Seimo šturmas. Kas prisiims atsakomybę?

Česlovas Iškauskas

/ Česlovas Iškauskas, politikos apžvalgininkas /

  Kaip jau rašėme Voruta.lt (http://www.voruta.lt/ceslovas-iskauskas-istorijos-pamokos-konfliktas-bresta/), padėtis Lietuvoje ir aplink Lietuvą kaista. Istorija rodo, kad betrūksta menkiausios provokacijos, kad kiltų jei ne pasaulinis karas, tai regioninis konfliktas.

   Kalta čia ne Lietuva, nors kai kas bando įrodyti, kad užsienio reikalų ministro G. Landsbergio karinga retorika Baltarusijos režimo atžvilgiu kaip tik ir komplikuoja padėtį, kad pas „batką“ reikia vykti su ištiesta ranka ir atsiprašymu. Be to, teigia jo kritikai, be reikalo užpykdėme kitą pasaulinį monstrą – Kiniją, sutikdami atidaryti Taivano konsulatą Vilniuje. Anglų kalba leidžiamas Pekino laikraštis „Global Times“ paniekinamai vertina „nykštukinės“ Lietuvos pastangas „specialiai bloginti santykius su didžiosiomis valstybėmis“, ir už tai ji užmokės…

   Tie grasinimai dar būtų pusė bėdos. Kartu su pandemija ir pabėgėlių antplūdžiu kilo nepasitenkinimo banga pačioje Lietuvoje. Ją sukėlė ne tik antivakseriai, nepatenkintieji valdžios priemonėmis stabdyti naują koronaviruso įsigalėjimą, bet ir visokio plauko „kovotojai“ už žmogaus teises bei laisves, marginaliniai veikėjai, savo trykštančią energiją radę kur – protesto mitinguose – išlieti piliečiai. Neabejotina, kad prie jų prisiplakė ir Penktosios kolonos atstovai, inspiruojami kai kurių opozicijos politikų.

   Kur buvęs kur nebuvęs, į antradienio mitingą prie Seimo atvyko ir Algirdas Paleckis, pagarsėjęs Sausio 13-osios aukų atminimo niekinimu. Keista, kad mitingą remiančio portalo Alkas.lt reportaže atsirado ir tokios eilutės: „A. Astrauskaitė į Seimo tribūną, pristačiusi „politiniu kaliniu“, pakviečia Algirdą Paleckį. Tas ragina minią skanduoti „Mes nesitrauksim, mes nugalėsim!…“ Aktyvioji lietuvių literatūros mokytoja Astra ne tik suteikė tribūną nusikaltėliui prieš lietuvių tautą, bet ir inspiravo vakarinį Seimo šturmą.

   Įvykiai antradienio vakarą ir naktį prie parlamento peržengia visas taikaus protesto ribas. Pasirodo, mitingui rengėsi ne tik oratoriai, bet ir teroristinių užmačių turėję veikėjai. Seimo šturmas ir politikų šantažas buvo suplanuotas iš anksto: gaminami sprogmenys, ruošiamos petardos, padegamasis skystis, dujos, akmenų svaidyklės. Nukentėjo apie 10 pareigūnų: vienas kontūzytas sprogimo, antram sprogstamasis paketas sulaužė kojas, trečiam kojos sulaužytos akmenimis. Viešojo saugumo tarnybos duomenimis, suniokoti aštuoni automobiliai. Policininkams prireikė panaudoti ašarines dujas ir jėgą. 26 protestuotojai buvo sulaikyti, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl riaušių.

   Dieną ir vėlai vakare tarp įtūžusių agresyvių protestuotojų šmirinėjo keletas Seimo narių. Ypač aktyvus buvo Petras Gražulis, raginęs juos nenutraukti savo veiksmų, taip pat Naglis Puteikis. Nepasiduoti valdžios priemonėms skatino Viktoras Uspaskichas, kuris finansavo visą renginį, Mindaugas Puidokas, vėliau pats užblokuotas Seime, kiti opozicijos atstovai. Politinis protestų įkvėpėjas paprastai būna jos lyderis, „valstiečių“ vadas Ramūnas Karbauskis. Šįkart jis liko „pilkojo kardinolo“ vaidmenyje.

   Seimo nariai net neinformavo protestuojančių, kad Seimas neeiliniame plenariniame posėdyje padarė nuolaidų dėl privalomojo skiepijimo. Tai būtų sumažinę jų įkarštį. Kitaip sakant, šie ir kiti politikai savo elgesiu siekė kitų rankomis destabilizuoti padėtį šalyje, smurtauti prieš savo kolegas Seime. Smūgių gavo ir įvykius filmavę televizijos žurnalistai.

   Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį feisbuke pasmerkė tokius veiksmus. Tiesa, atskiro jo pareiškimo nesulaukta. Nuogastauta, kad trečiadienį šie įvykiai pasikartos ir prie Vyriausybės, tad jos rūmai buvo paimti į pareigūnų apsaugos žiedą.

   Apibendrinant riaušes prie Seimo, negalima neprisiminti 2009 m. vykusių panašių išpuolių prie parlamento, kai buvo daužomi langai, apmėtomi politikai. Tuomet buvo pastebėti vadinamieji smogikai – specialiai treniruoti treninguoti stiprūs jauni vyrai, kurie provokavo pareigūnus atsakomiesiems veiksmams. Tada rašėme, kad Penktoji kolona nerimsta, o atgimsta „Jedinstvo-2”. Šįkart riaušėse prie Seimo aktyviai reiškėsi opozicijos politikai, tarsi keršijantys valdantiesiems už pralaimėjimą pernai rudenį vykusiuose rinkimuose. Tiesa, R. Karbauskis trečiadienį pareiškė: “Negalima pateisinti riaušių, bet jas akivaizdžiai išprovokavo valdžios arogancija, abejingumas ir jėgos naudojimas”. Kodėl jis nepasirodė mitingo tribūnoje antradienį ir neperspėjo riaušininkų? O gal opozicijai naudingas Seimo šturmas ir sužalotųjų skausmas? Nebe reikalo ji iš Prezidento reikalauja surengti naujus parlamento rinkimus…

  Žmones galima suprasti. Jiems nerimą kelia skuboti valdžios sprendimai, kurie priimami irgi ne iš gero gyvenimo. Prievartinis skiepijimas taip pat skirtas sumažinti pandemijos pasekmes. Valdantieji jau padarė nuolaidų. Panašių protestų organizatoriai irgi turi suprasti, kad jie taps tiesiogiai atsakingi už tai, kad gali paruošti dirvą agresyviems priešiškų režimų veiksmams su “žaliųjų žmogeliukų” dalyvavimu. Tai visai realu, girdint jų bruzdesį prie mūsų valstybės sienų.

   Kas tada prisiims atsakomybę?

10 thoughts on “Seimo šturmas. Kas prisiims atsakomybę?

  • 2021-08-12 at 13:47
    Permalink

    pasigedau viską išmanančios ir suprantančios mūsų ponios posto FB (tiksliau jai dirbančių mergaičių parašyto tekstuko). Turėjo įvertinti, nurodyti, pranešti, kad dabartinė valdžia neįgali ir parašyti daug raudonų šauktukų.

  • 2021-08-12 at 11:32
    Permalink

    Neringa, sveikite. Svarbiausia sveikata. Visa kita iš tikrųjų niekai

  • 2021-08-12 at 11:29
    Permalink

    Manėte, kad už nepavykusį perversmo organizavimą rytai nekeršys?
    Buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas dar gerokai prieš Tapino Laisvės kelią įspėjo: atsargiai, baltarusiai nemojuoja ES vėliavomis, kaip buvo Ukrainoje!
    O dabar niekam nesinori prisiimti atsakomybės už savo kvailumą, ar ne?

  • 2021-08-12 at 11:28
    Permalink

    Kelintą dieną sutinku Neringą poliklinikoj. Nemanau, kad gulėdama su lašine ji rašo Dainiui komentarus. Neringa, sveikite

  • 2021-08-12 at 11:16
    Permalink

    Scenarijus iki ašarų pažįstamas. Živka tyli, nes vyriausybė neatsistatydino. Blogai. O dar ir buvusios ir greičiausiai esamos chebros ausys styro. Gedvilas, Uspaskychas. Buvusių penktakolonių darbiečių nebūna. Provokatoriai prisidirbo ir valstybės institucijos susitvarkė puikiai. Tai reikia viską sumenkinti, sulyginti Baltarusijos žmonių pasipriešinimą ir Ukrainos žmonių pergalę su antradienio penktos kolonos siautėjimu. Atseit ir Lietuvoje vyko skaidrus šviesių žmonių sukilimas – Maidanas prieš ladsbergių klaną. Nes gi nėjo valdantieji pasikalbėti su valdžia nepatenkintais žmonėmis, nes yra bailiai, ir konfliktiški. Belieka, kaip vyšnia ant torto, dar visą dėmesį nukreipti ant “konsvatoriaus, kurį visi žino”, nes tai ir jis gi konfliktiškas. Svarbiausia nediskutuoti, tai kas gi iš tikrųjų organizavo antradienio riaušes.

  • 2021-08-12 at 10:33
    Permalink

    Problema yra tame, kad žmonės, kurie turi gerti Bilobilį ir megzti kojines, rašo komentarus visais gyvenimo klausimais, ir apskritai, apsimeta politologais.

  • 2021-08-12 at 10:30
    Permalink

    Neringa Tuškevičienė: “NIEKADA nepalaikysiu smurto, agresijos, šmeižto” 2021.08.11

    O ką dabar matome?
    Kiek kartų esu rašęs, jog į jokią politiką nesiruošiu eiti? Tai ne, vienas visiems žinomas veikėjas niekaip nurimti negali – vis kiša kažkokias nesąmones apie ėjimą į politiką. Kas tai, jei ne psichologinė agresija?
    Ir prie ko čia Graužinis ir Gražulis su Puteikiu? Ar esu kada nors rašęs, kad palaikau šiuos mitinguotojus su šiais politikais? Pats esu pasiskiepijęs ir kitus aktyviai raginu tai daryti. Taigi, Neringa, kas tai, jei ne šmeižtas?

  • 2021-08-12 at 08:58
    Permalink

    Neringa, dar vakar rašė, kad netoleruoja šmeižto. Ai, bet čia savas. Negi bausi?
    Dvigubi standartai. Nebestebina

  • 2021-08-12 at 08:46
    Permalink

    Ne veltui sovietmečiu be Partinės mokyklos į politiką nepriimdavo. Bent apsišvietę buvo. Ir jokie Gražuliai, Graužiniai ir Puteikiai neprasmukdavo.

  • 2021-08-12 at 08:18
    Permalink

    Daug tuščiažodiavimo. Viskas susiveda į dar prieš mėnesį kažkieno Delfyje parašytą komentarą:
    “Norėjote Maidano Baltarusijoje? Gausite Maidaną Lietuvoje”

Comments are closed.