Barbės: kur visa populiarumo paslaptis?

    Barbė – visų atpažįstama ir žinoma lėlė, tapusi ne tik ikoniniu žaislu, bet ir laikoma vakarų pasaulio kultūriniu artefaktu. Barbę 1959 metais sukūrė Ruth Handler, kuriai kartu su vyru Elliot Handler priklausė žaislų kompanija „Mattel“. Tuo metu išleista Barbė itin skyrėsi nuo kitų lėlių, atrodžiusių kaip kūdikiai arba vaikai, nes maudymosi kostiumėliu aprengta Barbė turėjo suaugusios moters kūną. Nors ne kartą kritikuota už tai, kad propaguoja nerealistišką moters kūno įvaizdžio idėją, kuri gali turėti įtakos mergaičių ir merginų savivaizdžiui, Barbė tapo neįtikėtinai sėkmingu amerikiečių žaislų kompanijos „Mattel“ sukurtu žaislu. Taigi, šiame straipsnyje aptariamos priežastys, kodėl Barbė ir toliau išlieka viena populiariausių bei perkamiausių lėlių pasaulyje.

Mergaičių ir merginų įgalinimo idėja

   Ruth Handler sukūrė Barbę siekdama, kad mergaitės galėtų žaisti su lėlėmis, kurios labiau atitiktų jų svajones ir siekius bei leistų pasitikėti savo jėgomis. Barbė nuo savo sukūrimo pradžios iki šių dienų jau buvo pavaizduota kaip daugiau nei 200 profesijų atstovė: 1959 metais ji buvo pristatyta kaip manekenė, slaugytoja, stiuardesė ir sekretorė, 1965 metais – kaip astronautė, 1973 metais Barbė tapo chirurge, 1985 metais – įmonės vadove, vilkinčia ryškų kostiumėlį, 1989 metais – orlaivio pilote, o nuo 1992 metų Barbė buvo net 6 kartus pristatyta kaip kandidatė į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentes. „Mattel“ barbės kuriamu moters galinčios pasiekti bet kokį tikslą ir dirbti įvarius darbus įvaizdžiu ragina mergaites tikėti savimi ir savo galimybėmis bei svajonėmis. Taip pat nuo 2015 metų kuriama nauja Barbės kolekcija pavadinimu „Shero“ (liet. „Herojės“). Šią kolekciją sudaro lėlės, kurių modeliais tapo įkvepiančios garsios visame pasaulyje žinomos moterys. Vardinėje kolekcijoje galima rasti legendinės pilotės Amelia Earhart, Vokietijos kanclerės Angela Merkel, NASA matematikės Katherine Johnson, dailininkės Frida Kahlo, olimpinės boksininkės Nicola Adams, snieglenčių sporto olimpinės čempionės Chloe Kim, futbolo klubo „Juventus“ žaidėjos Sara Gama, žurnalistės Martyna Wojciechowska , aktyvistės ir modelio Ashley Graham, pirmosios afroamerikietės primabalerinos Misty Copeland, Vokietijos olimpinės dviratininkės Kristina Vogel  ir daug kitų pasaulyje garsių ir sėkmingų moterų lėlių. 2020 metais ši kolekcija taip pat papildyta naujomis lėlėmis, iš kurių vienos modeliu tapo  parolimpinė čempionė Madison de Rozario. Šia barbių linija, skirta pagerbti įvairaus amžiaus ir pasiekimų moteris, „Mattel“ siekia didinti informuotumą apie ribojančius veiksnius, trukdančius moterims išnaudoti visas savo galimybes, bei supažindinti mergaites su įvairiose gyvenimo srityse nusipelniusių moterų istorijomis, kurios jauniems žmonėms padeda pamatyti daugiau galimybių.

Siekis keistis ir tobulėti

   Barbė yra itin populiari ne tik dėl moterų stiprybės ir galimybių akcentavimo bei  mergaičių skatinimo svajoti ir siekti savo tikslų, bet ir dėl savo išvaizdos įvairovės. Žaislų kompanija „Mattel“ išlaikė barbės populiarumą iki šių dienų, nes sugebėjo prisitaikyti prie besikeičiančių madų ir poreikių, taip pat visada reagavo į lėlių įvaizdžio kritiką ir stengėsi kurti alternatyvius lėlių tipus, atspindinčias ne tik skirtingų profesijų, bet ir skirtingų rasių, tautybių, kultūrų, kūno sudėjimo moters įvaizdžius. Pavyzdžiui, žaislų kompanija sukritikuota dėl įvairovės trūkumo rasės ir tautybės atžvilgiu, jau 1967 metais išleido pirmą afroamerikietę barbę pavadinimu „Colored Francie“, o nuo 1980 metų pradėjo leisti ir juodaodes, ir ispanų tautybės lėles. Taip pat 2016 metais „Mattel“ pristatė net  33 naujas barbes, kurias galima įsigyti net trijų papildomų kūno formų. Šioje kolekcijoje siūlomi  net 7 odos tonų, 22 akių spalvos ir 24 skirtingų šukuosenų barbės variantai. Žinoma, siūloma ir itin didelė įvairovė barbės aksesuarų bei priedų, kurie dar labiau praplečia pasirinkimo galimybes. Kadangi „Mattel“ iki šiol eksperimentuoja ir kuria įvairius lėlių variantus, todėl barbė ir toliau lieka viena populiariausių lėlių pasaulyje. Jei norite daugiau sužinoti apie barbės istoriją, siūlomus variantus žemiau pateikiami šaltiniai, kur galite rasti daugiau informacijos apie barbes bei prekes:

  1. https://little-goose.com/collections/leles
  2. https://lt.wikipedia.org/wiki/Barb%C4%97
  3. https://www.15min.lt/ar-zinai/naujiena/idomus-pasaulis/7-idomiausi-faktai-apie-lele-barbie-kaip-ji-atsirado-ir-kodel-ja-kaltino-kad-daro-bloga-itaka-vaikams-1164-1470528

Užsakymas ŠS Nr. 21-101