Jaunieji aviatoriai pasiryžę stebinti ne tik Lietuvą

Mantas Černiauskas

  Sasnavos aerodrome pasiektas ypatingas Lietuvos rekordas: Pirmasis koordinuotas trijų sklandytuvų skrydis po 7,8 m. aukščio ir 53,6 m. pločio arka, atliktas vaikų – trylikamečių pilotų Nelijos Prapuolėnaitytės (Zarasų eskadrilė), Manto Černiausko (Marijampolės eskadrilė), Jono Burčiko (Kauno eskadrilė).

   Rekordinis, iki šiol niekur neatliktas, skrydis – išskirtinis įvykis ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio vaikų aviacijoje. Jo idėjos autorius – Zarasų eskadrilės instruktorius Audrius Kuzma. Skrydis vyko Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Broniaus Oškinio vaikų aviacijos akademijos (BOVAA) bei Marijampolės aeroklubo organizuotame renginyje.

Baisu, bet kažkaip reiks

   Prieš pat skrydį vaikai neslėpė jaudulio – Marijampolės TV žurnalistės paklausta, ar nebaisu, Nelija Prapuolėnaitytė šypsodamasi prisipažino: „Labai bijau, bet kažkaip reiks“. Skrydis, kuriam buvo kruopščiai ruoštasi daugiau nei pusmetį, sutelkęs didelį būrį aviacijos specialistų ir mylėtojų, puikiai pavyko – „Rekordų akademija“ registravo Lietuvos rekordą. Jis bus įrašytas į knygą „Įdomiausi Lietuvos rekordai“, kuri pasirodys prieš Kalėdas.

Aviacija – sunkus darbas

Nelija Prapuolėnaitytė

  Pirmasis po arka nėręs Jonas Burčikas neslepia, kad per savaitę treniruotis tenka 3 kartus po 3-4 val. Lankyti aviacijos būrelį jaunasis pilotas pradėjo dar 2017 metais, sudomintas tėčio, kuris taip pat skraido – „su parasparniu ir kitais lėktuvais“. „Rekordų akademijos“ paklaustas, ar sieja savo ateitį su aviacija, vaikinukas atviras: „Seniau tikėjausi, kad tapsiu pilotu, bet supratęs, kad čia yra labai daug darbo, apsigalvojau“. Ar sėkmingo skrydžio ir pasiekto Lietuvos rekordo paskatintas Jonas apsigalvos dar kartą – parodys laikas.

Piloto licencija – vos devynerių!

   Vienintelė mergina trijulėje – Nelija Prapuolėnaitytė – į Zarasų eskadrilę atėjo taip pat paskatinta aviatoriaus tėčio, būdama vos septynerių. O devynerių jau laikė rankose vaikų aviacijos piloto licenciją! Savo ateitį ji sieja su aviacija, tiesa, daugiau žvelgdama į tai kaip į pomėgį, nes pasirinkti planuoja su kūryba susijusią profesiją.
„Esu aktyvi, vienoje vietoje sėdėti – ne man!“ – prisipažįsta jaunoji aviatorė, tad ir pomėgių ji turi išties turi daug, mat mėgstanti vis išbandyti kažką naujo: baigė meno mokyklą, groja fortepijonu, piešia, sportuoja, slidinėja, čiuožia, plaukioja vandenlente… Na, o šalia to, nemažai laiko tenka skirti ir skraidymo treniruotėms: „treniruojamės labai daug, mūsų instruktorius, Audrius Kuzma, yra labai darbštus, reiklus, atsakingas, kantrus.“

Meilė iš pirmo …prariedėjimo

Jonas_Burčikas

„Vos pirmą kartą prariedėjęs sklandytuvu, atradau savo naująjį hobį“,- sako Mantas Černiauskas. Dabar jis stengiasi nepraleisti nė vienos sklandymo treniruotės, aišku, jeigu tik oro sąlygos leidžia. Treniruotis vaikinukas pradėjo tik kiek daugiau nei prieš metus, įkvėptas patėvio, kuris dirba sklandymo būrelyje. Visai tikėtina, kad Manto pomėgis taps ir jo ateities pasirinkimu: „ ketinu sieti savo ateitį su aviacija. Yra net kelios mane dominančios profesijos – aviacijos mechanikas, orlaivių pilotavimas ir karo lakūnas.“ Na, bet labiausiai Mantas norėtų tapti orlaivių pilotu, nes „skristi orlaiviu būtų didelis malonumas“.

   „Rekordų akademijai“ pasidomėjus ir kitais jaunojo aviatoriaus pomėgiais bei pasiekimais, paaiškėjo, kad jį žavi ir aviamodeliavimas – aviamodelių varžybose yra laimėjęs medalių, taurių ir diplomų. Patinka ir žvejyba – spiningu ir plūdine meškere. O žvejojęs Mantas yra visur – jūroje, upėje, ežere, tvenkinyje, na, bet daugiausia žuvų – lynų, raudžių ir kuojų – kaip supratome, yra pagavęs „pas tėvuką tvenkinyje“.

Intensyvus pasirengimas truko daugiau nei pusmetį

    Audriaus Kuzmos pasiūlyta trijų sklandytuvų sinchroninio skrydžio idėja  susidomėjus  Broniaus Oškinio vaikų aviacijos akademijos vedėjai Kristinai Virgaylei  bei paviešinus ją BOVAA suvažiavime susirinkusiems skraidymo instruktoriams, visa bendruomenė ėmė intensyviai ruoštis: vyko diskusijos ir konsultacijos su specialistais – dėl saugumo, dėl arkos konstrukcijų bei medžiagos, buvo atliekami  skaičiavimai. Pagrindiniu projekto koordinatoriumi tapo Marijampolės eskadrilės instruktorius Mindaugas Karčiauskas.

 Skrydis sutelkė visa bendruomenę

   Trijų sklandytuvų skrydį koordinavo Rolandas Stonkus (skrydžių vadovas), vilkimo operatoriai: skraidymo instruktoriai Valdas Černius, Mindaugas Karčiauskas ir Audrius Kuzma.

   Paskutiniams aerodromo paruošimo darbams talkino Zarasų eskadrilės mokiniai: Lėja Zajančkauskaitė, Andrius Kalėda, Lukas Kukalis, Donatas Vaitkus, Tautvydas Čefonovas, Marijampolės aeroklubo aviatoriai ir BOVAA administracija.

   Renginio organizatoriai – LMNŠC Broniaus Oškinio vaikų aviacijos akademija – dėkinga visiems, prisidėjusiems prie šio nepaprasto skrydžio  idėjos įgyvendinimo.