negali būti valstybės politikai ir politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Komisijos narys, prieš atranką sužinojęs, kad su pretendentu jis susijęs šiame punkte nurodytais ryšiais, galinčiais paveikti komisijos nario nešališkumą, nedelsdamas tai raštu praneša konkurso organizatoriui, kuris priima sprendimą dėl komisijos nario keitimo kitu nariu. Tokiam atvejui išaiškėjus atrankos metu, komisijos narys nusišalina ir apie tai pažymima protokole.
    19. Kai vykdomas konkursas į bendrojo ugdymo ir neformaliojo švietimo mokyklos vadovo pareigas, kandidatus į konkurso atrankos komisijos narius siūlo:
    19.1. vieną asmenį – konkurso organizatorius;
    19.2. vieną asmenį – atitinkamo švietimo įstaigos tipo ar vadovų asociacija;
    19.3. tris asmenis – mokyklos bendruomenė: po vieną atstovą siūlo tėvai, pedagogai ir mokiniai (jeigu jiems nėra sukakę 16 metų, jiems atstovauja tėvai);
    19.4. vieną asmenį – konkurso organizatoriaus kviečiamas mokyklos socialinis partneris;
    22. Stebėtojo teisėmis komisijos posėdyje gali dalyvauti švietimo įstaigos profesinių sąjungų ar darbo tarybos atstovas.

    Disclaimer: Dainius netaiko į komisiją, jeigu ką

  • 2021-06-15 at 18:39
    Permalink

    Labai norėčiau pamatyti žmogų, kuris išdrįstų, poniai neleidus, ateiti į tokį konkursą :-))

  • 2021-06-15 at 18:34
    Permalink

    Pataisymas. Turi būti: “[…] bus rengiama atranka Širvintų gimnazijos direktoriaus pareigoms […]”

  • 2021-06-15 at 18:25
    Permalink

    Gimnazijos direktoriaus konkurso teks palaukti kol prasidės mokslo metai. Tada, kai visi geriausi mokyklų direktoriai bus jau susiradę darbus, bus paskelbtas konkursas Širvintų gimnazijos direktoriaus pareigoms.

    Nacionalinės švietimo agentūros interneto svetainėje yra paskelbti visi konkursai į švietimo įstaigų vadovų pareigas. Tarp jų yra tik konkuras į Širvintų r. Gelvonų gimnazijos direktoriaus vietą (06.21 d.).
    Iš pateiktų duomenų matyti, kad naujas konkursas registruojamas ne anksčiau kaip 3 mėnesiai iki jo surengimo. Taigi, skaičiuokite…

  • 2021-06-15 at 16:54
    Permalink

    Aš tai laukiu Širvintų gimnazijos direktoriaus konkurso

  • 2021-06-15 at 16:25
    Permalink

    Manau reikalavimai turės atitikti pasikeitusias aplinkybes ir asmenybes.

  • 2021-06-15 at 09:10
    Permalink

    Nu, va, o taip ruošiausi konkursui, ir štai – viskas šuniui ant uodegos. Ir net pasiaiškinimo dėl tokios kliurkos negausiu. Negerai negerai, mere…

    Retorinis klausimas: sekančio konkurso reikalavimai bus lygiai tokie patys, ar iš esmės keisis, pasikeitus “aplinkybėms”?

Comments are closed.