B.Davidonytė: šis teismo sprendimas mane gąsdina

Birutė Davidonytė, žurnalistė

/ ŽURNALISTĖ BIRUTĖ DAVIDONYTĖ /

    Vakar buvo priimtas vienas teismo sprendimas, kuris mane labai gąsdina. Ir jis liečia iš esmės jus visus ir jūsų teisę žinoti. Bijau, kad nuo vakar visų Lietuvos žurnalistų galimybės nagrinėti viešuosius pirkimus ir tai, kam gi nukeliauja valstybės ir savivaldybių pinigai, tapo labai ribotos.
    Viskas prasidėjo nuo to, kad prieš kelis metus regioninis portalas „Atvira Klaipėda“ aprašė abejonių kėlusią viešųjų pirkimų istoriją regione. Istorija atrodytų visiškai klasikinė – viešąjį pirkimą laimėjo bendrovė, kurios savininkas dar visai neseniai traukė į politiką, be to, pirkimą organizavusioje savivaldybės įmonėje aukštas pareigas užėmė jo mama.
   Dėl to, ar galima viešinti verslininko, kurio įmonė laimėjo viešąjį pirkimą, vardą ir pavardę net kelis metus vyko teisminiai ginčai. Ir vakar Vyriausiasis administracinis teismas pasakė, kad ne, tokios informacijos viešinti negalima. Sprendimas jau nebeskundžiamas.
   „A. V. [pavardės gal nerašysiu 🙂 ] yra privatus asmuo, todėl atskleisti privatūs duomenys (vardas, pavardė ir giminystės ryšys) neatskleidžia jokių viešo pobūdžio detalių“, – rašoma teismo nutartyje.
   Aš neneigiu teismo sprendimo, bet man niekaip netelpa galvoje, kaip ir kokiu būdu informacija apie tai, kas laimėjo viešuosius pirkimus gali neturėti viešo pobūdžio detalių.
   Lietuvoje jau seniai turime bėdų dėl to, kad įstatymuose numatyta viešojo asmens sąvoka yra labai siaura ir apima iš esmės tik politikus ir valstybės tarnautojus.
Bet po šio teismo sprendimo, jei šitos sąvokos nepraplėsime, turėsime va tokius straipsnius: “įmonė X priklauso trims fiziniams asmenims”. Tai, beje, nėra mano išsigalvota citata, tai reali ištrauka iš realaus straipsnio, kurį mačiau žiniasklaidoje pastarosiomis savaitėmis. Kadangi vakar teismo sukurtas precedentas galios absoliučiai visiems žurnalistams, įtariu, kad nuo šiol tokie ir panašūs straipsniai taps visiška kasdienybe. Prašau, pasidalinkite šia žinia.