Maisto papildai – naudinga ar žalinga?

  Dažnai girdime frazę „sportas – sveikata“, bet tuomet kyla klausimas, o maistas? Svarbu žinoti faktą, kad be maistinių medžiagų, sveiko kūno kultą galite pamiršti. Anot specialistų, yra tokių žmonių, kurių imuninė sistema sunkiai įsisavina sveikąsias maisto medžiagas. Tokiu atveju į pagalbą „ateina“ – maisto papildai. 

Kada itin svarbu gauti maistinių medžiagų?

   Be maisto žmonija neišgyventų, todėl valgyti yra svarbu. Žinoma, kaip ir visur, tiek ir maiste reikia nuolat išlaikyti balansą, nes nuolatinis nevalgymas ar persivalgymas – prie sveikos sveikatos ir tvirto kūno nenuveda. Tiesa, yra žmonių, kurie turi specifinį gyvenimo būdą, o tai gali lemti faktą, jog jiems reikalinga didesnė (dažnesnė) maisto medžiagų dozė. Jeigu jūs aktyviai (ir dažnai) sportuojate arba nuolat jus supa aktyvi veikla, tuomet logiška, kad jums labiau reikia antioksidantų (maisto medžiaga, kuri ilgiau išlaiko tinkamą oksidacijos kiekį organizme) nei tam žmogui, kuris vadovaujasi pasyvesniu gyvenimo būdu. Antioksidantai svarbūs ir tiems žmonėms, kurie gyvena užterštoje aplinkoje, patiria nuolatinį stresą bei nuovargį. 

   Jeigu esate rūkantis žmogus, tuomet jums reikalingos tokios maistinės medžiagos, kuriose gausu vitamino C, o jei esate kavaholikas – vitamino B. Na, o jeigu laikotės dietos, žinote faktą, kad jūsų organizmas gauna itin mažai riebalų. Tokiu atveju, svarbu vartoti tokias maistines medžiagas, kuriose yra vitamino E. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog jei vartojate riebalinius pakaitalus (olestrą), jums itin reikalingi maisto papildai, kuriuose yra vitamino A, D, E, K ir karotenoidų. Tiek vitaminų reikia vartoti, nes riebalų pakaitalai užkerta kelią lipidams įsisavinti maisto medžiagas.

Maisto papildai gali padėti aktyviems ir pasyviems

   Jeigu nusprendėte, jog jums reikalingi maisto papildai, tuomet reikės atsižvelgti į jūsų gyvenimo būdą: jeigu esate aktyvus, jums yra priskiriami vieni maisto papildai, o jeigu pasyvus – kiti maisto papildai. Pirmiausiai turite žinoti, kad maisto papildai atlieka dvi pagrindines funkcijas:

  • suteikia imuninei sistemai reikalingų maistinių medžiagų bei apsaugo nuo jų trūkumo
  • suteikia imuninei sistemai optimaliai reikalingų maistinių medžiagų (išlaikomas balansas tarp jūsų gyvenimo būdo ir maitinimosi)

   RPN (rekomenduojama paros norma) – nustatyta maisto medžiagų (mineralų, vitaminų) kiekis per dieną, kuris leidžia žmogaus organizmui išvengti reikiamų medžiagų trūkumo. Dėl maisto medžiagų trūkumo sutrinka mūsų kūno ląstelių funkcionalumas, nuolat jaučiamės pavargę, išsekę ir be jėgų. Jeigu jūsų gyvenimo ritmas yra toks, jog neturite galimybės reguliariai valgyti, tuomet rekomenduojama vartoti maisto papildus. Žinoma, papildai akimirksniu neatkurs maisto medžiagų balansą, tam reikės skirti laiko, jeigu norite būti sveiki ir energingi. 

Kioskais geriau nepasikliaukite!

    Maisto papildus rekomenduojama įsigyti specializuotose parduotuvėse, kuriose prekiaujama būtent šiomis prekėmis. Kokybiški maisto papildai gali kainuoti šiek tiek daugiau nei įprasti vitaminai ar mineralai, tačiau jų užtenka ilgą laiką bei jie atneša teigiamą naudą jūsų organizmui. Nepasikliaukite maisto papildų prekiautojais, kurie neva skleidžia žinią, jog jų prekiaujami papildai yra tokie pat kokybiški, tačiau pigesni už tuos, kuriuos galima rasti specializuotose parduotuvėse. Kioskiniai maisto papildai, gali tik labiau pakenkti ir užteršti jūsų organizmą!

Užsakymas ŠS Nr. 21-63