Metas pasirūpinti šildymo įrenginiais

dav

Netvarkingi šildymo įrenginiai ir dūmtraukiai – viena iš dažniausių gaisro priežasčių. Kasmet dėl šios priežasties šalyje kylantys gaisrai palieka šimtus gyventojų be pastogės ir turto pačiu atšiauriausiu metu laiku, o kartais už aplaidumą žmonėms tenka sumokėti ir pačiu brangiausiu – savo, ar artimųjų gyvybėmis.

  Taigi, rugsėjo mėnuo – pats metas pasirūpinti šildymo renginiais, kas nesuskubo to padaryti vasara. Tam, kad praleisti šaltąjį metų periodą jaukiai ir saugiai, būtina tinkamai paruošti šildymo įrenginius intensyviai eksploatacijai ir laikytis gaisrinės saugos reikalavimų juos eksploatuojant.  Ugniagesiai primena, kad prieš pradedant šildymo sezoną būtina išsivalyti dūmtraukius, o jei jie buvo valyti baigus šildymo sezoną – būtinai pasitikrinti ar per vasarą paukščiai ir vabzdžiai neprinešė pašalinių daiktų į juos. Beje, dar pasitaiko klaidingai mąstančių (ar neteisingai informuotų) žmonių,  neva  sumontavus į seną mūrinį dūmtraukį metalinį įdėklą – jo nereikia valyti.

   Dūmtraukio įdėklas, dėl lygių vidinių sienelių, palengvina suodžių valymą iš dūmtraukio, apsaugo mūrinio dūmtraukio konstrukciją nuo eksploatacijos eigoje susikaupiančių dervų ir rūgščių ardančio poveikio, tačiau jokiu būdu neužtikrina savaiminį suodžių pasišalinimą nuo vidinių įdėklo sienelių. Eksploatacijos eigoje dūmtraukiai ir dūmtakiai  turėtų būti valomi ne rečiau kaip 1 kartą į 3 mėnesius, tačiau juose susikaupiančių suodžių ir dervų kiekis labai priklauso nuo kuro, kuriuo kūrensime šildymo įrenginį ir pačio šildymo įrenginio konstrukcijos ir veikimo principo. Jei kūrensime drėgnu, sakingu ar dūmingu kuru – dūmtraukis užsiterš greičiau, jei  dūmtraukiu kils vėsesnis dūmas – didesnė tikimybė jame susidaryti dervoms, kurios kur kas sunkiau pasiduoda valymui, nei įprasti suodžiai. Kartais stipriai apaugusių dervomis dūmtraukio vidinių sienelių neįstengia išvalyti net specialistai. Tokiu atveju belieka tik keisti dūmtraukio įdėklą, jei toks yra įmontuotas, o jei jo nėra – kartais tenka keisti net dūmtraukio konstrukciją. Ekonominis motyvas paprastas – kur kas pigiau pasikeisti įdėklą, nei visą dūmtraukį. Įdėklo patogumas pasireiškia ir tuo, kad jį montuojantys meistrai patogiai įrengia pravalos dureles, per kurias dūmtraukį patogiai galima išvalyti vos kelias dešimtis eurų kainuojančia įranga iš vidaus, žvarbiu oru nesiropščiant ant apšalusio ir slidaus stogo. Delsimas sulaukti palankesnių orų dūmtraukio valymui – tai bene pagrindinė degančių suodžių dūmtraukiuose priežastis. Apie tai, kaip saugiai perspektyvoje reiks prižiūrėti dūmtraukį, reiktų tartis su specialistais jau pasirenkant ar įrenginėjant šildymo įrenginį. Beje, pagal galiojančių normų reikalavimus, metaliniai įdėklai privalomi visiems įrengiamiems pilnavidurių plytų dūmtraukiams (išskyrus molio plytų dūmtraukius). Įrengiant, perstatant ar remontuojant kietojo kuro šildymo įrenginius, būtina vadovautis „Šildymo sistemų, naudojančių kietąjį kurą, gaisrinės saugos taisyklėmis“, (nuoroda į taisykles – Žin., 2013-11-07, Nr. 115-5798).

   Ypatingo mūsų dėmesio laukia ir mūsų senos krosnys, todėl prieš šildymo sezoną būtina patikrinti krosnių pakuros durelių sandarumą, mūrinius dūmtraukius ir šildymo sienas su dūmų kanalais būtina išbalinti. Ypač svarbu tai padaryti palėpėse ir kitose sunkiau prieinamose vietose – ant išbalintų konstrukcijų lengviau bus įžiūrimi eksploatacijos eigoje atsiradę įtrūkimai, kuriuos būtina sandarinti nedelsiant.  Eksploatuojant šildymo įrenginius draudžiama laikyti kurą arčiau kaip 1 m. nuo pakuros ir kūrenti krosnis su praviromis durelėmis,  džiovinti ir laikyti degias medžiagas arčiau kaip 0,5 m. nuo šildymo įrenginių. Draudžiama besikūrenančias krosnis ir židinius palikti be priežiūros, ar jų priežiūrą patikėti mažamečiams vaikams, įkurti įrenginius degiais ir labai degiais skysčiais, šalia besikūrenančių įrenginių naudoti aerozolinius purškiklius, kitas lakias, gaisringas medžiagas.

  Visais atvejais apie kylantį gaisrą namuose gali informuoti autonominiai dūmų detektoriai, todėl prasidedant šildymo sezonui, derėtų pasitikrinti jų veikimą, o jei tokių nėra – būtinai juos įsirengti. Nuo pražūtingųjų smalkių poveikio saugo smalkių detektoriai, juos rekomenduojama įrengti tose patalpose, kur naudojami židiniai, krosnys ir kiti atviro degimo įrenginiai.

   Saugaus šildymo sezono linkėdami ugniagesiai primena, kad ugnis neša mūsų namams šilumą ir jaukumą, tačiau mėgsta dėmesį ir skaudžiai baudžia už nepagarbų ir aplaidų elgesį su ja…

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos
Širvintų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

Patvarios stogo dangų konstrukcijos. Visa informacija puslapyje: https://bmigroup.com/lt