“Trimito” ir Bacho garsais Musninkuose prabilo dangus…

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos – VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

   Po derliaus ėmimo darbų, po ką tik išklausytų šventųjų mišių musninkiečiai ir svečiai nekantriai laukė TO įvykio… Bažnyčioje susirinko jaunesni ir vyresni, mažučiai ir gerokai gyvenimo matę… Ir štai – į Musninkų Šv. Trejybės bažnyčią tvirtu žingsniu žengia jie – juodais kostiumais pasidabinę Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ muzikantai.

  Parapijos klebonas Marius Talutis didžiuodamasis pristato koncertą ir svečius: “J.S.Bachas buvo be galo pamaldus žmogus ir visus savo kūrinius dedikavo Dievui. J.S.Bacho kūryba šiandien skambės naujai. Ir ji nepaklūsta laikui. O tai, kas nepaklūsta laikui – yra dieviška… Dangus prabyla mums šį vakarą…”

   Už šią unikalią galimybę pilnutėlė salė dėkojo Musninkų Švč. Trejybės klebonui Mariui Talučiui ir  Musninkų bendruomenės “Spindulys” pirmininkui Alvydui Roliui.

     Ir tuomet po bažnyčios skliautais suskambo užburianti muzika, nusinešanti su savimi kiekvieną…

  Pirmą kartą Europoje nuskambėjo šedevru laikomo Johanno Sebastiano Bacho „Fugos meno“ versija pučiamųjų orkestrui – stebinanti skambesio spalvomis, netikėtu orkestro išdėstymu erdvėje bei garsinį patyrimą praturtinančiu apšvietimu. Baroko genijaus J. S. Bacho kūrybine laboratorija ir kulminacija vadinamą šedevrą pučiamųjų orkestrui aranžavo Kennethas Amis (JAV).
„Fugos menas“ – tai didžiulis polifoninis ciklas, įtraukiantis į savo tėkmę, kurį sudaro penkiolika fugų ir keturi kanonai, parašyti viena tema. Visa Bacho muzika žadina tyrus, šviesius, kilnius, bet žemiškus jausmus. Klausytojai turėjo unikalią galimybę išgirsti I ir IX kontrapunktus.
Prie dirigento pulto – Karolis Variakojis ir „Fugos meno“ didybę atskleidė pasitelkdamas netradiciškai erdvėje išdėstytą orkestrą.