Vyriausybės atstovo atsakymas dėl švietimo įstaigų vadovų konkursų

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys /
   2021m. sausio 24 dieną kreipiausi į Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse, ir informavau apie susidariusią situaciją, kai švietimo įstaigų vadovai, paskirti pareigas eiti laikinai, iš tiesų pareigose užsibūna ilgai, nes nėra skelbiami konkursai švietimo įstaigų vadovų pareigybėms užimti.
  2021m. vasario 17 dieną gavau Vyriausybės atstovo atsakymą, kuriuo dabar dalinuosi. Įdomiausia yra viena, apie ką 2021m. vasario 9 dieną merė vyriausybės atstovą. Taigi:
   2021m. vasario 9 dieną, savo atsakyme Vyriausybės atstovui merė rašo:
   Nr.1. Dėl Širvintų r. Gelvonų gimnazijos, merė informavo, kad konkursas į šios gimnazijos vadovo pareigas nėra paskelbtas (merės 2020-12-30 potvarkiu Nr. 7-197 nuo 2020 m. gruodžio 31 d. paskirtas laikinas šios įstaigos vadovas), nes vykdoma gimnazijos veiklos analizė ir mokinių skaičiaus kitimo stebėsena ir atlikus stebėseną bus sprendžiamas klausimas dėl šios gimnazijos reorganizavimo nuo 2022-09-01.
    Nr.2. Pedagoginės psichologinės tarnybos, rašte nurodoma, jog šią tarnybą sudaro vos keli etatai, todėl šiuo metu taip pat vyksta šios įstaigos veiklos analizė. Planuojama šios įstaigos veiklą nutraukti ir įsigyti šios įstaigos teikiamas paslaugas iš kitose savivaldybėse veikiančių Pedagoginių psichologinių tarnybų.

   Noriu pasakyti, kad 2021m. kovo pabaigoje, apie 29 dieną, visos savivaldybės gavo LR Švietimo ir mokslo ministrės laišką, kurį joms persiuntė Lietuvos savivaldybių asociacija. Taigi vasario 9 dieną apie laišką ir jo turinį nebuvo žinoma. Laišką paskelbsiu rytoj atskirai. O dabar dalinuosi visu atsakymu.

***

VYRIAUSYBĖS ATSTOVŲ ĮSTAIGOS VYRIAUSYBĖS ATSTOVAS VILNIAUS IR ALYTAUS APSKRITYSE

Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariui

Virginijui Sarpauskui

 

Kopija

Lietuvos Respublikos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai

DĖL PAŽEIDIMŲ ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE

   Vyriausybės atstovas Vilniaus ir Alytaus apskrityse (toliau – Vyriausybės atstovas) išnagrinėjo Jūsų 2021-01-24 pranešimą, kuriame nurodote, jog Širvintų rajono savivaldybės merė (toliau – savivaldybės merė) nesilaiko teisės aktų nuostatų neskelbdama konkursų į švietimo įstaigų vadovų pareigas, taip sudarydama galimybes laikinai einantiems pareigas vadovams dirbti keletą metų. Taip pat manote, jog Vyriausybės atstovas neatlieka savo funkcijų, nereaguodamas į šiuos pažeidimus.

Dėl viešai neskelbiamų mero potvarkių

  Pranešime nurodote, jog Širvintų rajono savivaldybės interneto svetainėje pasirodė informacija, jog Širvintų ,,Atžalyno“ progimnazijos direktorė pateikė prašymą atleisti iš užimamų pareigų, taip pat iš užimamų pareigų atsistatydino Širvintų r. Gelvonų gimnazijos direktorė J. V., kuri, savivaldybės merės potvarkiu, nuo 2020 m. gruodžio 30 d. paskirta vadovauti Širvintų

,,Atžalyno“ progimnazijai. Be to, savivaldybės merė savo potvarkiu nuo 2020 m. gruodžio 31 d. pavedė Širvintų r. Gelvonų gimnazijai vadovauti S. B. Nurodote, jog iš pateiktos informacijos nėra žinoma, kada nutrauktos darbo sutartys su švietimo įstaigų vadovais, nėra nurodomi savivaldybės mero potvarkių, kuriais skiriami asmenys į pareigas, registracijos numeriai. Šie savivaldybės mero potvarkiai nėra skelbiami ir Širvintų rajono savivaldybės interneto svetainėje savivaldybės mero potvarkių skiltyje, todėl nėra galimybės pasitikrinti tikslių šių potvarkių formuluočių.

Informuojame, kad Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (toliau – Vietos savivaldos įstatymas) 21 straipsnio 1 dalyje nurodyta, jog savivaldybių atstovaujamųjų ir vykdomųjų institucijų priimti norminiai teisės aktai, taip pat savivaldybių merų priimti teisės aktai, kuriuos skelbti Teisės aktų registre privaloma pagal teisės aktus, oficialiai skelbiami Teisės aktų registre Teisėkūros pagrindų įstatymo nustatyta tvarka ir savivaldybių interneto tinklalapiuose.

Lietuvos Respublikos teisėkūros pagrindų įstatymo (toliau – Teisėkūros pagrindų įstatymas) 19 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad šio įstatymo 6 straipsnio 2 dalies 1–18 punktuose nurodyti teisės aktai registruojami ir oficialiai skelbiami Teisės aktų registre. Minėto įstatymo 6 straipsnio 2 dalyje išvardinti Teisės aktų registro objektai: <…> 16) savivaldybių institucijų norminiai teisės aktai, taip pat savivaldybių merų priimami teisės aktai, kuriuos skelbti Teisės aktų registre privaloma pagal teisės aktus; <…> 18) <…> savivaldybių institucijų ir įstaigų vadovų ir kolegialių institucijų, <…> priimti teisės taikymo aktai, kuriuos skelbti Teisės aktų registre privaloma pagal teisės aktus; <…>.

Atkreipiame dėmesį, kad Jūsų minimi savivaldybės merės priimti teisės aktai nepatenka į Teisės aktų registro objektų sąrašą, nustatytą Teisėkūros pagrindų įstatymo 6 straipsnio 2 dalyje, todėl Vyriausybės atstovas negali reikalauti, kad savivaldybės merė viešai skelbtų teisės aktus, kuriuos neprivalu skelbti pagal aukščiau minėtų teisės aktų nuostatas. Pažymime, jog Vyriausybės atstovas, vykdydamas savivaldybių administracinę priežiūrą ir įgyvendindamas jam suteiktus įgaliojimus, gali iš savivaldybės administravimo subjekto reikalauti, kad būtų įgyvendintos tik imperatyvios, privalomojo pobūdžio, teisės normos. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo formuojamoje praktikoje laikomasi pozicijos, kad įstatymo ar Vyriausybės sprendimo savivaldybės administravimo subjektui nustatyti reikalavimai dėl privalomo elgesio modelio turi būti suformuluoti imperatyviai, aiškiai ir nedviprasmiškai (LVAT 2017-11-06 nutartis adm. b. Nr. A143-1034/2017; 2008-06-02 sprendimas adm. b. Nr. A556-868/2008).

Tuo pačiu pranešama, kad Vietos savivaldos įstatymo 24 straipsnio 2 punkte yra įtvirtinta savivaldybės tarybos nario teisė ne tik iš savivaldybės administracijos ar kitų savivaldybės įstaigų, savivaldybės valdomų įmonių gauti visą tarybos nario veiklai reikalingą su savivaldybės taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais susijusią informaciją, bet ir kreiptis su paklausimais į savivaldybės institucijų, savivaldybės administracijos, kitų savivaldybės įstaigų, įmonių ir organizacijų, taip pat valstybės institucijų, kurios veikia savivaldybės teritorijoje, vadovus ir valstybės tarnautojus, kad galėtų tinkamai įgyvendinti savo pareigas, teises, kaip valstybės politikas ir savivaldybės bendruomenės atstovas.

Dėl konkursų nepaskelbimo privalomose svetainėse, terminų nesilaikymo skelbiant konkursus į švietimo įstaigų vadovų pareigas

   Savo pranešime nurodote, kad pagal viešai paskelbtą informaciją dėl naujai skiriamų švietimo įstaigų vadovų, konkursai Širvintų ,,Atžalyno“ progimnazijos bei Širvintų r. Gelvonų gimnazijos vadovų pareigoms eiti, pagal teisės aktus, turėjo būti paskelbti ne vėliau kaip iki sausio 15 d. Tačiau nei savivaldybės, nei minėtų švietimo įstaigų ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos interneto svetainėse konkursų skelbimų nėra. Manote, kad savivaldybės merė nevykdo Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 59 straipsnio 11 dalies, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2011-07-01 įsakymu Nr. V-1193 patvirtinto Konkurso valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų (išskyrus aukštąsias mokyklas) vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašo (toliau – Aprašo) 7 punkto, kuriame nurodyta, jog kai su švietimo įstaigos vadovu darbo sutartis nutraukiama, konkursas skelbiamas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo darbo sutarties nutraukimo dienos.

  Vyriausybės atstovas, gavęs Jūsų pranešimą, kreipėsi į savivaldybės merę prašydamas pateikti informaciją, susijusią su Jūsų pranešime nurodytomis aplinkybėmis.

Savivaldybės merė 2021-02-09 raštu Nr. 13-502 informavimo Vyriausybės atstovą, jog šiuo metu šešios Širvintų rajono savivaldybės švietimo įstaigos neturi nuolatinių vadovų: Širvintų lopšelis- darželis ,,Boružėlė“, Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazija, Širvintų sporto centras (buvusi Širvintų sporto mokykla), Širvintų ,,Atžalyno “ progimnazija, Širvintų r. Gelvonų gimnazija, Širvintų r. Pedagoginė psichologinė tarnyba. Šiuo metu yra paskelbti trys konkursai į laisvas Širvintų lopšelio- darželio ,,Boružėlė“, Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos ir Širvintų sporto centro vadovų pareigas.

Dėl  kitų  švietimo  įstaigų  savivaldybės  merė  rašte  nurodė,  jog  konkursas  į  Širvintų ,,Atžalyno “ progimnazijos vadovo pareigas nėra paskelbtas (merės 2020-12-28 potvarkiu Nr. 7- 192 nuo 2020 m. gruodžio 31 d. paskirtas laikinas šios įstaigos vadovas), nes vasario mėnesį vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstomas Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021-2025 metų bendrasis planas, kuriame numatyta, jog Širvintų ,,Atžalyno“ progimnazija nuo 2021 m. rugpjūčio 16 d. bus reorganizuojama sujungimo būdu, sujungiant ją su kitomis Širvintų mieste veikiančiomis švietimo įstaigomis, t. y.

Širvintų pradine mokykla ir Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija, įsteigiant naują švietimo įstaigą, kuri perims šių švietimo įstaigų teise ir pareigas. Baigus reorganizavimo procedūras bus skelbiamas konkursas į naujos švietimo įstaigos vadovo pareigas. Dėl Širvintų r. Gelvonų gimnazijos, merė informavo, kad konkursas į šios gimnazijos vadovo pareigas nėra paskelbtas (merės 2020-12-30 potvarkiu Nr. 7-197 nuo 2020 m. gruodžio 31 d. paskirtas laikinas šios įstaigos vadovas), nes vykdoma gimnazijos veiklos analizė ir mokinių skaičiaus kitimo stebėsena ir atlikus stebėseną bus sprendžiamas klausimas dėl šios gimnazijos reorganizavimo nuo 2022-09-01. Dėl Širvintų r. Pedagoginės psichologinės tarnybos, rašte nurodoma, jog šią tarnybą sudaro vos keli etatai, todėl šiuo metu taip pat vyksta šios įstaigos veiklos analizė. Planuojama šios įstaigos veiklą nutraukti ir įsigyti šios įstaigos teikiamas paslaugas iš kitose savivaldybėse veikiančių Pedagoginių psichologinių tarnybų.

Vyriausybės atstovas, išanalizavęs savivaldybės merės pateiktą informaciją, 2021-02-17 pateikė savivaldybės merei rašytinius reikalavimus Nr. S1-41 (5.1E) ir Nr. S1-40 (5.1E) – vykdyti Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 59 straipsnio 1 dalies, Aprašas 7 punkto nuostatas ir paskelbti konkursus į Širvintų r. Gelvonų gimnazijos bei Širvintų r. Pedagoginės psichologinės tarnybos vadovų pareigas. Savivaldybės merei atsisakius įvykdyti aukščiau nurodytus Vyriausybės atstovo reikalavimus, Vyriausybės atstovas kreipsis į teismą dėl savivaldybės neveikimo.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, jog Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra suformavęs plačią savivaldybių administracinės priežiūros instituto doktriną, susijusią su Vyriausybės atstovų funkcijų įgyvendinimu, pažymėdamas, jog spręsdamas dėl priežasčių, sutrukdžiusių įvykdyti imperatyvias teisės normas, pagrįstumo, teismas vertina, ar savivaldybės administravimo subjektas turėjo pakankamai laiko teisės aktuose nustatytų veiksmų atlikimui (LVAT 2006 m. birželio 2 d. nutartis administracinėje byloje Nr. A248-983/2006), ar atitinkamo Vyriausybės atstovo reikalavimo savivaldybės administravimo subjektas nevykdo arba delsia vykdyti dėl objektyvių priežasčių (LVAT 2006 m. birželio 2 d. nutartis administracinėje byloje Nr. A248-983/2006; 2008 m. birželio 2 d. sprendimas administracinėje byloje Nr. A556-868/2008; 2012 m. lapkričio 8 d. nutartis administracinėje byloje Nr. A 552- 2803/2012; 2013 m. gegužės 31

  1. nutartis A 146-1062/2013 ir kt.). Kadangi artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstomas Širvintų rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2021-2025 metų bendrasis planas, kuriame numatyta nuo 2021-08-16 reorganizuoti Širvintų ,,Atžalyno“ progimnaziją, Vyriausybės atstovas vykdys šios švietimo įstaigos stebėseną, susijusią su reorganizavimo klausimų sprendimu ir, esant reikalui, spręs klausimą dėl atitinkamų priemonių taikymo.

Dėl Vyriausybės atstovo vykdomos Širvintų rajono savivaldybės administracinės priežiūros, pažeidimų ignoravimo

   Pranešime nurodote, jog Jums kyla abejonių, ar Vyriausybės atstovas tinkamai vykdo savo pareigas ir savo teiginius grindžiate tuo, kad Širvintų sporto centras (iki 2018 m Širvintų sporto mokykla) nuolatinio vadovo neturi nuo 2016- 04-01, Širvintų pedagoginei psichologinei tarnybai nuo 2018-06 28 vadovauja laikinas vadovas, Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijai nuo 2019-01-01 vadovauja laikinas vadovas, konkursas paskelbtas tik 2021-01-05, Širvintų lopšelis- darželis ,,Boružėlė“ (prieš sujungimą ,,Saulutė “ ir ,,Buratinas“) vadovo neturi nuo 2016 m. pabaigos, o konkursas paskelbtas tik 2020-11-26.

Informuojame, jog Vyriausybės atstovui vykdant savivaldybių priežiūrą įstatymų ir poįstatyminių aktų įgyvendinimo klausimais, kitaip, nei vykdant savivaldybės teisės aktų atitikties aukštesnės galios teisės aktams priežiūrą, yra būtina atlikti tyrimą tam tikroje konkrečioje srityje ar gauti informaciją apie galimą teisės aktų pažeidimą. Tačiau nei vienas Širvintų rajono savivaldybė tarybos narys nei telefonu, nei raštu, nesikreipė į Vyriausybės atstovą ir neišsakė problemų dėl laikinų švietimo įstaigų vadovų.

Vietos savivaldos įstatymo 22 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad savivaldybės tarybos narys yra <…> savivaldybės nuolatinių gyventojų išrinktas savivaldybės bendruomenės atstovas, 7 dalyje įtvirtinta, kad tarybos nario pareigos ir teisės nustatytos Konstitucijoje, šiame ir kituose įstatymuose, reglamente. Viena iš pagrindinių savivaldybės tarybos nario pareigų yra nuolat bendrauti su rinkėjais (23 straipsnio 5 punktas), o vienas iš principų, kuriais grindžiama savivalda, yra atsakingumo savivaldybės bendruomenei, nustatančio, kad savivaldybės tarybos nariai už savo veiklą yra atsakingi ir atskaitingi rinkėjams ir visai savivaldybės bendruomenei (4 straipsnio 5 punktas). Taigi Vietos savivaldos įstatymas nustatė plačias teise savivaldybės tarybos nariams vykdant savo pareigas, todėl dalyvaudami savivaldybės tarybos komitetų, komisijų posėdžiuose, bendraudami su rinkėjais ir žinodami svarbiausias savivaldybės problemas ar negeroves savivaldybės tarybos nariai patys turi teisę ir pareigą imtis iniciatyvos ir naudotis visomis priemonėmis, kurias jiems suteikia teisės aktai, kad šios negerovės būtų kuo skubiau išspręstos, taip pat teikti informaciją ir Vyriausybės atstovui, kuris, pagal jam suteiktus įgaliojimus, vykdo savivaldybių administracinę priežiūrą.

Primename, kad Vyriausybės atstovas, 2016 m. rugsėjo mėnesį gavęs iš Širvintų rajono savivaldybės laikraščio „Širvis“ redaktorės paklausimą dėl vienos Širvintų rajono savivaldybės švietimo įstaigos direktoriaus „laikinumo“, prašant įvertinti ar toks laikinas vadovavimas nepažeidžia teisės aktų nuostatų, pradėjo tyrimą ir dėl kitų rajono švietimo įstaigų, siekiant įvertinti ar tai yra tik vienos švietimo įstaigos problema ar tokių atvejų egzistuoja ir kitose švietimo įstaigose. Išanalizavus gautą informaciją ir nustačius teisės aktų neįgyvendinimo atvejus, 2016- 11-10 buvo surašyti 5 reikalavimai skelbti konkursus į švietimo įstaigų vadovų pareigas. Savivaldybės tarybai atsisakius įvykdyti kai kuriuos reikalavimus, Vyriausybės atstovas kreipėsi į teismą dėl savivaldybės tarybos neveikimo. Tik po teisminių ginčų Širvintų rajono savivaldybė paskelbė konkursus į Jūsų minimų švietimo įstaigų – Širvintų lopšelio-darželio ,,Boružėlė“, Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos vadovų pareigas.

Dėl Širvintų sporto centro

    Vyriausybės atstovas, atlikęs tyrimą ir nustatęs, jog Širvintų sporto centras neturi nuolatinio vadovo 2016-11-10 pateikė rašytinį reikalavimą (Nr. 1R-11) savivaldybės tarybai, reikalaudamas paskelbti konkursą į Širvintų sporto mokyklos vadovo pareigas. Gavus motyvuotą savivaldybės merės prašymą pratęsti Vyriausybės atstovo nurodytų veiksmų įvykdymo terminą, reikalavimo įvykdymo terminas buvo pratęstas. Savivaldybės tarybai nevykdant Vyriausybės atstovo reikalavimo, Vyriausybės atstovas 2017-06-13 kreipėsi į teismą dėl savivaldybės tarybos neveikimo. Savivaldybės taryba 2017-06-30 priėmė sprendimą Nr. 1-172 ,,Dėl konkurso Širvintų sporto mokyklos direktoriaus pareigoms eiti skelbimo“, kurio 1 punktu nusprendė skelbti konkursą Širvintų sporto mokyklos direktoriaus pareigoms eiti. Nelikus ginčo dalyko, Vyriausybės atstovas atsisakė pareiškimo ir teismas bylą nutraukė. Savivaldybės tarybai nevykdant savo priimto sprendimo Vyriausybės atstovas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 104 straipsnio 4 dalimi, vėl kreiptis į teismą dėl ginčo tarp tų pačių ginčo šalių, dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu negalėjo.

Konkursas į Širvintų sporto centro vadovo pareigas paskelbtas 2021-02-08.

  Dėl Širvintų r. Pedagoginės psichologinės tarnybos

   Pastebime, jog tyrimą dėl visų rajono švietimo įstaigų Vyriausybės atstovas atliko 2016 m. rudenį, o Širvintų r. Pedagoginė psichologinė tarnyba įsteigta 2018-06-18 (savivaldybės tarybos 2018-02-22 sprendimas Nr. 1-30, 2018-05-31 sprendimas Nr. 1-133). Savivaldybės taryba 2018- 06-28 sprendimu Nr. 1-146 pavedė D. V. laikinai vykdyti šios įstaigos direktoriaus funkcijas iki steigėjas į šias pareigas paskirs asmenį, laimėjusį konkursą. Atkreipiame dėmesį, kad Vyriausybės atstovas nevykdo savivaldybės tarybos sprendimų įgyvendinimo priežiūros. Vietos savivaldos įstatymo 12 straipsnio 1 dalis numato, jog savivaldybės taryba kontroliuoja sprendimų įgyvendinimą, o 14 straipsnio 1 dalis, įtvirtina teisę ir savivaldybės tarybos komitetams kontroliuoti, kaip vykdomi savivaldybės tarybos, mero sprendimai.

Vyriausybės atstovas 2021-02-17 pateikė rašytinį reikalavimą Nr. S1-40 (5.1E).

Dėl Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos

  Savo pranešime nurodote, jog minėta švietimo įstaiga neturi nuolatinio vadovo nuo 2019- 01-01, tačiau konkursas paskelbtas tik 2021-01-05. Primename, kad Vyriausybės atstovas 2019- 01-10 pateikė rašytinį reikalavimą (Nr. 1R-2) savivaldybės tarybai, reikalaudamas paskelbti konkursą į Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos direktoriaus pareigas. Savivaldybės tarybai atsisakius vykdyti reikalavimą, Vyriausybės atstovas 2019-04-17 kreipėsi į teismą. Teisminiai ginčai su savivaldybės taryba tęsėsi iki 2020 m. rugsėjo vidurio. Konkursas paskelbtas 2021 m. sausio 5 d.

Dėl Širvintų lopšelio – darželio ,,Boružėlė“

   Pranešime nurodote, jog Širvintų lopšelis – darželis ,,Boružėlė“ (prieš sujungimą buvo du atskiri lopšeliai – darželiai ,,Saulutė“ ir ,,Buratinas“) nuolatinio vadovo neturi nuo 2016 m. pabaigos, tačiau tik 2020-11-26 paskelbtas konkursas.

Informuojame, jog atlikus tyrimą ir nustačius, kad Širvintų lopšelis darželis , Buratinas“ nuo 2016-09-01 neturi nuolatinio vadovo, Vyriausybės atstovas 2016-11-10 pateikė rašytinį reikalavimą (Nr. 1R-12) savivaldybės tarybai, reikalaudamas paskelbti konkursą į lopšelio – darželio ,,Buratinas“ vadovo pareigas. Gavus motyvuotą savivaldybės merės prašymą pratęsti Vyriausybės atstovo nurodytų veiksmų įvykdymo terminą, reikalavimo įvykdymo terminas buvo pratęstas. Tačiau ir pratęsus reikalavimo įvykdymo terminus teisės aktams įgyvendinti, savivaldybės taryba nevykdė Vyriausybės atstovo reikalavimo skelbti konkursą į lopšelio – darželio ,,Buratinas“ (nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. ,,Boružėlė“) vadovo pareigas, todėl 2017-09-14 Vyriausybės atstovas kreipėsi į teismą dėl savivaldybės tarybos neveikimo. Teisminiai ginčai baigėsi tik 2019 m. liepos mėnesį.

Primename, jog pirmą kartą konkursas į Širvintų lopšelio – darželio ,,Boružėlė“ vadovo pareigas buvo paskelbtas 2019-12-06 (skelbimas įdėtas į savivaldybės, švietimo įstaigos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos interneto svetaines), tačiau konkursas į minėtos įstaigos vadovo pareigas neįvyko, nes nei vienas pretendentas nepateikė dokumentų. Pakartotinai konkursas paskelbtas 2020-11-26.

Širvintų lopšelis – darželis ,,Saulutė“ nuolatinio vadovo neturi nuo 2016-12-01 (savivaldybės tarybos 2016-10-27 sprendimas Nr. 1-316). Pagal Aprašo 7 punkto nuostatas (2016- 12-03 redakcija), konkursas privalėjo būti skelbiamas per 45 dienų laikotarpį kai švietimo įstaigos vadovo pareigybė tampa laisva. Vyriausybės atstovas 2016-12-07 raštu Nr.(6.10)-13-3412 (prašant pratęsti reikalavimo Nr.1R-12 įvykdymo terminą) buvo gavęs informacijos, jog planuojama reorganizuoti Širvintų miesto lopšelius – darželius, paliekant vieną ikimokyklinio ugdymo įstaigą, t. y. reorganizuoti lopšelį – darželį ,,Buratinas“ prijungiant prie jo lopšelį – darželį

,,Saulutė“. Todėl reikalavimo Širvintų rajono savivaldybės tarybai dėl konkurso paskelbimo į lopšelio – darželio ,,Saulutė‘‘ įstaigos vadovo pareigas, Vyriausybės atstovas neteikė. Savivaldybės taryba 2017-01-26 sprendimu Nr. 1-25 sutiko, kad lopšelis – darželis ,,Saulutė“ iki 2017-08-31 būtų reorganizuotas prijungiant jį prie lopšelio – darželio ,,Buratinas“.

Jeigu manote, kad šiuo atsakymu yra pažeistos Jūsų teisės ar įstatymu saugomi interesai, Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka jį galite apskųsti Lietuvos administracinių ginčų komisijai (Vilniaus g. 27, Vilnius) arba Vilniaus apygardos administraciniam teismui (Žygimantų g. 2, Vilnius) per vieną mėnesį nuo šio atsakymo gavimo dienos.

Vyriausybės atstovas Vilniaus ir Alytaus apskrityse Julius Arlauskas

5 thoughts on “Vyriausybės atstovo atsakymas dėl švietimo įstaigų vadovų konkursų

  • 2021-06-29 at 08:13
    Permalink

    Visą naktį miesto centre iki pat ryto visu garsu skambėjo vaikiškas įrašas, kuris kartojosi kas 5 sekundes ,,labas, kaip gyveni……”. Didelė dauguma žmonių nemiegojo visą naktį. Kam ten su psichika negerai? Kada baigsis ta betvarkė? Normalūs žmonės nuo 22 val. norėtų ramiai užmigti.

  • 2021-06-28 at 15:26
    Permalink

    nu kokios čia bėdos, Stuokos direktorę išpašolvonins, Sondrą paskirs.

  • 2021-06-28 at 14:41
    Permalink

    O tai kaip su Bartuliene bus?

  • 2021-06-28 at 14:40
    Permalink

    Ar Vyriausybės atstovui? Kai sakė, kad uždarys Gelvonus, ar kai kalbėjo mums, kad mokykla veiks?

  • 2021-06-28 at 14:29
    Permalink

    Nieko nesuprantu…tai kas bus kaltas dėl Gelvonų gimnazijos uždarymo, jeigu taip atsitiks?

Comments are closed.