Politika, tai ne valdžios demonstravimas, o dialogas ir susitarimai

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Aš nuo gimimo turiu “Tado Blindos – svieto lygintojo mąstymą”. Man labai svarbu tiesa. Todėl ne kartą yra tekę nukentėti. Gyvenime išmokau ne viską, ką galvoju pasakyti, kartais saugiau nutylėti. Tačiau šiandien tylėti reikštų nusikaltimą.

  Prisipažinsiu, aš taip pat labai nepatikliai ir atidžiai stebėjau skiepų eigą, kol nusprendžiau, kaip elgsiuosi. Taip, aš pasiskiepijau pati ir jau paskiepijau savo vaikus. Nes noriu, kad jie mokytųsi mokykloje ir  gyventų gražų jauno žmogaus gyvenimą, kur yra draugai, kur linksminamasi, veikiama, džiaugiamasi ir mylima ne per kompiuterio ekraną. Skiepijomės tam, kad sumažintume pavojų tos dar nežinomos ligos. Juk mūsų protėviai, leidę skiepyti jų vaikus nuo ligų, kurias šiandien žinome tik iš vadovėlių, taip pat rizikavo. Dėl mūsų. Kad šiandien būtume apsaugoti. Nejau mes to negalime padaryti dėl savo anūkų, proanūkių?…

  Man nepatinka, kad vargsta ir skursta silpniausia mūsų tautos grandis – senoliai, neįgalieji, daugiavaikės mamos. Man nepatinka prievarta. Aš palaikau tuos, kurie gina savo teises ir laisves. Tačiau gina civilizuotai.

  Niekada nepalaikysiu smurto, agresijos, šmeižto.

   Gyvename visuomenėje ir privalome galvoti ne tik apie mūsų pačių, bet ir apie aplinkinių teises. Todėl augindama vaikus sakau, taip, jūs turite teisę savo namuose elgtis, kaip norite, tačiau neužmirškite, kad už sienos kaimynas, kuris gal tuo metu nori pailsėti ir tai jo teisė. Todėl gyvendami niekada negalime sau leisti trukdyti kitam.

   Tam, kad visuomenėje būtų paprasčiau, buvo kuriamos taisyklės. Taip atsirado jų begalė. Ir niekas nesipiktina, kad į universitetą gali stoti tik baigęs mokyklą, kad vairuoti gali tik turėdamas vairuotojo pažymėjimą, medžioti – medžiotojo, o namus stato tik statybininkai. Niekas nesipiktina, kad mokyti gali tik mokytojai, o gydyti tik gydytojai. Kiekviename žingsnyje mes laikomės tam tikrų susitarimų tam, kad patogu ir saugu būtų ne tik mums asmeniškai, bet ir šalia esantiems.

   Todėl man logiškai atrodo mintis, kad nepasiskiepijęs ir neturintis imuniteto turės tam tikrų apribojimų. Žmogus taip pasirinko. Mes gerbiame jo pasirinkimą, bet jis privalo gerbti mūsų ir saugoti aplinkinius.

   Turime suprasti, kad susirgusiųjų gelbėjimas ne vien jų reikalas. Jie serga, o dauguma žmonių, sergantys lėtinėmis ligomis, negali patekti pas medikus. Mano vyriausia dukra dirba onkologijos srityje. Ir ji pasakoja, kad po karantino jų skyriuje labai padaugėjo apleistų atvejų, kai jau padėti nėra kaip. Kas atsakys už tai, kad žmonės dėl gydomų covido atvejų negalėjo laiku patekti pas mediką? Juk tai ne vien onkologijos problema. Tai pastebima visose medicinos srityse.

   Jūs sakysite, tai mūsų valdžios išmislas? Bet kodėl tas pats vyksta visame pasaulyje? Negalėjo visi susimokyti.

  Todėl kalbant apie vakarykščią protesto akciją mane užplūsta dvejopi, gal net trejopi jausmai: palaikymas, gailestis, pyktis. Iš vienos pusės aš palaikau tuos, kas eina ginti savo teisių ir tai daro civilizuotai. Tačiau matydama, kad šiuo konkrečiu atveju kai kurie žmonės buvo apgauti tų, kurie save laiko politikais – man skauda už tuos žmones. Ir man labai pikta ant tų, kurie naudojasi patikliais žmonėmis ir jais naudojasi tam, kad sau susikrautų bonusų bagažą. Juk rinkimai artėja…

   Esu tikra, kad visada galima konfliktus spręsti. Politika, tai ne valdžios demonstravimas, o dialogas ir susitarimai. Tad sėskime prie bendro stalo ir tarkimės. Ne kaltinkime vieni kitus, o tarkimės.

   Bet vakar matėme, kad klausytis niekas nenorėjo. Atrodė, kad vienintelis siekis – išrėkti visą negatyvą… Niekada nepateisinsiu seimo narių puolimo, jų automobilių gadinimo. Taip, ir aš turiu žmonių, kurių nepalaikau, ant kurių pykstu, kuriuos mintyse pasiunčiu toli… Bet niekada nesiimsiu smurto ir prievartos.

  Aš suprantu, kad mano mintys nieko nepakeis. Bet galime pabandyti konkrečiai įvardinti nepasitenkinimo priežastis ir teikti siūlymus ir – svarbiausia – KAIP turime keisti, kad visiems būtų gerai.

  O klaidų. Klaidų buvo ir bus. Juk neklysta tik tas, kuris nieko nedaro.

   Kada susitinkam pasikalbėti?

P.S. Niekada nesakau, kad tik aš galvoju teisingai. Mes neprivalome galvoti vienodai, tačiau visada galime susitarti.

Ir dar. Niekada nebalsuosiu už tą, kuris kiršina, o ne vienija.

Ir ne. Aš neatsisakau kitaip galvojančių draugų. Vietoj barnių mes visada galime rasti temų, kurios mus jungia.

23 thoughts on “Politika, tai ne valdžios demonstravimas, o dialogas ir susitarimai

  • 2021-08-14 at 10:18
    Permalink

    Iki šios dienos temoje buvau parašęs vieną vienintelį komentarą ir tik aoie tai, kas susiję su straipsnio tema. Tame vieninteliame komentare nei konservatoriai, nei Sarpauskas nebuvo paminėti. Taip, kad nereikia kitų kaltinti tuo, kuo patys griešijate.

  • 2021-08-14 at 09:45
    Permalink

    Petras Graužinis: konservatoriai, konservatoriams, dėl konservatorių, viską čia konservatoriai, ar jūs nežinot – čia gi konservatoriai, jei ne konservatoriai, tuos konservatorius, Grybauskaitė ir konservatoriai…
    Dainius Graužinis: Virginijus, Virginijau čia aš jums sakau, Sarpauskas nusiplovė, Virginijaus mėginimas “atkeršyti”, Virginijau, ar nebuvau apie tai perspėjęs Jūsų?, Sarpauskas rinko parašus…
    Šališkumas daugiau nei akivaizdus. Ir dar, žmogus akivaizdžiai pats su savimi kalba.

  • 2021-08-14 at 09:07
    Permalink

    Ir ką? Kaip tai susiję su straipsnio tema?
    Ar norėjote pasakyti, kad tarp Šimonytės arogancijos ir riaušių yra ryšys?
    Ar čia tiesiog toks įdomus Virginijaus mėginimas “atkeršyti” už vakarykščią Tapino citatą apie skaidrumą dėl renkamų pinigų?

  • 2021-08-13 at 21:58
    Permalink

    Dainius Graužinis
    2021-07-03 18:07
    Šimonyte vasarį irgi taip pat arogantiškai kalbėjo:
    „Dabar rinkimų rezultatai yra tokie, ir jeigu žmonėms nepatinka ši valdžia, nepatinka šie komitetų pirmininkai, nepatinka ši premjerė ir ministrai – jie 2024 m. galės ateiti ir išsirinkti tokius pirmininkus, kurie jiems patinka“,
    O kokie dabar jos ir konservatorių reitingai?
    Primaklino, oi, primaklino merė su ta skubota mokyklų reforma. Pati puikiai matė, kad niekaip nespės iki rugsėjo. Lauko darbai net nebuvo pradėti daryti! Ir štai dovanėlė – ideali proga „nusimuilinti“. Atsakomybę už visas problemas dabar labai lengva sukabinti atpirkimo ožiams. Virginijau, ar nebuvau apie tai perspėjęs Jūsų? Dabar pats kuopkitės, o merė kaip visada išplauks švari švari. Paskui kaip norės, taip ir pasuks šį reikalą. Visi kozeriai jos rankose, ne Jūsų, Virginijau

  • 2021-08-13 at 21:29
    Permalink

    Dainius Graužinis
    2021-06-26 09:33

    Ne apie tuos parašus (sausio-vasario mėn.) kalba, o apie visiškai naujus. Šį mėnesį Sarpauskas rinko parašus dėl teismo. Nieko nesurinko, reiškia, įgaliojimų neturi, bet vis tiek visų vardu duoda į teismą, stabdo jungimą (remontus)…

  • 2021-08-13 at 13:36
    Permalink

    Manau, socialiai jautrių grupių atstovai yra patiklesni. Apsukrūs, lengvo grobio ieškantys politikai apsuko jiems galvas pažadais, dar parėkė, kad valdžia bloga. O tie ir patikėjo. Reikėtų bausti už tokį manipuliavimą

  • 2021-08-13 at 12:56
    Permalink

    Lengviausia viską nurašyti ant kažkokių blogiečių. Kas gi dalyvavo riaušėse? Bedarbiai, teisti asmenys. Žodžiu, gyvenimo atstumtieji. Galime juos pasmerkti. Tik kas iš to? Nuo to jie ir su jais susijusios problemos niekur nedings. JIe ir jų veiksmai tai didžiulės socialinės atskirties rezultatas.

    Pranašiški žodžiai pasakyti dar 2020 metais:
    „Lietuvos fronte nieko naujo. Nors iš pirmo žvilgsnio Lietuvos ekonomikos sveikata atrodo neblogai, tyrimai visai geri, tačiau ilgalaikės lėtinės ligos, tokios kaip skurdas, nelygybė, socialinė atskirtis, švietimo, sveikatos sistemų problemos nesitraukė ir jeigu bus uždelstos, gali turėti ilgalaikių pasekmių“, – spaudos konferencijoje sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

  • 2021-08-13 at 07:38
    Permalink

    “Kai kurie nesusipratėliai protestuotojai save palygino su Sausio 13-osios didvyriais, stojusiais prieš tankus. Žmonės mielieji, jei tai kaip tą Sausio 13-ąją, tai jūs esate ne tie, kurie savo pečiais atrėmė tankus. Jūs esate tankai. Jūs – tankų pusėje,” – rašo Fausta Marija Leščiauskaitė.

  • 2021-08-12 at 10:23
    Permalink

    K jūs nesiskiepijat, mano sumokėti mokesčiai bus skirti ne prestižinei mokytojo profesijai, o reanimacijoje ant inhaliatoriaus kabančiam nepasiskiepijusiam žmogui.
    Jeigu neturite gyvybei pavojingų kontraindikacijų – pasiskiepykite. Labai prašau.

  • 2021-08-12 at 08:27
    Permalink

    „Kadangi teko pačiam ne vieną mitingą organizuoti, vaikščiojimą po prospektą, tai čia yra paprasčiausia spaudimo priemonė. Taip, suprantu, tą darydavo ir profesinės sąjungos, kurioms teko vadovauti, bet neperžengiant ribų. Šiuo atveju sankcionuotas mitingas pasibaigė, nors ir jame buvo nesilaikoma tam tikrų atstumų. Jei kalbėtume apie galimą dialogą, tai mitinge jokio dialogo negali būti, nes paprasčiausiai teko matyti, kad ir tie, kurie palaikė mitinguotojus išėję į sceną, buvo nušvilpiami. Tad derybos vyksta kitokiu būdu, argumentai išsakomi kitokiu būdu“, – mano jis.

  • 2021-08-12 at 08:26
    Permalink

    „Seimo rūmų apsauga, ko gero, buvo sustiprinta, pareigūnai rekomendavo geriau niekur neiti, nes tikrai ten dialogo jokio nebuvo, buvo tik riksmas, mojavimas prieš veidą kumščiais ir įvairūs argumentai. Dalis išėjo, gavo porciją įvairių epitetų ir nuėjo vieni į (Seimo – LRT.lt) bendrabutį, kiti – nuvažiavo viešuoju transportu, o turbūt labiausiai nepasisekė mano kolegoms, kuriems reikėjo važiuoti į savo gimtąsias vietas, nes sesija buvo baigta, kai kas iš kolegų tik pusę šešių ryto išvažiavo“, – dėsto Algirdas Sysas.

  • 2021-08-11 at 20:42
    Permalink

    Ir ne. Aš neatsisakau kitaip galvojančių draugų. Vietoj barnių mes visada galime rasti temų, kurios mus jungia.

  • 2021-08-11 at 20:17
    Permalink

    Prašome ir visuomenės pagalbos – visi, kas turi šiam tyrimui reikšmingos informacijos, vaizdinės medžiagos, kitokios informacijos ar galinčius pateikti informaciją apie asmenis, vykdžiusius neteisėtus veiksmus riaušių prie Seimo metu, prašome šią informaciją siųsti el. paštu spauda@policija.lt
    Siųsdami informacija nurodykite savo kontaktus, kuriais pareigūnai galėtų su Jumis susisiekti.
    Taip pat kviečiame atsiliepti asmenis, nukentėjusius nuo neteisėtų riaušių dalyvių veiksmų ir susisiekti su tyrėjais tel. 8 605 67339

  • 2021-08-11 at 16:26
    Permalink

    Po antradienio vakarą ir naktį vykusių riaušių prie Seimo rūmų yra pagrindo vertinti, kad antivyriausybiniai protestai virsta valstybę destabilizuojančiais veiksmais.

    Puolimas prieš parlamentą ir parlamentarus, taip pat ir viešąją tvarką palaikančius pareigūnus, apsiginklavus lazdomis ir akmenimis, įgauna antivalstybinės veiklos bruožų. Tokiais veiksmais yra peržengiama riba tarp teisės į taikius protestus ir atsakomybės už smurtinius išpuolius.

    Šiuo metu VSD renka ir tikrina papildomą informaciją apie protesto Vilniuje ir neramumų neteisėtų migrantų sulaikymo vietoje aplinkybes, galimą šių įvykių koordinavimą, sąsajas tarp asmenų, dalyvaujančių pastarojo meto protestuose, nepriklausomai nuo jų vietos ir turinio.

    Surinkta informacija, įskaitant ir apie įtampą visuomenėje galinčius sukelti veiksnius, tarp jų – ir susijusius su skiepijimo procesais bei kitais pandemijos suvaldymo veiksmais, nuolat teikiama sprendimų priėmėjams ir kompetentingoms institucijoms.

    VSD kol kas nėra fiksavęs įrodymais pagrindžiamo užsienio šalių veikimo pastarojo meto protestuose, tačiau juose aktyviai dalyvauja už antivalstybinę veiklą nuteisti ir antilietuviškos retorikos nevengiantys asmenys bei atkartojami Lietuvai priešiški Rusijos ir Baltarusijos naratyvai. Įgarsinti protestuose Lietuvoje, jie vėl tiražuojami minėtų šalių žiniasklaidoje.

    Pažymėtina, kad nuotaikų radikalizavimu Lietuvos visuomenėje, priešpriešos eskalavimu gali būti suinteresuotos priešiškos užsienio valstybės, nepatenkintos Lietuvos vykdoma užsienio politika, o neramumai visuomenėje ir jos grupių susidūrimai su teisėsauga gali būti išnaudojami siekiant susilpninti Lietuvos gebėjimus įgyvendinti paramą demokratiniams procesams kaimynystėje.

    VSD taip pat atkreipia dėmesį, kad, kaip parodė pastarieji įvykiai prie Seimo, neatsakingos manipuliacijos protestuotojų emocijomis gali juos paskatinti radikaliems veiksmams.

  • 2021-08-11 at 16:15
    Permalink

    Jie ne aklai tiki. Jie puikiai supranta, ką daro. Viktoras finansavo vakar dienos renginį prie seimo. Fredis džiūgauja, kad “Pagaliau Lietuva prabudo. Mūsų jėga vienybėje”. Reikia juk Lietuvą nutildyti, o tai Uspaskis ir Krabas užduoties neįvykdė, nuvylė putiną. Duoda šansą pasitaisyti.

  • 2021-08-11 at 14:47
    Permalink

    Gėda rajonui už kai kuriuos aklai tikinčius politikus

  • 2021-08-11 at 14:45
    Permalink

    Aš laukiu, ar bus nubausti tie, kas gatve lakstė ir eismui trukdė. Vakar LNK žiniose mačiau.

  • 2021-08-11 at 14:09
    Permalink

    Dar tarybos narė ant tiek sąmoninga ir įžvalgi, kad naiviai važiavo tik “Aš- už laisvą apsisprendimą!”. Ta pati, kuri pasitiko Gražulį Širvintose, ta pati, kuri dalyvavo Vingio parke maršystų gaivale.

  • 2021-08-11 at 13:37
    Permalink

    Labai teisingos mintys ir pačiu laiku. Ačiū, Neringa

  • 2021-08-11 at 13:29
    Permalink

    Gerai atrodytų . Bet migam būtų supakuoti

  • 2021-08-11 at 13:25
    Permalink

    Kas čia būtų, jeigu ponios merės terorizuoti žmonės eitų ir apspjaudytų jos valdišką auto arba su
    „dumavuške“ veržtųsi į kabinetą pasakyti nuomonės, kuri su josios nesutampa.

Comments are closed.